Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Инструмент за тримери, безопасно
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Таралеж
Гост

МнениеПуснато на: Нед Апр 13, 2008 0:14    Заглавие: Инструмент за тримери, безопасно Отговорете с цитат

Знам че ще ми се посмеете и ще ме нахокате да отида да си платя, но все пак да питам.

Наскоро си носих кинескоския телевизор на ремонт. Оправиха ми го, благодаря, обаче са се заиграли с баланса на бялото и образа е ужасен според мен. (SUB BRT и G Drive са настроени прекалено високо, а G bkg е прекалено ниско) Искам сам да си направя баланса, но пролема е че тримерите са на платката която в основата на тръбата и са от странта на тръбата, и за да ги стигна с отверка трябва едва ли не да си допра раката на тръбата.

Правил съм процедурата на застаряващи crt монитори на приятели преди години и знам как се прави като действия, но на мониторите най-често си бяха хубави потенциометри с пластмасови накрайници които спокойно да си въртиш без инструмент и бяха на задния ръб на шасито.

В телевизора ми обаче не са, и не искам да бъркам с отверка толкова близо до работещ кинескоп (все пак трябва да подавам референтни образи).

Ще ми препоръчате ли някакъв инструмент с който да го направя достатъчно сигурно или ще ми се изсмеете?

За съжаление опита ми с компютри и мрежови устройства които да човъркам под ток е доста по-голям от колкото телевизори.
Върнете се в началото
vladi46
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Нед Апр 13, 2008 2:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Някакво специално приспособление???
А след като са го оправяли, няма ли гаранция и възможност за рекламация? Когато човек пипа вътре в телевизора, естествено трябва да внимава да не го хване тока, както и да не развали нещо, вместо да го оправи! Но от така зададения въпрос се вижда, че не Ви достигат знания и умения. Нека и другите колеги да преценят дали трябва да Ви се подсказва. Аз засега се въздържам. Този Вашият случай ми припомня за мониторите в 1комп. фирма. Оставих 1 за следващия ден и собственикът на фирмата ми каза, че той го е оправил и го сглобил, при условие, че няма необх. знания. Отворих го наново и видях екранчето на платката на кинескопа да шава както си иска-бях го разпоил, за да оправям спуканата платка. И какво намерих?! Решил той да действува вместо мен!
Таралеж
Гост

МнениеПуснато на: Нед Апр 13, 2008 2:58    Заглавие: Отговорете с цитат

За рекламация пишше че може само на ремонтираната част. Според техника там не бил ремонтирал кинескопа а само настройвал баланса (що го е бутал като си беше рефектен, а интересно защо го е омазал целия със силикон) и следователно за това не мога да правя рекламация.

С удоволствие бих си и платил на накой който обаче да ме изтърпи да му седя на главата и да направи баланса както аз го искам.
Върнете се в началото
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Апр 13, 2008 9:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Таралеж написа:
С удоволствие бих си и платил на накой който обаче да ме изтърпи да му седя на главата и да направи баланса както аз го искам.

Пиши за кой град става на въпрос де.Все ще се намеря някой който да те изтърпи да му висиш на главата.
Принципно при положение че е правена регулировка на RGB може да си търсиш гаранция за това нещо.
Ако разбира се става дума за нещо наистина "забележително" като баланс.По принцип баланса си се прави съвсем стандартно и всички колеги го знаят.
Виж ако вече ти искаш нещо фрапиращо-твоя си работа.Хора всякакви.Ейгое има тука един колега гледа телевизора му да дава в червенко повече,ние предпочитаме да синее,колегата Коцев след последните дни всичко му чернее. Laughing
Та така.
А иначе си се настройва с отверка-най обикновена.В краен случай с изолирана дръжка.Няма "приспособления",няма нищо.
Ако не си сигурен в това дали ще се справиш и дали няма да направиш някой по-голяма беля (а ти видимо не си-за да повдигаш такава тема)-носи го а някой там да направи процедурата и това е.

Последната промяна е направена от Bojilov на Нед Апр 13, 2008 10:06; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
bobykafe
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Нед Апр 13, 2008 10:01    Заглавие: Отговорете с цитат

За инструмент- ифирмяш си парче пластмаса като отвертка и си готов. А за ремонта- щом е пипал там- значи е ремонтирал! Ако ти беше счупил тръбата и да каже- "ми аз не съм ремонтирал там" ?? Не каза откъде си.
П.П. Божилов ме е изпреварил с една гума на балканче Laughing
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Апр 13, 2008 10:09    Заглавие: Отговорете с цитат

То по принцип на тия тримери няма сериозни напрежения.Пак зависи от телевизора де.
Така че може и някаква шлаухка да надене на отверката за "чорап" и толкоз.
Виж иначе по платката на кинескопа си има доста хубави напрежения и ако не внимава човек може да има къх Mr. Green
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
elenizori
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Нед Апр 13, 2008 19:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Дупки за тях през платката няма ли? От видимата страна не може ли да се регулират. Аз за такива места имам пластмасова отверка.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
old4
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Апр 13, 2008 19:27    Заглавие: Отговорете с цитат

После аз съм търкал клавиатурата си Evil or Very Mad сега остава да му дадете съвет да си я издялка и от чамова дъска Evil or Very Mad направете я темата поне 5 листа че да съвсем дюшеш Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Таралеж
Гост

МнениеПуснато на: Пон Апр 14, 2008 8:19    Заглавие: Отговорете с цитат

От София съм. От лицевата страна има едни съвсем малки дупчици, сигурно Ф1.2 или Ф1.5 през които се вижда металната пластинка на тримера. Не искам по-специален баланс, ама в момента ярките цветове ми зеленеят и ми е прекалено светло че чак боде. А във тъмните части зеленото липсва и лилавее. И много ме дразни.
Върнете се в началото
tchav
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 14, 2008 8:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Не си писал какъв е телевизора и на колко години е. Според мен за да се наложи подобна намеса, значи кинескопа си е тръгнал и трябва да се направи компромис.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети