|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
aster11 Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 17, 2008 13:29 Заглавие: Търся схема на АСЕ-5 |
|
|
Иде реч за стълбищен автомат със поляризирано реле и глим-лампа!!!Някакво съпротивление(означено на платката с "РТС"-предполагам че е термосъпротивление ) е напълно изгоряло и почернено и не мога да видя стойноста му!!!
За него ми е въпроса,ако някой знае стойноста му,да каже!!!
Благодарско предварително!!! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
b.todorov Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 18, 2008 9:18 Заглавие: Re: Търся схема на АСЕ-5 |
|
|
| aster11 написа: | Иде реч за стълбищен автомат със поляризирано реле и глим-лампа!!!Някакво съпротивление(означено на платката с "РТС"-предполагам че е термосъпротивление ) е напълно изгоряло и почернено и не мога да видя стойноста му!!!
За него ми е въпроса,ако някой знае стойноста му,да каже!!!
Благодарско предварително!!! |
Слагайте 2 М 4 ...0,25 w... |
|
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Пет Апр 18, 2008 12:39 Заглавие: |
|
|
А някой може ли да обясни принципа на действие на тези интересни релета. Ако не се лъжа това са едни релета електрони дето нямат транзистори. Ако може и схема да дадете за да станат по ясни нещата. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 18, 2008 12:46 Заглавие: |
|
|
| Принципа наистина е много особен, схема имам на хартия, свалял съм си я на времето сам от самото реле. При първа възможност ще я сканирам и ще я кача в обменника. |
|
|
 |
aster11 Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 18, 2008 14:14 Заглавие: Re: Търся схема на АСЕ-5 |
|
|
"Слагайте 2 М 4 ...0,25 w.."
Този стълбищен автомат монтирах собственоръчно през 1991г!!Още първия месец изгоря това съпротивление и аз го замених с подобно,със същата стойност ,но 1Вт.
E,вчера изгоря и то!!!Но беше много изпечено,и не се виждаше каква стойност е!!!Смених го с 2.4 мОма,стана добре!!!А колко е била оригиналната стойност не знам....
Относно конструкцията-проста е...Има 6 резистора,3 диода,2 тримера,кондензатор,глимка и реле!!!
Между другото-още ги продават,производство на "Импулс"-Габрово,цена 11-13 лв!!!Леко подобрени с 2 диода,за мрежа и времеиндициране!!
Дано изкара още 17 години,после ще му мислим...  |
|
|
 |
Minkov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 22, 2008 6:37 Заглавие: |
|
|
| aster11 написа: |
... Между другото-още ги продават,производство на "Импулс"-Габрово,цена 11-13 лв!!!Леко подобрени с 2 диода,за мрежа и времеиндициране!! .... |
В магазин такъв таймер не съм въждал, най-малко 10 години!
Бих монтирал такива , но токът в оперативната верига ми се вижда големичък, защото забелязвам, че контактите на ключовете нагарят, даже и залепват.
| the_bull написа: | | А някой може ли да обясни принципа на действие на тези интересни релета. Ако не се лъжа това са едни релета електрони дето нямат транзистори. Ако може и схема да дадете за да станат по ясни нещата. |
Имам някъде схема, но не знам как да я кача тук. Мога да ти я пратя на ".doc" файл.
Принципът на работа е следния: при натискане на който и да е бутон, през бобината на релето се пуска мощен токов импулс. Котвата се издърпва.
От включения вече консуматор през схема от диоди, високоомни резистори и потенциометър, се зарежда кондензатор, паралелно на който е свързана глим-лампа. Както се знае от теорията, тази лампа свети при около 80V, но се запалва при 120V.
Та когато кондензатора се зареди до тези 120V, лампата се пали и през схема от други диоди се подава напрежение на бобината на релето, но с противоположен поляритет на този, с който вече е задействано релето. Кондензаторът се разрежда, котвата отпуска.
Меду тези два процеса, котвата не е отпуснала поради остатъчния магнетизъм в ядрото на електромагнита. Тук е тънкото място на схемата - "паметливият" материал, от който е направено ядрото. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Вто Апр 22, 2008 8:57 Заглавие: |
|
|
Да и ако ръчно натиснеш котвата така ще си седи. Веднъж така реших да включа осветлението от таблото, като бях долу в мазето, понеже там няма ключ. И седя цяла нощ, а на другия ден го изключих по обратния начин. |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 22, 2008 9:10 Заглавие: |
|
|
| Minkov написа: | | Имам някъде схема, но не знам как да я кача тук. Мога да ти я пратя на ".doc" файл. |
Ако архивирана е до 200К я качваш направо в атача-долу под полето в което пишеш имаш-
| Цитат: | | Attach (max size 200 kB ): |
даваш Browse избираш файла-даваш "Прати" и толкоз.
Ако е по-голяма от 200К-
-отиваш във файлообменника
http://eserviceinfo.com/
-регистрираш се там
-Бутонче Upload горе на лентата
-Качваш файла и даваш линка към него тук в поста си. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
Minkov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 22, 2008 10:02 Заглавие: |
|
|
Благодаря на колегата Bojilov за помощта, но ще се възползвам друг път, защото се оказа, че точно тази схема я имам само на хартия.
Ако колегата the_bull, или някой друг се интересува, да ми пише - ще я кача. Но, ако няма интерес, е безмислено да си губя 1/2 час (и повече), защото според мен този таймер отдавна не се произвежда, а ремонта се свежда най-вече до разлепване на заварени контакти и презапояване на клемите към платката.
Сега искам да попитам колегата aster11 : какъв е ефекта от замяната на този елемент NTC с резистор 2М4, защото си направих труда да отворя два стари, работещи таймера и въпросните елементи и на двете устройства са цъфнали като майска роза? |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 22, 2008 14:10 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Това е термистор ,Работи и без него |
Това бях написал на лични на колегата още преди да се заформи дискусията ,за съжаление на схемата която съм свалял /става за 10 минути/ нямаше обозначена стойност ,но -виж цитата! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|