Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Приказки за мерене на кондензатори (отцепена тема)
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Апр 08, 2008 13:11    Заглавие: Отговорете с цитат

kras1970 написа:
А по въпроса за електролитните кондензатори имам уред даващ 100% състоянието им. Така че които са ОК няма нужда да се сменят.

Ще ви помоля преди да говорите неща в които не сте сигурни да се замислите.Форума го четат много хора.И не всички разбират да отсеят "зърното от плявата" и понякога такива "писания" се взимат за "чиста монета".
Писал съм ти нещо много точно и ясно-
Божилов написа:
Те се сменят с нови,а не се проверяват.

Форума е на първо място източник на информация.И като такъв е изключително важно в него да няма погрешна или невярна информация.Щото тогава става кофти.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
kras1970
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: varna

МнениеПуснато на: Вто Апр 08, 2008 16:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Никога не пиша нещо, в което не съм сигурен 100% (повтарям 100%), и никога не използвам невярна и погрешна информация. За по просветените само ще кажа че става дума не само за капацитета, а за тангенс делта на диелектрика, реактивното съпротивление представено в комплексен вид, пробивно напрежение и т.н. Смятам че всеки четейки форума може да прецени кое да вземе за "чиста монета" и кое не (стига да може да го приложи). В края на краищата никога не е късно човек да научи НЕЩО НОВО.
Благодяря все пак за съветите. Като имам пложителен резултат ще пиша пак.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Yahoo Messenger
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Апр 08, 2008 16:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
За по просветените...

Аз към кои съм?По-просветените?Или по-затъмнените?
Като имаш на впредвид че вчера ми изгоря крушката в сервиза Laughing

Цитат:
пробивно напрежение

И как го мери това нещо?И сигурно ли е че след замерването въпросния кондензатор става за нещо?Щото за определени типове кондензатори аз не съм...Конкретно за електролитните също.
Arrow И филтражите на +B ги мери при работното им напрежение?

Arrow И по какво е сигурно че хваща множество дефекти у кондензаторите,като ликаж,който възниква под дадено напрежение,дефекти,които се явяват от време на време,в зависимост от температурата или пък прекъсвания на изводи от време на време?

Цитат:
всеки четейки форума може да прецени кое да вземе за "чиста монета" и кое не

Това не е оправдание да се пишат неверни неща или подвеждаща информация.

Цитат:
В края на краищата никога не е късно човек да научи НЕЩО НОВО.

Разбира се-стига обаче това ново нещо да е верно.

И моля те като ми отговориш на този пост да ми отговориш със чисто технически аргументи базирани на основите на електротехниката и електрониката и чисто практически доводи,а не да ме замерваш със рекламна брошурка на поредното "чудо-юдо" пръкнало се на пазара и изпълнена с гръмки характеристики.
Москва отдавна не вярва на сълзи...
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
kras1970
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Апр 08, 2008 16:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Не искам никого да обидя, особенно пък вас. Мисля че сам ще си огтоворите към кои сте. Става дума че има "колеги" които гледат само колко 'фарада' е кондензатора, без да отчитат че той има и други параметри като пробивно напрежение и температура на работа. Много често (ама наистина много) съм срещал подменени дефектирали кондензатори от такива "колеги" (много често оригиналния е на 105 градуса а те слагат на 85 - и след време "бум"). За останалите параметри си има дебели книги , написани от по умни хора.
И не става дума за никакво "чудо-юдо". Просто имам 2 уреда които си купих от Япония преди 10 години. Мога да ви кажа, че проверени кондензатори не са ми дали дефект повече от 5 години, защото работя само с постоянни клиенти. За разлика обаче от някои уж "нови" кондензатори закупени от магазина. Но все пак всеки си има право на мнение. Който иска или не е сигурен нека тръшка грешни пари за капацитети (особенно ако трябва да смениш над 20). То си е негово право. Нали клиента плаща.
Когато фактите и опита говори, поне при мен боговете мълчат. А да вярва, който ще.
Върнете се в началото
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Апр 08, 2008 17:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Нали клиента плаща.

Така,така,ние лошите "сменячи на кондензатори",само набутваме клиентите за неща,за които си имало измислени уреди... "кондензаторомери" Rolling Eyes
Пък когато са и "японски"-цена нямат.
Пу пу язък.Цял свят счита единствения сигурен метод за диагностика особено пък на високоволтови и електролити-подмяната със нов,изправен...а то си имало "кондензаторомер-японски"...баси и заблудата в който сме живели другари.
Звучи,като "шлемник байкалски" малко ама карай...сигурно и гарантираноста от ефекта им е еднаква-в стил "вЕрвайте ми"

Цитат:
пробивно напрежение

Да-може и да го пише на корпуса барабар с работното и пробното.
Не ми каза как го мери този твоя "кондензаторомер"?
Или просто го мери,амин?

Цитат:
Когато фактите и опита говори, поне при мен боговете мълчат.

Ти гледам в горния пост и ти те питах разни други неща-и ти също замълча...
На колко волта мери филтражите на +B?И кво става когато някой кондер прави определени дефекти под напрежение или в зависимост от температура или на съвсем случаен принцип?
Чисто механични прекъсвания на изводи от време на време?
Най-честия проблем при всички високоволтови кондензатори-нарушаване връзката към изводите от време на време(там там-на метализацийката от двете страни-полиетилентерафталатни,полипропиленови...)
това го хващаме как?
Или просто го хваща,амин?
Ако японския уред не може да го хване-има един друг уред,който го хваща от първи раз-BU508 се вика Laughing
Индикацията е от импулсния траф-един тъничък звук-"тиит-тиит-тиит"

Цитат:
А да вярва, който ще.

То по таа логика R=U.I -пък да вЕрва който ще...

Петре,така е-напълно си прав-не е това целта на темата.Но и самия форум целта му е да дава достоверна и неподвеждаща информация.Мине ме мине и се яви някой "мерач на кондензатори".Особено пък и когато както в случая се дават едни съмнителни доводи и упорито се защитава тезата,че всичко това е достатъчно достоверно.
Да измерването на кондензатори е меродавно...Мерачките на ESR са още по-меродавни,като резултат...Машинката на човека,да му е жива и здрава е сигурно още по-меродавна,като резултат...
Но кондензатора си е кондензатор.Особено високоволтовите и електролитните-може да направи всякакви дефекти и да те учуди и скъса нервите по всевъзможен начин.
Затова си е измислена и най-меродавната практика-подмяна с нов,изправен.Ползва се по цял свят.
Нека не преоткриваме разни топли води.
kras1970
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Апр 08, 2008 18:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Наистина темата доста се разми. Нямам намерение отново да убеждавам когото и да е в каквото и да е, пак казвам че има тонове с литература (и чужда) по темата. Само ще говоря с факти. Как точно се мерят в случая, не съм се задълбочавал, но е факт че ми дава тази информация. И което е по важното работи. Пак повтарям че за 10 години нито един път не ме е подвело и в това отношение нямам оплаквания. Ще ви дам и един пример. Много ми помогна когато трябваше да ремонтирам едни видеокамери на луксозен 5 звезден пасажер. Там прословутото и оригинално FLUKE (което също ползвам) ме подведе и ми даваше кондензатор 22 микрофарада/ 350 В за здрав. Благодарение на тези уреди открих повредите. Изразено в цифри говорим за 2-3 хияди долара.
Иначе съм съгласен, че най ЛЕСНИЯ, е и сигурен начин е да го смениш. Но можем ли да сменим всичко?
По отношение на ликажите - проявяват се като по ниско пробивно напрежение. Така че още много преди да стигне до BU 508 (Който ВСИЧКИ ДОБРЕ ПОЗНАВАМЕ !) можем да си спестим проблемите.
А за "лошите сменячи на кондензатори", ако някой се е припознал, имаме хубава поговорка "Гузен не гонен, бяга". Останалите просто не биха се обидили. Но да му мисли "Негово величество българския клиент". Късмет на "вЕрващите и не вЕрващите"!
Върнете се в началото
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Апр 08, 2008 19:29    Заглавие: Отговорете с цитат

kras1970 написа:
А за "лошите сменячи на кондензатори", ако някой се е припознал, имаме хубава поговорка "Гузен не гонен, бяга". Останалите просто не биха се обидили.

Никой не се е припознал-в темата пишем ти и аз,доколкото виждам други хора не се намесват в дебата-така че ако нещо говориш,логично е този човек към който се обръщаш да съм аз.
Цитат:
По отношение на ликажите - проявяват се като по ниско пробивно напрежение. Така че още много преди да стигне до BU 508

За друго,за друго говорих, не за ликаж в случая с високоволтовия транзистор-там за метализацийката на полипропиленовия кондензатор-от двете страни-там където се хващат изводите...От тва гори беуто.
така и не каза при какви напрежения тества кондензаторите твоя уред,как лови кондензаторите с разни частични дефекти влияещи се от температурата,чисто механични спорадични прекъсвания и т.н. и т.н.
Е сега свалям 47мкФ към базата на транзистора при TEA2164 ама на мерене е перфектен...красота.

Цитат:
Но можем ли да сменим всичко?

Не можем разбира се,не е и това целта на занятието.На първо място има техник.
На второ място-ами има си и уреди (Един осцилоскоп примерно идеално би ни насочил на къде е повредата в много случаи) и би ни насочил към конкретен "съмнителен" кондензатор,който да подменим.
То е ясно че подмяната на всички електролити по ред на номерата е пълна глупост...Освен ако говорим за техника на 50години с антикварна стойност и за "рекапване".

Цитат:
Как точно се мерят в случая, не съм се задълбочавал, но е факт

Да де-амин,вЕрвайте ми...
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Апр 08, 2008 19:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Моето мнение ,че човека започнал този разговор просто не си изкарва хляба с това за което иде реч защото просто нямаше да тече тази дискусия В противния случай щяхме да си пишем повече за повредения телевизор,кои напрежения е премерил, как реагира т.в.то като му се оказва такова или онакова влияние.Не разбирам това последното за клиента което е написал.Като се подменят възловите кондензатори,тези които обикновенно дефектират, като се изчисти и презапои ,колко повече му се удължава живота и колко се оскъпява ремонта .Нали това се прави в името на уреда и клиента.Пък и този уред като е такова голямо чудо къде се намира сервиза на пишешщият тази тема ,че като сгънем крак към морето да дойдем да видим тези новости в измервателната техника.Като не можем да ходим по изложения и панаири като преди сега поне на море да ходим Very Happy
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Апр 08, 2008 19:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз пък ще ти кажа ,че на повечето захранващи блокове в сат приемниците има по 2 кондензатора на всяко напрежение през дросел в паралел ,мерено с уред за ECR дават идеално ,но гледано с осцилоскоп-пулсации с висока честота след диода -1 волт. Е какво ще каже великия японски уред ? Смятам че осцилоскопа е най меродавен ,поне що се отнася до импулсните захранвания !
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
wqep
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Сря Апр 09, 2008 11:03    Заглавие: Отговорете с цитат

kras1970 написа:
Никога не пиша нещо, в което не съм сигурен 100% (повтарям 100%), и никога не използвам невярна и погрешна информация. За по просветените само ще кажа че става дума не само за капацитета, а за тангенс делта на диелектрика, реактивното съпротивление представено в комплексен вид, пробивно напрежение и т.н. Смятам че всеки четейки форума може да прецени кое да вземе за "чиста монета" и кое не (стига да може да го приложи). В края на краищата никога не е късно човек да научи НЕЩО НОВО.
.

Колегата КРАСИ1970 , не зная какви точно уреди поправя,но... с този негов прословут ЯПОНСКИ уред ми се струва че има поне 50% рекламации.
Доколкото разбрах,свеляме кондензатора,мерим го с ЯПОНСКИ или купен от ЯПОНИЯ уред,пак запояваме кондензатора и даваме 5г.гаранция. Smile Или сваляме хвърляме в боклука и запояваме нов,за да не го мислим през останалата част от ремонта.
Нека само се сетим че на по-старите 8мм камкордери кондензаторите се сменяват наред и то по бюлетин.А на видеата ПАНАСОНИК???
Е след като си нямам "кондензатрометър" КУПЕН ОТ ЯПОНИЯ ще сменявам свръхскъпи елементи.Така ми се пада.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети