| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
stoev Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Май 21, 2008 22:02 Заглавие: Въпрос за терморегулатор |
|
|
Наскоро направих следната схема:
http://www.constructor.bg/mk/Thermo.htm
Сложил съм многооборотен тример, а за датчик използвам LM35Z.
Чудя се за друг вариант на захранване (от 220в), понеже при безтрансформаторното много се влияе от ценера, също така се появи и следния проблем: при докосване на кабела на датчика управлявания нагревател (в случая крушки) започват да светят леко по-слабо (дали това е нормално?).
Благодаря предварително! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
emilm Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 21, 2008 22:19 Заглавие: |
|
|
| При този тип схеми когато се използва диод за термо-датчик е желателно самия диод да е монтиран директно върху платката ако е възможно,или ако се използват проводници то да са екранирани,а за захранването не е проблем да го замениш с каквото поискаш за съответното напрежение. |
|
|
 |
*joda Гост
|
Пуснато на: Сря Май 21, 2008 23:20 Заглавие: |
|
|
Това е нормално, внасяш сериозни смущения. Заради безтрансформаторното захранване датчика е с много висок пулсиращ потенциал спрямо земя. Ако не е необходимо да докосваш кабела и по принцип си работи няма нужда да правиш нищо.
Иначе и кабела и диода ще трябва да се екранират. Имай пред вид че потенциала на екранировката ще е опасно висок и макар пулсиращо все пак е право напрежение което е по-опасно от ~220 (въпреки резисторите във веригата)! Екранирания кабел да е с две жила (за диода). Т.е. екранировката си е отделно и към маса.
Ако смениш захранването с трансформаторно ще се обезопаси управлението и екранировката (т.е. масата която в момента е с опасно висок потенциал) ще може и да се заземи. По-скъпо но по безопасно. |
|
|
 |
mitcd Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 22, 2008 0:27 Заглавие: |
|
|
| Правил съм някой схеми от Млад конструктор 1:1 но все не ми харесва резултата .Много се изхвърлят в описанията. |
|
|
 |
stoev Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Май 22, 2008 15:43 Заглавие: |
|
|
Благодаря на всички за съветите!Смятам да пробвам това с екранирания кабел , а за захранване май ще използвам акумулатор(12в).  |
|
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 22, 2008 15:48 Заглавие: |
|
|
Къде в тая схема видя датчик LM35Z. Този датчик има много малко общо с диода. Най-малко има три извода .
Схемата има само един проблем и хората са го написали в забележка отдолу.Терморегулатора е хубав с пропорционално регулиране и като се настрои си работи прилично. |
|
|
 |
Ichko Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 31, 2008 23:27 Заглавие: |
|
|
Правил съм тази схема и съм много доволен. Сега обаче искам да я използвам за регулиране на температури до 220 градуса. Дайте идея как най-лесно може да се преработи входната част на схемата за работа с термодвойка тип К (NiCr- NiAl) като датчик. И дали може да се използва свободния ОУ от ТL084 за усилване на напрежението от термодвойката? _________________ Интелектът на Земята е константа, а населението непрекъснато расте! |
|
|
 |
|