Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Питане за галванично свързване на раидиаторите в комютъра?

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
nihilista
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пет Апр 25, 2008 11:58    Заглавие: Питане за галванично свързване на раидиаторите в комютъра? Отговорете с цитат

Здравейте, имам следното питане: Е ли е възможно радиатора на чипсета на дънната платка и този на процесора да са галванично свързани заедно и към маса или земя на токоизточника?

Направих един експеримент с радиатора на чипсета (Вградената видеокарта), Прекарах през ребрата му медна тръба и през нея пуснах да циркулира вода посредством помпичка от чистачки на кола Laughing. Получи се следния проблем, картината на монитора започна да се "Клати" и да дава ротационни отклонения около 2-3 мм. Спрях захранването на помпичката но проблема си остана... Предполагам че се получава някакво статично електричество и по някакъв начин вреди на нормалната работа на видеокартата. При положение че радиатора на процесора , този на видеокартата (чипсета) и този на захранването ще са в един воден кръг ми се иска по някакъв начин да осигуря защита от такива напрежения. Гледам обаче, че радиаторите на видеокартата и на процесора нямат никаква галванична връзка с масата на дъното и ме е страх да не повредя системата като ги свържа галванично.

Какво мислите по въпроса?
*joda
Гост

МнениеПуснато на: Пет Апр 25, 2008 14:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз съм правил подобно охлаждане с вода и съм свързвал радиаторите (процесор, графика, чипсет) с прозрачни маркучета (продават ги навсякъде, вземи на gardena). Не съм имал проблеми с потенциалите на радиаторите.

Препоръчвам ти да смениш помпичката за чистачки с такава за кладенче. Дебита на тази за чистачки е малък за сметка на налягането и шума, а при тази за кладенче обратното. Трябва ти по-скоро дебит не налягане. От шума на тази за чистачки ще ти паднат пломбите Laughing

Включи помпичката така че да 'изсмуква' водата от компа а не да я 'бута'. Така при теч няма да си наводниш компа или поне не толкова обилно. Да знаеш че калаени спойки след година примерно вече не са надеждни и може да пробие. Чисто механичните връзки са по-надеждни от оловно-калаените спойки. Използвай течност която не би навредила на компа.
Върнете се в началото
ji4kajiata
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Апр 25, 2008 17:54    Заглавие: Помпа. Отговорете с цитат

Глупости, 100% ви гарантирам че радятора няма нищо общо с електрониката, и на 12V неможе да се пренесе това статично електрочество през водата, така че да повнияе на чипа. Exclamation Тук обаче повече няма да казвам, за сега. Искам да видя, дали ще се сетите веднага от какво се получава. Wink Smile

Atheros - истинският контролер!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
*joda
Гост

МнениеПуснато на: Пет Апр 25, 2008 20:26    Заглавие: Отговорете с цитат

ji4kajiata, самоделното водно охлаждане си е и без това смело и опасно начинание, та ако можеш да му дадеш инфо дай го преди да е цъфнал нещо. Аз не мисля че радиатора на графиката е свързан някъде защото обикновенно са лепени или на щифтове и просто допряни към чипа, но само с мислене не става и може и да отнеса някоя благословия в последствие.
Върнете се в началото
vlad_o
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Апр 25, 2008 21:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Искам да видя, дали ще се сетите веднага от какво се получава. Wink Smile

Може би от помпичката Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
nihilista
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пет Апр 25, 2008 21:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи горе споменатите инструкций съм ги спазил, относно спойките на тръбите съм ги намазал с корабен лак ако евентуално нещо реши да се излее. (ползван смес от антифриз и мн малко количество спирт) Машинката на чистачките на 12 V прави доста стабилен дебит но загрява доста бързо и затова не ми върши работа.
Имам едно предположение защо се получава това трептене: Рязката промяна на температурата докато работеше и след като включих помпичката, но ми е интересно какво ще каже ji4kajiata.
А Може наистина да е от самата помпа.

И все пак някой свързвал ли е галванично радиатора на чипсета и на процесора галванично???
mitcd
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: BG

МнениеПуснато на: Съб Апр 26, 2008 0:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Каквито и смущения да имаш замаси радиаторите за масата на компа и работата ще се оправи.
Върнете се в началото
nihilista
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Нед Апр 27, 2008 15:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Смених помпичката и засега не се е показвал такъв проблем. Все още обаче се опасявам да вържа радиаторите към маса (сигурни ли сте че няма да стане гаф ако ги свържа)... Днес ще пробвам да ги вържа към маса през някакво съпротивление от порядъка на 4-5 Мега ома. Така и да има разлика в потенциалите на радиаторите според мен, те постоянно ще се разреждат, а после и директно към маса..

Питам защото конфикурацията не е моя и не мога да се бъзикам прекалено много.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети