Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

За колофона и здравето
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Jacket
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Апр 02, 2008 19:58    Заглавие: За колофона и здравето Отговорете с цитат

Не се бях занимавал с електроника от доста години, но от скоро ми се налага отново да запоявам едни елементи и това по няколко часа на ден. Понеже се запояват кабелчета на едни пинове, които са леко окислени, ползвам доста колофон, голямо пушене пада... Няколко пъти обаче вечер като приключвам работа усещам че ми е лошо, от седмица насам кашлям като пушач, носа ми е запушен без да съм болен. Днес реших, че може да е нещо свързано с колофона, след поредното прилошаване и се поразтърсих из нета. Погледнете само тези документи:
http://www.hse.gov.uk/pubns/indg249.pdf
http://occmed.oxfordjournals.org/cgi/content/abstract/47/8/491
Направо се втрещих! А едно време в техникума димяхме по 4 часа на ден 30 човека в една стая без да ни кажат нищо, че може да е толкова вредно!

Я кажете вие, след като се занимавате толкова много, знаете ли за това и избягвате ли работата с колофон. И доколко изобщо е възможно да се избегне, след като без него пък една читава спойка не може да се направи? Някакви алтернативи има ли?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Апр 02, 2008 20:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Приятелю,това са поредните щуротии.Как пък аз дето запоявам от 30г.не ми е прилошавало от колофона.Говорим за колофона .Това в основата си е борова смола .Не говоря за киселите пасти и другите да не казвам какво с които по принцип не трябва да се запоява .Бъди спокоен ,запоявай с колофон и понамали цигарите ако пушиш Very Happy
old4
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Апр 02, 2008 20:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Добър съвет.От 30години буча поялника в колофона дроба ми е като швейцарско сирене не от него ами от 2те и.....кутии цигари. Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Апр 02, 2008 20:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Не чети глупости!
Колофоновите изпарения че са вредни за здравето в някаква степен-вредни са...Отделно че едва ли обаче калая и оловото са по-безвредни...То затва бяха директиви за безоловни припои и темподобни глупости...Целта на занятието е простичка и ясна-"Не ползвайте дадени припои,а ползвайте определени други,не ползвайте дадени флюсове,а ползвайте определени други,сертифицирани и разрешени от нас"-да ти го преведа с думи прости-"Пълнете нашата касичка",само че законово подлатено.Демек няма бегане.Сигурно скоро ще се пръкне и поредното изискване за флюсовете от EU или незнамсикой.
Няма да коментирам умника който е предложил в текста за алтернативи на запояването механичната връзка и токопроводящите лепила...
Затворете си АЕЦа ние ще ви продаваме безопасно и екологично чисто-произведена енергия...щото вашата технология е лоша,а нашата е добра.И хим.индустрия е вредна-затворете я и нея-ние ще ви продаваме химикали-произведени по специалише нови технологии...
И това е вредно и онова и то.Абе считай че всичко което не е сертифицирано и одобрено от едикойси голем брат е вредно.Нищо че той вече е подготвил под тезгяха да ти продаде същото,като твоето,само че обвито с панделка и със зелено етикетче за екологична чистота и червен кръст,че го е одобрил лично доктор Йоткер...
Докато един ден не осъзнаеш че "Държава без собствено производство не е нищо повече от колония."-тва са думи на Сава Алтимирски.
Между другото вземи потърси кой е Сава Алтимирски-на каква преклонна възраст почина човека и само си представи колко колофон е издишал човека през живота си...
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
sacho
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.ПЛЕВЕН

МнениеПуснато на: Сря Апр 02, 2008 20:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Според мен чисто филосовски смолата е продукт от дървото и няма как да е вредна. Very Happy Природата рядко създава вредни съединения.Вредните ги създава човека Very Happy Нищо не пречи да си създадеш вентилация на работното място. Smile Very Happy Very Happy
Колев
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Сря Апр 02, 2008 21:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Поредната глупост или поредното яко промиване на мозъци. Не четете глупости хора. Правете това което се налага и не мислете за разни там глупости. Някой казал еди си кво друг казал еди си кво. От уста на уста клюките стават страшни. Много мозъци има на тая планета и всеки нон стоп измисля по нещо ново. Другото вярно е това което каза Божилов - не купувайте това защото е вредно, купувайте нашето то е добро, само че то е добре прикрито зад някаква законова разпоредба, но пак си остава лайно. Така че има много работи който изведнъж станаха вредни и има много които тепърва предстой да станат. Цигарите, газираните напитки, пърженото месо, месото като цяло..... Все работи който са се употребявали толкова много време че чак господ не се сеща за тях - изведнъж стават вредни и почват да се забраняват и ограничават. За да завърша ще кажа една мисъл на един мой учител по Философия:
- "Няма нищо безплатно на този свят. Дори въздухът който дишаме ни убива и по този начин си плащаме. Фатална е само смъртта и нищо друго!!!"
Върнете се в началото
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Монтана(Студент в Русе)

МнениеПуснато на: Чет Апр 03, 2008 12:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Има вариант да е от колофона ако не е натурален а някакъв синтетичен (попадал съм на такъв) добиван по химичен път. Мога да кажа за втория, че мирише се 1 топя пластмаса. 10 мин. работа и гаранция ще ви се завие свят. Докато натуралния, който е от рафинирана борова смола си мирише хубаво и е съвсем безопасен. Предполагам колегата може да се е натъкнал на някакъв синтетичен колофон за това не е изключено да му става лошо именно от колофона. Иначе познавам хора с повече от 40 години стаж в електрониката и нямат проблеми, нито от припоя нито, от колофона.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Jacket
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Апр 03, 2008 16:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Абсолютно на химия мирише. Не е на борче, както старите. Кажете от къде да взема някакъв читав в района около Студентски град, че в Пулсатор ходих днес и нямаше.
Взех си от Пасат една паста, която пак дими, но почти не мирише. Дали е по-добре с пастата? Като качество на спойките няма проблеми, ама и тя е някаква химия.
А тинола, който ползвам е някакъв "Cookson Electronics". Взех го от Пулсатор. Дали е добра марката според вас?

П.С. за цигарите, не пуша, така че няма какво да намалявам Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Апр 03, 2008 18:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Jacket написа:
"Cookson Electronics".

Cookson правят добри тиноли.Все пак зависи точно какъв е щото те са много видове.
Хубаво де-при положение че ползваш тинол-защо ти е въобще колофон-той тинола вътре си има във него флюс.
Аз колофон имам,да не кажа че и отвън имам 1 варел 200кила колофон,но колофон почти не ползвам...Имам на масата в едно канче,но много рядко бъркам в него.
elenizori
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Чет Апр 03, 2008 21:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Преди се продаваше в музикалните магазини. Пробвай там ползва се за някои иструменти, гьдулка например.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети