|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Jacket Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Май 11, 2008 12:15 Заглавие: "изкуствено заземяване"? |
|
|
Преди няколко дни си взех лаптоп - Dell Vostro 1500. Добра машинка, но още с отварянето ми направи впечатление, че зарядното не беше шуко. Не му обърнах толкова внимание, понеже не съм смятал че може да е някакъв проблем. Още първата вечер обаче ми направи впечатление, че от металните части на лаптопа (болтчета, мрежичките на тонколонките, които са точно под китките) бие ток! Лекичко, но се усеща гъделичкане и понякога доста неприятно. Усещането е като от леко допиране до ъгъл на незаземен кухненски уред примерно. Малко по-слабо, но неприятно. Като се изключи зарядното проблема изчезва. Хванах един мултицет и замерих потенциала между земята на контакта и металните части на латопа. Резултат - 6,5V DC на изключен лаптоп и 5,5 на включен, като плюса е на лаптопа. Направо паднах. Отидох до сервиза, отначало не вярваха, но после като замериха и те се увериха, че има някаква утечка. Обясниха ми обаче, че тези зарядни били с някакъв вид "изкуствено заземяване" и за това било нормално да се замерват някакви потенциали, но не трябвало да се усещат. Бил съм много чувствителен на ток според тях, ама това според мен е абсурдно обяснение Както и да е, приеха рекламацията, но сега ще чакам седмица за нова машина.
Притеснява ме само и новата да не е същата... Според вас има ли нещо вярно в приказката с изкуственото заземяване и дали са нормални тия напрежения между машината и земята?
Предполагам все пак, че лаптопа е бил дефектен, защото едва ли само аз ще усещам тези тоци, а модела е доста популярен. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ivankrivodol Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 11, 2008 12:59 Заглавие: Re: "изкуствено заземяване"? |
|
|
| Jacket написа: | | ...Резултат - 6,5V DC на изключен лаптоп и 5,5 на включен.. |
Не е трябвало да мериш DC, ами AC. Иначе това напрежение е много малко и не може да е оказвало някакво влияние, освен, ако всъщност не е по-голямо, при мерене на променливо напрежение.
P.S. Oсвен това в случая явно причината не е в лаптопа, а в захранващия блок (зарядното), а господата от фирмата са ти казали, че ще го подменят целия, което някак не ми се връзва и мисля, че нещо те будалкат, или не разбират. Трябвало е да вземат за смяна само захранването.
ППС Коя фирма е това, ако не е тайна  _________________ All Rights Reserved |
|
|
 |
Jacket Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Май 11, 2008 13:28 Заглавие: |
|
|
Ами фирмата засега не искам да казвам коя е, за да не се получават излишни конфликти. Все пак не са ми отказали гаранционен сервиз.
От лаптопа имах и друго оплакване и за това го приеха предполагам целия. Другия проблем беше един досаден високочестотен шум идващ някъде от дъното, но той не е важен сега.
Мерих и на AC, но там излизаше нещо от сорта на 1V. Предполагам тока е постоянен, защото при разменяне на терминалите на мултицета се появяваше и изчезваше - (минуса) пред показанието. |
|
|
 |
ivankrivodol Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 11, 2008 13:41 Заглавие: |
|
|
Такова ниско напрежение не би могло да направи някакъв проблем и не би трябвало да се усеща. Доста чуден ефект  _________________ All Rights Reserved |
|
|
 |
sacho Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 11, 2008 13:46 Заглавие: |
|
|
Импулсното захранване е галванически разделено от изхода към лаптопа така че това ми се струва малко невероятно.Би могло да има някакъв малък ток на утечка но от къде е точно си нямам на идея.По принцип както ти каза колегата с друго захранване може лесно да се локализира проблема.  _________________ СЕРВИЗ ЗОРА - ПЛЕВЕН
www.sacho5.alle.bg |
|
|
 |
Jacket Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Май 11, 2008 16:27 Заглавие: |
|
|
| Ами в сервиза докараха и друго захранване и отново имаше потенциал. Този път около 2-3V, но си имаше. Предполагам че толкова вече може и да е нормално и дано зарядното да е било проблема. Вечерта ми направи впечатление и че се беше загряло адски много, не можеше да се държи в ръка за повече време. Ползвам и друг лаптоп и неговото зарядно загрява, но не толкова. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 11, 2008 18:26 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Бил съм много чувствителен на ток според тях, ама това според мен е абсурдно обяснение |
Хич не е абсурдно.Jacket вземи един уред и си премери съпротивлението на кожата! Не е възможно да усещаш 5-6 волта ,освен с език ,какво друго си вързал към лаптопа ? Къде другаде си се хванал за да усещаш този ток ? Нещо не се връзват нещата! |
|
|
 |
Jacket Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Май 11, 2008 19:01 Заглавие: |
|
|
Нищо друго не е свързано към лаптопа. Усеща се като се поизпоти леко кожата и то не веднага и при всеки допир. Ръбовете на мрежичките на говорителчетата се падат точно под китките, и се допират само при определен ъгъл много леко. Понеже лаптопа се нагрява, китките и част от предмишниците ти се изпотяват и там започва да гъделичка, а понякога направо си боцва.
Като си го сложиш в скута на голи крака също след малко се поизпотяваш от горещината и започва да бражди от болтчетата долу... |
|
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 11, 2008 19:13 Заглавие: |
|
|
| @Jacket защо не вземеш да премериш променливо напрежение, да видиш колко волта ще ти даде. Имам обяснение на този проблем. В импулсното захраване има два малки кондензатора от двата края на входа на 220 волта към масата на захранваното устройство. Кондензаторите са малки но все пак се получава един делител на 110 волта към корпус. И мен когато някой компютър не е заземен и като е по-топло времето ме друса тока. |
|
|
 |
Jacket Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Май 11, 2008 19:56 Заглавие: |
|
|
Ами нашината не е в мене вече, няма как да правя повече експерименти.
Иначе пробвах и на променлив ток:
| Цитат: | Мерих и на AC, но там излизаше нещо от сорта на 1V. Предполагам тока е постоянен, защото при разменяне на терминалите на мултицета се появяваше и изчезваше - (минуса) пред показанието.
|
|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|