|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
kd 503 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 07, 2005 20:17 Заглавие: LC филтри за трилентови тонколони 12 дб\октава |
|
|
Предлагам да направим една сериозна тема за lc филтри за тонколони (досега има няколко ама не са задоволителни хич даже) основният проблем е да си направя филтрите пък междувременно мога аз и другите да понаучим нещо ново а?Основната концепция е баса да се среже на 900хц,среда 900-6000 и високи над 6000хц и всичко това на 8 ома 12 дб/октава говорим за мощност от порядъка на 100вт.(истински те. R.M.S не че съм 100% наясно с тея хиляди стандарти за мощност но това е различна тема) и то според мен философия няма кондензатори насрещно свързани (нищо по лесно) намотки просто намотките спъват здраво как да направя намотка 2милихенри???изчислявам с Z-FilterS (сега остава някой да каже че не е вярна и отиде...) та молбата ми е някъква формулка за изчисление на индуктивноста на намотките и по възможност да не е нужно да съм професор по математика че да я ползвам или пък къде да търся уред измерващ индуктивност изобщо има ли такова нещо?забравих да питам критични ли са стойностите на намотките и кондензаторите? _________________ Усилването на електрически сигнали е основен процес в радиоелектрониката!
i love massive ridiculous bass
Atlanta Georgia U.S.A. the real hip-hop ! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Вто Фев 08, 2005 12:28 Заглавие: |
|
|
Хенриметър може да си поръчаш от CONRAD модел VOLTCRAFT LCR-9063 . Имам го от 2 години и съм много доволен ... стрyваше 97лв, в момента e okolo 90 с доставката и ДДС-то.. Сравнявал съм му показанията с професионален LCR метър голям колкото една щайга и тежащ към 30-на кила, немска машина. Показанията на двата уреда съвпадаха с точност до 2-рия знак, а 3-тия дава разлика +-2 цифри.. Абе препоръчвам ти го силно тоя уред....
А на тая програмка Z-Filter лично аз не и се доверявам... Изчисленията са вярни само за 6dB филтри ... За 12 и 18 dB/oct методиката по която се правят изчисленията не е от най-правилната.
L=Rt/(1,414*pi*f) C=1/(2*1,414*f*pi*R) това са изразите които се използват от програмата ZFilter ...
Правилните формули са следните:
дадени са ти f i R;
търси се L i C, 12dB/oct
1) f1=f/0.898015189
2) L=0.248*R/f1
3) C=0.102/(f1*R)
Ако направиш съпоставка ще видиш, че разликата в стойностите на елементите изчислени по двата варианта е около 18%.
За 18dB Zfilter дава грешка около
30% при изчисляване на C, 2% за L1 и около 900% грешка при изчисляване на L2. Всичко това важио за нискочестотен филтър от 2 ред. Сам прецени доколко ще ти свърши работа тази програма. |
|
|
 |
kd 503 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 08, 2005 14:16 Заглавие: |
|
|
брей господ здраве да ти дава ! е 90 лв. на този етап са непосилни ама ... _________________ Усилването на електрически сигнали е основен процес в радиоелектрониката!
i love massive ridiculous bass
Atlanta Georgia U.S.A. the real hip-hop ! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|