| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 14, 2008 22:21 Заглавие: |
|
|
| hijacker написа: | | За сега съм взел за входа на стабилизатора на IC 7805 един 25 волтов, 220микроФаратов кондензатор, след това е самият стабилизатор и на изхода ще сложа още един кондензатор за 16 волта пак на 220 микрофарата. |
Свържи паралелно на ел. кондензатори на входа и изхода и по един кондензатор от сорта на 100 нанофарада. И да са по-близо до изводите на стабилизатора. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
hijacker Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 14, 2008 22:28 Заглавие: |
|
|
Здравейте колеги,
Прегледах мненията, както и адресите с конкретната информация. Като че ли нещатата ми се изясниха вече. Благодаря на всички, които се отзоваха.
След като направя схемата, смятам да я пусна в експлоатация за кратко и да преценя дали ще е нужен радиатор изобщо, тъй като консумацията на изхода ще е минимална и предполагам, че корупса няма да се нагрява толкова много. При нужда ще сложа и паста между корпуса и радиатора.
Не ми стана ясно за порядъците и консумацията, които описвате, но то това май е нещо между вас?
Много полезна информация наистина.
И само да попитам още нещо, тъй като искам да го направя що годе сносно, как ще е най-добре да се монтират 2та кондензатора и стабилизатора в домашни условия и само с подръчни материали? Мислех си за здрава картонена подложка и на по-късен етап(в зависимост дали ще трябва радиатор или не) и малка кутийка. Плюсове и минуси?
Поздрави,
-Николай |
|
|
 |
yani kokas Опитен потребител

Регистриран на: 14 Юни 2006 Мнения: 326 Местожителство: Дупница/София/
|
Пуснато на: Пон Апр 14, 2008 22:51 Заглавие: |
|
|
При консумация 500мА и входно напражение 12V Върху стабилизатора ще се отделят 3.5W така че слагай задължително радиаторче. _________________ Всеки щепсел контакта да си знае ,да се пази
да не се зарази и ако клемите зацапа,
некой друг да тока да изцака... |
|
|
 |
hijacker Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 14, 2008 23:03 Заглавие: |
|
|
Здравей,
Каква функция ще изпълняват тези два допълнителни паралелно свързани кондензатора на 100 нанофарада?
Поздрави,
-Николай
П.С. Ще приготвя и радиатор;-) Благодаря. |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 15, 2008 16:59 Заглавие: |
|
|
| Тези кондензатори от по 100 нанофарада (не е критично, може да са примерно от 10 до 220 нано) служат да дадат входа и изхода на стабилизатора накъсо за по-високите честоти, а електролитните за по-ниските. Те обаче имат по-голяма паразитна индуктивност, която за по-високите честоти започва да има по-голямо реактивно съпротивление и затова са тези с по-малкия капацитет - да шунтират с тяхната малка пар. индуктивност паразитната индуктивност на ел. кондензатори. Това се прави за предотвратяване на евентуално самовъзбуждане на стабилизатора. Ако пък входното напрежение е достатъчно добре филтрирано, мисля че може ел. кондензатори да не се слагат. Аз като ползвам някъде този тип стабилизатори слагам само 100 - 220 нанофарада кондензатори и не съм имал проблеми. А пък за радиатора - важна е не само консумацията, а и разликата между входното и изходното напрежение. |
|
|
 |
hijacker Нов потребител

|
|
|
 |
hunter_88 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 16, 2008 0:44 Заглавие: |
|
|
| добре е схемата но да не объркаш стабилизатора при свързването |
|
|
 |
hijacker Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 16, 2008 20:47 Заглавие: |
|
|
Благодаря,
Ще го правя както ме посъветваха, така че се надявам всичко да е точно. Още веднъж благодаря на всички отзовали се.
Поздрави,
-Николай |
|
|
 |
|