|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 08, 2008 13:11 Заглавие: |
|
|
| kras1970 написа: | | А по въпроса за електролитните кондензатори имам уред даващ 100% състоянието им. Така че които са ОК няма нужда да се сменят. |
Ще ви помоля преди да говорите неща в които не сте сигурни да се замислите.Форума го четат много хора.И не всички разбират да отсеят "зърното от плявата" и понякога такива "писания" се взимат за "чиста монета".
Писал съм ти нещо много точно и ясно-
| Божилов написа: | | Те се сменят с нови,а не се проверяват. |
Форума е на първо място източник на информация.И като такъв е изключително важно в него да няма погрешна или невярна информация.Щото тогава става кофти. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
kras1970 Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 08, 2008 16:01 Заглавие: |
|
|
Никога не пиша нещо, в което не съм сигурен 100% (повтарям 100%), и никога не използвам невярна и погрешна информация. За по просветените само ще кажа че става дума не само за капацитета, а за тангенс делта на диелектрика, реактивното съпротивление представено в комплексен вид, пробивно напрежение и т.н. Смятам че всеки четейки форума може да прецени кое да вземе за "чиста монета" и кое не (стига да може да го приложи). В края на краищата никога не е късно човек да научи НЕЩО НОВО.
Благодяря все пак за съветите. Като имам пложителен резултат ще пиша пак. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Апр 08, 2008 16:15 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | За по просветените... |
Аз към кои съм?По-просветените?Или по-затъмнените?
Като имаш на впредвид че вчера ми изгоря крушката в сервиза
| Цитат: | | пробивно напрежение |
И как го мери това нещо?И сигурно ли е че след замерването въпросния кондензатор става за нещо?Щото за определени типове кондензатори аз не съм...Конкретно за електролитните също.
И филтражите на +B ги мери при работното им напрежение?
И по какво е сигурно че хваща множество дефекти у кондензаторите,като ликаж,който възниква под дадено напрежение,дефекти,които се явяват от време на време,в зависимост от температурата или пък прекъсвания на изводи от време на време?
| Цитат: | | всеки четейки форума може да прецени кое да вземе за "чиста монета" и кое не |
Това не е оправдание да се пишат неверни неща или подвеждаща информация.
| Цитат: | | В края на краищата никога не е късно човек да научи НЕЩО НОВО. |
Разбира се-стига обаче това ново нещо да е верно.
И моля те като ми отговориш на този пост да ми отговориш със чисто технически аргументи базирани на основите на електротехниката и електрониката и чисто практически доводи,а не да ме замерваш със рекламна брошурка на поредното "чудо-юдо" пръкнало се на пазара и изпълнена с гръмки характеристики.
Москва отдавна не вярва на сълзи... _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
kras1970 Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 08, 2008 16:43 Заглавие: |
|
|
Не искам никого да обидя, особенно пък вас. Мисля че сам ще си огтоворите към кои сте. Става дума че има "колеги" които гледат само колко 'фарада' е кондензатора, без да отчитат че той има и други параметри като пробивно напрежение и температура на работа. Много често (ама наистина много) съм срещал подменени дефектирали кондензатори от такива "колеги" (много често оригиналния е на 105 градуса а те слагат на 85 - и след време "бум"). За останалите параметри си има дебели книги , написани от по умни хора.
И не става дума за никакво "чудо-юдо". Просто имам 2 уреда които си купих от Япония преди 10 години. Мога да ви кажа, че проверени кондензатори не са ми дали дефект повече от 5 години, защото работя само с постоянни клиенти. За разлика обаче от някои уж "нови" кондензатори закупени от магазина. Но все пак всеки си има право на мнение. Който иска или не е сигурен нека тръшка грешни пари за капацитети (особенно ако трябва да смениш над 20). То си е негово право. Нали клиента плаща.
Когато фактите и опита говори, поне при мен боговете мълчат. А да вярва, който ще. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Апр 08, 2008 17:25 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Нали клиента плаща. |
Така,така,ние лошите "сменячи на кондензатори",само набутваме клиентите за неща,за които си имало измислени уреди... "кондензаторомери"
Пък когато са и "японски"-цена нямат.
Пу пу язък.Цял свят счита единствения сигурен метод за диагностика особено пък на високоволтови и електролити-подмяната със нов,изправен...а то си имало "кондензаторомер-японски"...баси и заблудата в който сме живели другари.
Звучи,като "шлемник байкалски" малко ама карай...сигурно и гарантираноста от ефекта им е еднаква-в стил "вЕрвайте ми"
| Цитат: | | пробивно напрежение |
Да-може и да го пише на корпуса барабар с работното и пробното.
Не ми каза как го мери този твоя "кондензаторомер"?
Или просто го мери,амин?
| Цитат: | | Когато фактите и опита говори, поне при мен боговете мълчат. |
Ти гледам в горния пост и ти те питах разни други неща-и ти също замълча...
На колко волта мери филтражите на +B?И кво става когато някой кондер прави определени дефекти под напрежение или в зависимост от температура или на съвсем случаен принцип?
Чисто механични прекъсвания на изводи от време на време?
Най-честия проблем при всички високоволтови кондензатори-нарушаване връзката към изводите от време на време(там там-на метализацийката от двете страни-полиетилентерафталатни,полипропиленови...)
това го хващаме как?
Или просто го хваща,амин?
Ако японския уред не може да го хване-има един друг уред,който го хваща от първи раз-BU508 се вика
Индикацията е от импулсния траф-един тъничък звук-"тиит-тиит-тиит"
| Цитат: | | А да вярва, който ще. |
То по таа логика R=U.I -пък да вЕрва който ще...
Петре,така е-напълно си прав-не е това целта на темата.Но и самия форум целта му е да дава достоверна и неподвеждаща информация.Мине ме мине и се яви някой "мерач на кондензатори".Особено пък и когато както в случая се дават едни съмнителни доводи и упорито се защитава тезата,че всичко това е достатъчно достоверно.
Да измерването на кондензатори е меродавно...Мерачките на ESR са още по-меродавни,като резултат...Машинката на човека,да му е жива и здрава е сигурно още по-меродавна,като резултат...
Но кондензатора си е кондензатор.Особено високоволтовите и електролитните-може да направи всякакви дефекти и да те учуди и скъса нервите по всевъзможен начин.
Затова си е измислена и най-меродавната практика-подмяна с нов,изправен.Ползва се по цял свят.
Нека не преоткриваме разни топли води. _________________ Мегатрон-2007 ООД
|
|
 |
kras1970 Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 08, 2008 18:58 Заглавие: |
|
|
Наистина темата доста се разми. Нямам намерение отново да убеждавам когото и да е в каквото и да е, пак казвам че има тонове с литература (и чужда) по темата. Само ще говоря с факти. Как точно се мерят в случая, не съм се задълбочавал, но е факт че ми дава тази информация. И което е по важното работи. Пак повтарям че за 10 години нито един път не ме е подвело и в това отношение нямам оплаквания. Ще ви дам и един пример. Много ми помогна когато трябваше да ремонтирам едни видеокамери на луксозен 5 звезден пасажер. Там прословутото и оригинално FLUKE (което също ползвам) ме подведе и ми даваше кондензатор 22 микрофарада/ 350 В за здрав. Благодарение на тези уреди открих повредите. Изразено в цифри говорим за 2-3 хияди долара.
Иначе съм съгласен, че най ЛЕСНИЯ, е и сигурен начин е да го смениш. Но можем ли да сменим всичко?
По отношение на ликажите - проявяват се като по ниско пробивно напрежение. Така че още много преди да стигне до BU 508 (Който ВСИЧКИ ДОБРЕ ПОЗНАВАМЕ !) можем да си спестим проблемите.
А за "лошите сменячи на кондензатори", ако някой се е припознал, имаме хубава поговорка "Гузен не гонен, бяга". Останалите просто не биха се обидили. Но да му мисли "Негово величество българския клиент". Късмет на "вЕрващите и не вЕрващите"! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Апр 08, 2008 19:29 Заглавие: |
|
|
| kras1970 написа: | | А за "лошите сменячи на кондензатори", ако някой се е припознал, имаме хубава поговорка "Гузен не гонен, бяга". Останалите просто не биха се обидили. |
Никой не се е припознал-в темата пишем ти и аз,доколкото виждам други хора не се намесват в дебата-така че ако нещо говориш,логично е този човек към който се обръщаш да съм аз.
| Цитат: | | По отношение на ликажите - проявяват се като по ниско пробивно напрежение. Така че още много преди да стигне до BU 508 |
За друго,за друго говорих, не за ликаж в случая с високоволтовия транзистор-там за метализацийката на полипропиленовия кондензатор-от двете страни-там където се хващат изводите...От тва гори беуто.
така и не каза при какви напрежения тества кондензаторите твоя уред,как лови кондензаторите с разни частични дефекти влияещи се от температурата,чисто механични спорадични прекъсвания и т.н. и т.н.
Е сега свалям 47мкФ към базата на транзистора при TEA2164 ама на мерене е перфектен...красота.
| Цитат: | | Но можем ли да сменим всичко? |
Не можем разбира се,не е и това целта на занятието.На първо място има техник.
На второ място-ами има си и уреди (Един осцилоскоп примерно идеално би ни насочил на къде е повредата в много случаи) и би ни насочил към конкретен "съмнителен" кондензатор,който да подменим.
То е ясно че подмяната на всички електролити по ред на номерата е пълна глупост...Освен ако говорим за техника на 50години с антикварна стойност и за "рекапване".
| Цитат: | | Как точно се мерят в случая, не съм се задълбочавал, но е факт |
Да де-амин,вЕрвайте ми... _________________ Мегатрон-2007 ООД
|
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 08, 2008 19:29 Заглавие: |
|
|
Моето мнение ,че човека започнал този разговор просто не си изкарва хляба с това за което иде реч защото просто нямаше да тече тази дискусия В противния случай щяхме да си пишем повече за повредения телевизор,кои напрежения е премерил, как реагира т.в.то като му се оказва такова или онакова влияние.Не разбирам това последното за клиента което е написал.Като се подменят възловите кондензатори,тези които обикновенно дефектират, като се изчисти и презапои ,колко повече му се удължава живота и колко се оскъпява ремонта .Нали това се прави в името на уреда и клиента.Пък и този уред като е такова голямо чудо къде се намира сервиза на пишешщият тази тема ,че като сгънем крак към морето да дойдем да видим тези новости в измервателната техника.Като не можем да ходим по изложения и панаири като преди сега поне на море да ходим  _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 08, 2008 19:32 Заглавие: |
|
|
| Аз пък ще ти кажа ,че на повечето захранващи блокове в сат приемниците има по 2 кондензатора на всяко напрежение през дросел в паралел ,мерено с уред за ECR дават идеално ,но гледано с осцилоскоп-пулсации с висока честота след диода -1 волт. Е какво ще каже великия японски уред ? Смятам че осцилоскопа е най меродавен ,поне що се отнася до импулсните захранвания ! |
|
|
 |
wqep Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 09, 2008 11:03 Заглавие: |
|
|
| kras1970 написа: | Никога не пиша нещо, в което не съм сигурен 100% (повтарям 100%), и никога не използвам невярна и погрешна информация. За по просветените само ще кажа че става дума не само за капацитета, а за тангенс делта на диелектрика, реактивното съпротивление представено в комплексен вид, пробивно напрежение и т.н. Смятам че всеки четейки форума може да прецени кое да вземе за "чиста монета" и кое не (стига да може да го приложи). В края на краищата никога не е късно човек да научи НЕЩО НОВО.
. |
Колегата КРАСИ1970 , не зная какви точно уреди поправя,но... с този негов прословут ЯПОНСКИ уред ми се струва че има поне 50% рекламации.
Доколкото разбрах,свеляме кондензатора,мерим го с ЯПОНСКИ или купен от ЯПОНИЯ уред,пак запояваме кондензатора и даваме 5г.гаранция. Или сваляме хвърляме в боклука и запояваме нов,за да не го мислим през останалата част от ремонта.
Нека само се сетим че на по-старите 8мм камкордери кондензаторите се сменяват наред и то по бюлетин.А на видеата ПАНАСОНИК???
Е след като си нямам "кондензатрометър" КУПЕН ОТ ЯПОНИЯ ще сменявам свръхскъпи елементи.Така ми се пада. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|