|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Valkirye Гост
|
Пуснато на: Пон Май 12, 2008 15:10 Заглавие: Камера SONY DCR-DVD304E - гаден проблем. |
|
|
Здравейте, проблема с горната камера е много гаден. Ще се опитам да обясня максимално кратко: слагам нов DVD диск, изчаквам инициализацията и започвам да записвам. До тук, всичко е ОК. Ако изключа за 15-20 мин камерата или оставя диска недозаписан, при следващото включване (в 4 от 10 случая), на дисплея на камерата излиза едно от следните съобщения:
1. "Unsuported format"
2. "Disk record is disabling"
3. "Cover open, turn again off and then on"
4. "Error C: 013"
и започва да мига индикатора за смяна на диска. Не претендирам за точното изписване на грешките, но смисъла им е такъв.
Почистих оптиката и шпиндела със специален диск, както и на ръка (с вода).
Повредените дискове не подлежат на възстановяване, макар че от мрежата свалих един куп програми за това. Общото между тях е, че дават един и същ проблем - sector 16, както и намират еднакъв общ обем на диска - умопомрачителните 30GB!!! Стандартния диск е едва 1.4GB.
Какви опити още съм правил - ако започна снимане без прекъсване, записа е ОК. Последно купих само SONY дискове (при всяко вкл. камерата стенка, че трябва такъв). Пробвах със DVD-RW, DVD+RW, DVD-R, смених формата на запис от "VIDEO" на "VR". Без резултат.
Не се наемам сам да ремонтирам, но ако някой може да ме насочи къде да търся проблема, ще съм много благодарен. Има ли начин за смяна на фърмуера? Благодаря предварително. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
wqep Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 12, 2008 15:30 Заглавие: |
|
|
Колега,кодовете за грешка са 4цифрени + буква.Букавата е секцията.
C то в случая е че проблема е свързан с дисковият механизъм,което включва,оптика,серво мотори и т.н.т.
Моят съвет е да занесеш камерата в "упълномощен сервизен център" на СОНИ.Само там имат необходимите софт. и инструменти за да направят качествена диагностика.
УСПЕХ |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пон Май 12, 2008 16:03 Заглавие: |
|
|
Точно това и ще направя - ще я занеса в сервиз, още утре, но на предварителния разговор ми бе вметнато, че камерата се нуждае от нова оптика, а това е несериозно. За това попитах и тук. Специалността ми е РТТ и макар, че отдавна съм извън сектора, все пак не ям доматите с колците Благодаря ти за мнението! Ще се радвам да чуя и други. |
|
|
 |
wqep Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 12, 2008 16:13 Заглавие: |
|
|
Дай ми точните кодове,има вероятност и да е за оптика.
C:13:02
Disc access error
Clean the disc with the supplied cleaning cloth.
Use a compatible disc with the camcorder. |
|
|
 |
Valkirye Гост
|
Пуснато на: Пон Май 12, 2008 16:29 Заглавие: |
|
|
C:13:01 или 02
Това си спомням.
Това, обаче е най-рядко даваната грешка. Най-честата е:
"Unsupported format" и "Cover accidentally open. Turn ON again". След като изключа и повторно включа захранването резултата ВИНАГИ
е един и същ -> disk acces->Unsupported format или другата простотия - "записа на този диск е забранен"
Най-гадното е, че камерата излезе преди 2 месеца от гаранция. Общият брой записани дискове с нея е точно 27 + един двустранен. Това и е "трудовия стаж". Съсипаните вече са 11бр. Всякакъв формат и марка. При всички случаи не е от носителя, защото повредени дискове (-RW) ги форматирам и повторно записвам и то успешно.
Благодаря, че се занимаваш с моя проблем  |
|
|
 |
tankovbg Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 14, 2008 9:49 Заглавие: |
|
|
А опитай да възпроизведеш записан и финализиран диск, защото камерата освен че пише и чете от диска за да се ориентира оптиката за позиция на начало следващ запис.
Виж и къде точно записва на "повреден диск" то си личи по изпеченото. |
|
|
 |
Valkirye Гост
|
Пуснато на: Сря Май 14, 2008 17:42 Заглавие: |
|
|
| Значи, с четенето на записани и финализирани дискове, вкл. и записани на други камери, проблем няма никакъв. Чете перфектно. Колкото до мястото на което се скапват дисковете, то е напълно произволно - имам диск, пречукан на 10-тата мин, на 15-та, на 28-та. Даже един още на 4-тата. Когато фарматирам подобен диск (ако е RW) може и да го запише без грешка, а може и да го скапе на друго място. Не знам какво и става. Днес я занесох в оторизиран сервиз на SONY, обясних всичко на колегата, пък да видим... |
|
|
 |
elf Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Май 14, 2008 17:46 Заглавие: |
|
|
| Taka, най-сетне си уцелих паролата. В момента мъча прецаканите дискове с един куп програми. До момента ефект дава само IsoBuster. Интерсното е, че всичкия софтуер "опознава" развалените дискове (всички, без изключение) с големина, точно 31.63GB ! Ненормална работа. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|