Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Оптрон с максимално малък ток на LED-a
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
zomane
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Апр 04, 2008 21:05    Заглавие: Оптрон с максимално малък ток на LED-a Отговорете с цитат

Здравейте,
идеята е да накарам едното ПЦ да стартира друго, въпросното друго не желае да живне с wake on lan , та затова съм намислил да го будя по друг начин.
Схемата е горе-долу следната: паралелен порт -> оптрон -> реле и последователно на него бутона на ПЦ-то и там каквито други елементи ще са нужни (все още си изчиствам идеята).
Проблема е в оптрона искам LED-a му да консумира максимално малък ток, защото както пише тук -> http://www.lvr.com/files/ibmlpt.txt максималния ток, който може да отдаде порта е 2.6mA, рових и четох снощи data sheet-ове и на доста оптрони тока стига до над 10 mA .
Молбата ми е някой ако може да посочи конкретен оптрон, който се намира на нашия пазар и да е с малък ток на LED-a(максимум до 2.6mA) , транзистора не ме касае - според това какъв е той ще избирам останалите елементи .
Благодаря.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ShaGratH^
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пет Апр 04, 2008 21:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами няма ли да стане с полеви транзистор-хич да няма консумация Cool
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
zomane
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Апр 04, 2008 21:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Искам да ползвам оптрон , защото ще изолира паралелния порт от веригата на релето, т.е. няма да имам електрическа връзка м/у двете вериги.
Тук -> http://www.epanorama.net/circuits/parallel_output.html има и други идеи, не са с полеви, а с биполярни, но мен ме е страх да не вземе да пробие транзистора и да се окаже, че съм пуснал 12 или 24 или повече волта на паралелния.
П.П.
Май открих един подходящ оптрон(барабар със схемата Smile ) - 4N25 само дано го има и на нашия пазар .
Като му гледам данните http://www.ortodoxism.ro/datasheets/motorola/4N26.pdf вече не ми харесва тоя оптрон Sad .
Върнете се в началото
mitcd
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: BG

МнениеПуснато на: Пет Апр 04, 2008 22:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз мисля че може и без оптрон да минеш.Едно транзисторно стъпало(захранвано от същия комп) може да свърши тая работа без да имаш проблеми.Но пък като толкова те е страх направи го с трето захранване(независимо от двата компа).Ама ще стане една салата от кабели Very Happy
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Апр 04, 2008 22:17    Заглавие: Отговорете с цитат

LEDа на оптрона консумира толкова ток ,колкото му пуснеш ,на изхода ще получиш същия ток умножен по Ki на оптрона ,може да достига до 300-400 процента ,а дарлингтон оптрон още повече. Нататък този ток ,ако не стига за релето ти може да клати един PNP транзистор в базата ,а той да ти включва каквото си искаш.
4N35-MOT DIL6 100% 70/30V 3.5kV 5/5uS 0.171 0.155 0.132 0.122
4N35.S-MOT SMD DIL6 100% 70/30V 3.5kV 5/5uS SMD 0.262 0.238 0.202 0.187
4N37 DIL6 100% 70/30V 2.5kV 5/5uS 0.168 0.153 0.130 0.120
6N136 DIL8 25% 0.2/0.6uS 2MHz 0.519 0.471 0.400 0.371
6N137 DIL8 5mA in 8TTL out 10Mbit/s 2.5kV 0.590 0.536 0.455 0.422
6N138 DIL8 2000% DARLINGTON 7V 2.5kV 0.557 0.505 0.430 0.398
CNY17-3 DIL6 100-200% 70/70V 7.5kV 6/5.5uS 0.191 0.174 0.148 0.137
CNY17-4 DIL6 160-320% 70/70V 7.5kV 6/5.5uS 0.197 0.179 0.152 0.141
CNY17-4.S SMD 160-320% 70/70V 7.5kV 6/5.5uS SMD
Ето ти малка извадка от Комет ,6N138 например е с дарлингтон и ще ти изкара от 2.5 -50 милиампера ,и.т.н.
Върнете се в началото
mitcd
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: BG

МнениеПуснато на: Пет Апр 04, 2008 22:22    Заглавие: Отговорете с цитат

ELP написа:
LEDа на оптрона консумира толкова ток ,колкото му пуснеш ,на изхода ще получиш същия ток умножен по Ki на оптрона ,може да достига до 300-400 процента ,а дарлингтон оптрон още повече.

Това верно ли е –даваш малко получаваш много ?
Върнете се в началото
Minkov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Апр 05, 2008 7:27    Заглавие: Re: Оптрон с максимално малък ток на LED-a Отговорете с цитат

zomane написа:
. . . . Проблема е в оптрона искам LED-a му да консумира максимално малък ток, защото както пише тук -> http://www.lvr.com/files/ibmlpt.txt максималния ток, който може да отдаде порта е 2.6mA, рових и четох снощи data sheet-ове и на доста оптрони тока стига до над 10 mA .

Един от вариантите тук е с тези 2,6mА да зареждаш бавно голям капацитет и като се достигне максималното напрежение, да го разредиш през оптрон или директно през намотката на реле.

Предлагам и втори вариант:
zomane написа:
...Май открих един подходящ оптрон(барабар със схемата :) ) - 4N25 само дано го има и на нашия пазар .
Като му гледам данните http://www.ortodoxism.ro/datasheets/motorola/4N26.pdf вече не ми харесва тоя оптрон :( .

Ако не ти хресва нищо готово, направи си оптрон сам от отделни елементи (свето- и фото диоди). Няма нищо сложно: навиваш около дорник (пръчка с диаметъра на свето- и фото диодите) няколко пласта плътна, равномерно намазана с лепило и оцветена в черно хартия. Като изсъхне лепилиото махаш дорника и в двата края на цилиндъра монтираш свето- и фото диодите. Измисли как ще затъмиш дъната на оптрона - най-бързо това става като го положиш в непрозрачна кутия.
Предимството на този метод е, че можеш да си купиш каквито искаш качествени светодиоди и да експеремнтираш.
Върнете се в началото
zomane
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Апр 05, 2008 8:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря на всички за помощта, май ще последвам съвета на Minkov, че и аз си мислех за подобно нещо, поне ще си подбера светодиода какъвто искам Smile .
Макар че и да го зареждам през кондензатор пак става, аз не търся бързодействие тъй или иначе.
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Апр 05, 2008 10:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Какъв светодиод ще си подбереш бе човек ,напомняш ми темите където питат дали може да включат 400 ватова колона към 100 ватов усилвател ,дали няма да изгори . Повтарям ти кратко и ясно -тока през светодиода го определяш ти чрез ограничаващото съпротивление отвън- 470 ома например,самия оптрон не си определя сам тока ,светодиода е с нелинейна VA характеристика. А относно смешката на колегата дали е възможно да получиш по-голям ток от подадения -естествено че можеш ,но този ток идва от външен захранващ източник ,надявам се поне в основни линии да си представя схемата на свързване на един оптрон !
Minkov написа
Цитат:
Предимството на този метод е, че можеш да си купиш каквито искаш качествени светодиоди и да експеремнтираш.

И смяташ ли ,че със така направения оптрон ще постигне 2000% предаване по ток ?
Върнете се в началото
nafo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Апр 05, 2008 10:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Подобна щуротия съм правил с оптронче 111 с 470ом резисторче и работи... ако не ти се струва добре, сложи транзистор да ти святка оптрона...
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети