| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Гост
|
Пуснато на: Сря Май 21, 2008 15:44 Заглавие: Удължител с макара |
|
|
| Здравейте надявам се да съм попаднал на подходящото място. От Плевен съм и съм ветеринар по професия затова ви са обаждам за кратка консултация ако може.Имам удължител с 50 метра гумиран кабел 2Х1.5 кв.мм. Като го включа към електрожена (160А) кабела навит на макарата загрява а частта развита от макарата също но по-слабо. Накакво са дължи това - на електромагнитни взаимодействия между жилата(бобина) или на това че парчето на макарата (около 30 метра) разсейва топлината по бавно. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 21, 2008 15:47 Заглавие: |
|
|
| Когато го ползваш за електрожен,трябва да го развиеш целия от макарата. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Сря Май 21, 2008 15:52 Заглавие: |
|
|
| Ясно бе ама загряването на навития като бобина кабел ли се дължи(с други думи индуктивността има ли нещо общо) или на по трудното топлоодаване на по-вътрешните части понеже го виждам че е малко тоничък за такива консуматори |
|
|
 |
tankovbg Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 21, 2008 16:03 Заглавие: |
|
|
| Физичното понятие индукция е виновно, ами да като си го навил представлява намотка (бобина) и като минава този голям ток естествено да се самоиндуктира. То не е много добре и за електрожена ти |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Сря Май 21, 2008 16:27 Заглавие: |
|
|
| А щом е бобина тя не оказва ли индуктивно съпротивление на протичащия през нея ток с други думи тока не трябва ли да намалее респективно да не загрява толкова (като дросел към консуматора примерно) |
|
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 21, 2008 17:30 Заглавие: |
|
|
| Писах ти какво да направиш,физичните закони не те интересуват. |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 21, 2008 17:34 Заглавие: |
|
|
Тоя удължител се чудя как още не се е стопил. Според мен електрожена трябва да се захранва с минимум 2Х4мм и като минимум поне 2Х2,5мм. Това 1,5 с тази дължина дава толкова голям пад, че се чудя как електрожена въобще работи. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Сря Май 21, 2008 19:24 Заглавие: |
|
|
| След 2 минути заваряване на максимален ток става нетърпимо горещ. Ясно е че проводник с такова сечение е малък за подобни приложения. Между другото интересуваха ме именно физичните закони просто от любопитство не какво трябва да направя за де не грее а именно да се използва такъв с по голямо сечение (както каза Филипов 2х4). Благодаря ви все пак за отделеното внимание . . . . . |
|
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 21, 2008 19:41 Заглавие: |
|
|
1.кабела трябва да бъде 3х.. а не 2х..
2.и с голямо сечение да бъде ,пак трябва да се развие.
Това е при условия че се заваря с електрожена а не да се прикапват железа  |
|
|
 |
Minkov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 21, 2008 19:55 Заглавие: Re: Удължител с макара |
|
|
| Anonymous написа: | | ... 50 метра гумиран кабел 2Х1.5 кв.мм. навит на макарата загрява а частта развита от макарата също но по-слабо.... |
Няма нищо за учудване:
1. Сечение на кабела 2х1.5 кв.мм за захранване на електрожен! Това може би е грешка, щом още не е изгорял (кабела, не електожена, щото бобините в самия електрожен са навити с няколко пъти по дебел проводник);
2. Гумиран кабел, демек с добра топлоизолазия и не може да се охлажда;
3. 30-40 m навит на топка (предполага се, че по време на работа, останалата част от кабела до 50 m е развита) гумиран кабел, демек ядрото на тая топка изобщо не може да се охлажда;
4. Физичните закони ...... А бе щом само с тези физични закони не си запалил нищо, иди в черквата и запали една свещичка за здравето на тоя кабел. |
|
|
 |
|