Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Консумация на луминесцентни лампи
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Милен
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Апр 06, 2008 16:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Да възможно е да е имал впредвид тяло с вградени кондензатори или тяло с електронен баласт с добър cosf. А може и инвеститора да е искал да мине по-тънко и да е купил по-евтини осветители само с дросел без кондензатори.Станаха много допускания.

Мисля че flex правилно се е насочил като е подменил предпазителя 10А с 16А. Това е по лесния и по-евтин вариант отколкото да монтира на всяко тяло компенсиращ кондензатор. А и тока без компенсация е 12А и е напълно в границите на захранващия му кабел СВТ 3х2.5 (27А). Ако уредбата беше с повече инсталирани осветители и се получаваха големи реактивни товари, както в твоя пример с завода тогава се прави икономически анализ кой вариант на компенсиране на реактивния товар е по-изгоден: във всяка лампа, в разпределителното табло или централно в трафопоста.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
flex
Гост

МнениеПуснато на: Пон Апр 07, 2008 10:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Не мога да приема ,че не е грешка на проектанта ,защото никъде в проекта не е споменато че лампите трябва да са с електронен баласт ,затова аз сложих такива с дросел,каквито масово се монтират и аз съм монтирал до момента.Всички споменавате за вариант лосша връзка,връзката на проводника с предпазитела в таблото е 100% добра,ако става дума за връзката някъде по веригата не мога да съм на 100% сигурен ,но ако има някъде лоша връзка би трябвало там да грее според мен.За предпазитела едва ли е менте ,защото съм го купил от основен дистрибутор на марката.По принцип не предпочитам GE ,но се налага да я ползвам ,зещото не съм правил аз таблото ,а в него компонентите са GE.
Върнете се в началото
di_rtv
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Dobrich

МнениеПуснато на: Вто Апр 08, 2008 21:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Само да допълня че навремето кондензаторите които се слагаха в лампите бяха за да се изгладят трептенето на газа защото понякога честотата на трептене на газа съвпада с честота на въртене на вала на струг например и тогава изглежда че вала не се върти
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Апр 08, 2008 21:42    Заглавие: Отговорете с цитат

di_rtv, грешиш!
За намаляване на стробоскопичния ефект за който пишеш се ползват тела с три лампи като всяка една от тях е вързана на различна фаза или се въртят фазите към отделните тела (ако те не позволяват такова разделно захранване).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Милен
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Апр 09, 2008 15:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Прав е до някъде. За намаляване на стробоскопичния ефект се свързват две лампи по схема "дуо", като едната се захранва през последователен кондензатор. Със дуо схемата се намаляват пулсациите на светлинния поток. Този кондензатор няма нищо общо с кондензатора за подобряване на cosf на лампата.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Страница 4 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети