| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пет Май 02, 2008 18:22 Заглавие: Проблем с усилвател |
|
|
Направих този усилвател http://sound.westhost.com/project3a.htm
схемата е доста популярна. Работи много добре захранвам я със +/- 26 V. Не се чуват никакви изкривявания. Обаче реших да настроя тока на покой. Колекторните резистори (R13 / R14) са жични 0.3 ом. Не мога да измеря никакъв пад на напрежение върху тях. Крайните ми транзистори са BD249C / BD250C върху много голям радиатор. Реших да меря тока на покой във захранващата верига. Като въртя тримера нагласих даже 1 А ток на консумация, но въпреки това не мога да премеря пад върху R13 и R14. Направих друг експеримент. По време на свирене (със сигнал на входа) се получава пад върху въпросните резистори до ~0.1-0.2 V спокойно стига без да усилвам докрай. Обаче така и не мога да хвана пад на постоянно напрежение, както е в описанието. Пада го меря със друг уред (стрелкови) който работи. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
toltec Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 02, 2008 21:50 Заглавие: |
|
|
| Пише че тока на покой трябва да е около 75 mA . Това значи постоянен пад около 0.025 V . А и като ги премериш - какво ? Друг е въпроса , че в тази схема аз лично незнам за какво са тези резистори . |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 03, 2008 6:40 Заглавие: |
|
|
| Пада е 50 миливолта ,както е описано ,но явно е върху двата резистора ,или между колекторите на крайните . Самите резистори правят ООВ от изхода към входа на съставните крайни транзистори-сигнала им се пада в емитерите на предкрайните . |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Съб Май 03, 2008 12:26 Заглавие: |
|
|
Ами по 25 mV на резистор. Пада на променливо го меря на всеки отделен (няма пад на променливо между двата колектора). Обаче така и не мога да си го обясня, хем ги сменях тия резистори с други даже и ги мерих имат съпротивление, няма късо и така и не мога да разбера от къде тече тоя ток като няма пад, а го бях нагласил дори на 1 А тока на покой. Меря го в захранващата верига.
EDIT : Открих проблема крайните транзистори съм забравил, че са свързани през радиатора  |
|
|
 |
|