Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Усилвател за ком порт 1

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
danyguit2000
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Габрово

МнениеПуснато на: Съб Апр 19, 2008 19:51    Заглавие: Усилвател за ком порт 1 Отговорете с цитат

Здравейте,някой правил ли е този усилвател за ком порт 1 http://www.qsl.net/eb4eqa/serial_booster/serial_booster.htm
или нещо подобно и да сподели дали наистина има ефект от него,лично аз имам лаптоп и ползвам USB to RS232 конвертор,но не работи с всички програматори поради недостиг на ток!
AA
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВеликоТърново

МнениеПуснато на: Съб Апр 19, 2008 20:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Мисля че причината за неработенето е по дълбока от "недостиг на ток" - според мен почти никой преходник USB-RS232 не е аналогичен на хардуерен COM порт - а схемата не съм я правил и не мога да кажа нищо за ефективността и
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Нед Апр 20, 2008 7:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако ти е свестен преходника, трябва да става но не вярвам тази схема да ти помогне. Освен това като я гледам тя оправя нивата само на TxD и DTR, а не знам това достатъчно ли е за всички програматори. Все пак имери нивата на твоя преходник. Бодни осцилоскопа на трети пин на конектора и пусни някаква комуникация. Ако нивата са под 10V си направи въпросната схема, в противен случай си купи свестен преходник.
mitcd
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: BG

МнениеПуснато на: Нед Апр 20, 2008 18:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Ето и нещо от мене в Атача
Само че е малко на руски Very Happy
Върнете се в началото
Edesign
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 21, 2008 9:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Единствения стандартен начин и най-лесен съответно за удължаване на рс232 е преминаване към рс485. Всички други решения са самоделни и сами по себе си безсмислени тъй-като топлата вода вече е откритa. Разгледай даташиита на 75176.
А по-въпроса за програматор свързан към преходник УСБ-РС232 то този програматор няма да работи освен ако сам не притежава контролер. Защото в повечето програматори за РС232 които използват ICProg- WinPIC - ProPic2 изводите на серииния порт се управляват не по протокол а като входно изходни чрез Windowsa. Именно затова без да се слага електроника могат да се четат и памети които са I2C чрез тези програматори.
А най-добрия прогаматор който аз ползвам е PICkit2 debug express - това е програматор/ дебъгер за ПИКове и се свързва директно на УСБ. А и цената му мисля е под 45 лв.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ivpav
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Хасково

МнениеПуснато на: Пон Апр 21, 2008 9:43    Заглавие: Отговорете с цитат

На човека не му достигат нивата, а вие го хвърляте в различни посоки. Може да иска да си използва понипрога примерно. Да си програмира PLC контролер, а на тяхните кабели често има галваничен разделител с оптрони. На ценоват листа на 24-та страница на този линк:
http://home.comet.bg/new/cat2007_bg.pdf
има схема на фул компорт с един сполучлив според мен чип и добра интерфейсна схема. Ако ти трябват повече подробности свали си описанието на FT232:
http://www.ftdichip.com/Documents/DataSheets/DS_FT232BM.pdf
там също е дадено с подробности на 17-та страница.
Но си мисля, че и с това не можеш да подкараш понипрог без външно захранване да чете и пише I2C памети Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Edesign
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 21, 2008 9:45    Заглавие: Отговорете с цитат

И още нещо да допълня - на новите лаптопи, които имат РС232 (което е огромна рядкост понеже вече в световен мащаб РС232 е заменен от УСБ) нивата на логическата 0 са 0 волта а не -12 както е на стационарните компютри, а логическата 1 е 5 волта а трябва да е +12. Затова може да се сложи един МАХ232 с малко диоди около него и да се преобразува в стандатрен РС232
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ivpav
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Хасково

МнениеПуснато на: Пон Апр 21, 2008 10:04    Заглавие: Отговорете с цитат

RS232 e инвертиран-нулата е +12 волта, а еденицата е -12 волта. В този смисъл и MAX232 инвертира сигналите така, че ако се използва трябва преди това да се сложи някакъв инвертор. Но наистина без свестна интерфейсна схема на изхода няма да стане.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
AA
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВеликоТърново

МнениеПуснато на: Пон Апр 21, 2008 12:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Преди време направих преходник USB - COM с FT232RL и две схеми MAX232 - 9 крак на порта (RI) не го вързах - това нещо работеше на някои места където други преходници не работеха но и то не работеше за определени приложения (PONYPROG и с външно захранване не се държеше много адекватно - а и не само PONYPROG) - проблемите явно са деликатни и както отбеляза Edesign далеч не са само хардуерни
Върнете се в началото
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пон Апр 21, 2008 17:55    Заглавие: Отговорете с цитат

С пони прог няма причина да не работи ако нивата ти имат +-10V. Просто може да се наложи да смениш порта на COM1 или COM2 в случай че преходника е на COM10 примерно.
Влизаш в device manager-а, намираш новия USB - COM порт. Десен бутон - Properties и сменяш номера на COM-а на 1 или 2. При това действие PC-то ще пищи чи въпросния порт вече е зает но ти нахално му кажи все пак да го смени. После казваш на Pony-то че програматора е на въпросния порт и си готов.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети