| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
elektronchika Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 07, 2005 17:18 Заглавие: умножител на напрежение - голям пад като се натовари |
|
|
трябва ми да получа 12В от 6.3В. ползвам схемата, която може да видите тук - Д. Рачев - Справочник на радиолюбителя - стр.412 - фиг.17,6в
ползвам 2 кондензатора 1000микрофарада/35В и 2 диода 1н4007. получих 17В. след това сложих ЛМ317 и го нагласих на 12В. ама като го натоварих с едно съпротивление 150 ома получих на изхода 8В. махнах стабилизатора и пак сложих това съпротивление - 11В. е защо ми пада толкова напржението. по - големи кондензатпри ли трябва да сложа? трябва ми да черпя 300милиампрера. според мен тези кондензатори трябва да са достатъчни. помогнете, плс! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 07, 2005 17:34 Заглавие: |
|
|
elektronchika, причините могат да бъдат най-различни, но много се съмнявам, че са много хората които имат под ръка | Цитат: | | Справочник на радиолюбителя - стр.412 - фиг.17,6в |
Така, че ако очакваш разумни отговори - направи нещо по-въпроса.
Мисля, че се досещаш какво. |
|
|
 |
AA Опитен потребител

Регистриран на: 28 Юни 2004 Мнения: 730 Местожителство: ВеликоТърново
|
Пуснато на: Пон Фев 07, 2005 17:51 Заглавие: |
|
|
| Да не пада още променливото вторично напрежение - доста трансформатори не държат това което пише на тях |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Фев 07, 2005 18:23 Заглавие: |
|
|
| еми трафа е стар лампов 6,3В/5А, не може да пада на вторичната. вижте атача за схемата. хубо, аз че забравих преди малко да сложа схемата, ама защо ми се караш така?!? |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 07, 2005 18:44 Заглавие: |
|
|
Ако това | Цитат: | | защо ми се караш така?!? | е към мен, не виждам кога съм го направил.
Я сега да видим дали правилно съм разбрал.
Искаш да направиш умножител на 2 с мрежова честота 50Hz и кондензатори от по 1000uF - така ли?
Ако е така - сметни какво е реактивното съпротивление на въпросните кондензатори на тази честота.
И още нещо, ако въпросния траф е такъв не е лошо да му премериш напрежението на празен ход. Подозирам, че ако 12-те волта не са толкова капризни, би могъл да минеш с един грец и по-големичък кондензатор. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Фев 07, 2005 19:12 Заглавие: |
|
|
| ами не съм го мерил на празен ход, ама ще го измеря. и като сметна реактивното какво да го правя? ще пробвам и в грец и кондензатор 4700микрофарада |
|
|
 |
Zdrav Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 07, 2005 19:59 Заглавие: |
|
|
Няма да успееш така просто. Искаш да получиш на изхода 12V, 300mA?
Със прост удвоител на напрежение?
Честотата е ниска - 50Hz.
Стабилизатора ти LM317 иска минимум 2.5V пад...
Диодите 1N4007 правят пад около 0.6V върху себе си...
...
Направил си си сметката без кръчмаря.
При 12V, 300mA имаш около 3.6W мощност, като сложиш и едно КПД от порядъка на 50% и надолу за този тип преобразуване се получава че ще натовариш трафа със около 1.2А във вторичната намотка... _________________ Знанието е лично преживяна истина. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 07, 2005 20:09 Заглавие: |
|
|
Zdrav, с отговорите си не даваш възможност на elektronchika да достигне до | Цитат: | | Знанието е лично преживяна истина. |
А ти е градски  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Фев 07, 2005 20:44 Заглавие: |
|
|
| не ме интерува и 5 ампера да консумира. ама ме съмняма. по принцип трябваше да си навия траф за 12В, която да осигурява 300мА, ама в действителност консумацията ще е по 100мА. ама няма де да го ръгна този траф. то и умножителя ще заеме място, ама навиването на трафа е по трудно. оразмерен е според мен за 300 за да не грее намотката. и как да го направя това нещо, някакви мнения? |
|
|
 |
Zdrav Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 07, 2005 21:21 Заглавие: |
|
|
Нямам готов отговор и предния пост беше само ... очертаване на проблема.
Ако наистина нямаш място за траф то тогава ти препоръчвам да си направиш DC-DC преобразувател. При което по-добрия вариант е да използваш не кондензатори а индуктор.
Ако ли пък трябва проблема да бъде решен бързо и просто. Търси място за трафа.
Ако се спреш на първия вариант погледни схема със LM2575 или нещо подобно.
А ето и пример какво можеш да направиш с дискретни елементи:
http://www.electronics-lab.com/projects/power/014/index.html _________________ Знанието е лично преживяна истина. |
|
|
 |
|