Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Затваряне на ел стъкла на автомобил от алармата
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
pamporov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 21, 2008 20:41    Заглавие: Отговорете с цитат

Не е никак сложно, има таймер настроен за няколко секунди през които да подава напрежение на моторчето. Ако преди да изтече това време се повиши тока (ерго - стъклото е спряно с ръка, глава, и т.н. или е стигнало горната точка), то напрежението подавано на моторчето се спира. Ако до изтичане на това време не се повиши тока (например на двата свободни (за задни стъкла извода, на моето Рено 19 няма ел.стъкла отзад) то напрежението се спира като изтече времето. А този цикъл на затваряне на стъкла и люк едно по едно се повтаря два пъти. Това е. Какво толкова сложно има? На платката си има процесорче, още една ИС, вижда се ясно и токовия датчик, един дебел проводник, стиснат с клещи за да настроят тока...реленца.... За разлика от премиера който има тример за времето, но няма токов датчик, тук има токов датчик но няма тример за настройка на времето, мисля че е към 6-8 секунди. При конвенционалната схема на колата едва ли има релета, таймери, токови датчици. Ако не си сложил още аларма - има такива с вграден модул, наричат го модул "комфорт".
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tankovbg
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Чет Май 22, 2008 9:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря pamporov,
Аларма имам която си има извод за управление (-12 волта на 0,500 А) и може да се използва за целта, също може да се използва и от ел бравата, това е най малкия проблем.

Но ще отворя кората на вратата и ще разгледам нещата там, ще направя и замервания с мултицета. Предполагам, че бутона за управление на всяко стъкло просто разменя поляритета (+-)на напрежението към моторчето за да се върти в едната или другата посока. Ще разбера и дали има някаква токова защита. При конвенционалната схема на колата едва ли има релета, таймери, токови датчици, това вероятно е така, но и най-вероятно има токова защита да кажем биметална термозащита (например вградена в моторчето). За това съдя от реакцията при натискане на бутона, ако съм вдигнал стъклото до упор и веднага натисна бутона няма реакция, но след малко, ако пак натисна то се опитва да се вдигне още.
Измерването на тока и напрежението след бутона също ще ми даде информация.
От това ще си направя заключение какво да предприема.
А иначе в тези схеми таймера е необходим, тъй като импулса който ще се подаде на +- тригерите (например от алармата, ел бравата) може да е по-кратък от необходимото време за затваряне на стъклото

Такъв таймер може да бъде реализиран много просто (например с NE555) като задръжката му може да бъде прекратена в зависимост от тока който се консумира от моторчето например с нормално отворена рид ампула около която се навива проводника към моторчето. Броя навивки се подбира опитно, при завишаване на протичащия ток над работния за моторчето, магнитното поле затваря рид контакта и съответно подаденото през него напрежение моментално ще изключи задръжката на таймера (съответно оперативното реле). Старта на таймера не е никакъв проблем, дори и краткотрайен импулс е достатъчен (например от алармата).

Миналата година си правих реле време с 2 бр. NE555 за звукова сигнализация ако забравям да включа фаровете, при стартиране на двигателя (импулс от клемата на контактния ключ за стартера) след известна задръжка (настройваща се) се задейства звукова сигнализация и трае определено време (настройващо се), ако включа фаровете дори за момент задръжката на таймера се изключва, съответно звуковия сигнал. Работи си перфектно и ми е спестило неприятности с КАТ (а и глоби). Ако забравя фаровете включени при излизане от колата се задейства вградената във Форда фабрична сигнализация. Предпочитам звуково напомняне, а не автоматично включване на фаровете, лятото не ми трябват.

И понеже вчера направих писмено запитване за Премиера в Topspeed, току що ми се обади от там служител който твърди, че Премиера работи на токов принцип.
Да му вярвам ли не знам ? Ти твърдиш че няма токов датчик и съм склонен да ти вярвам, вероятно си го отварял.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
emilm
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 22, 2008 13:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Правил съм такова упражнение преди доста години на едно Рено.Е,тогава нямаше готови модули като сега,и стана доста простичко като подадох захранване на извода за вдигане на стъклото на всяка врата през диод,а на анодите им директно захранване от алармата(през реле)
Върнете се в началото
tankovbg
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 22, 2008 15:26    Заглавие: Отговорете с цитат

emilm написа:
Правил съм такова упражнение преди доста години на едно Рено.Е,тогава нямаше готови модули като сега,и стана доста простичко като подадох захранване на извода за вдигане на стъклото на всяка врата през диод,а на анодите им директно захранване от алармата(през реле)

Нещо не те разбирам какво точно подаваш на този диод (катод, анод).
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Чет Май 22, 2008 20:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Виждам съм такива фабрични модули ,имат токови защити които представляват ампули в които са вградени биметални пластини
Върнете се в началото
emilm
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 22, 2008 22:16    Заглавие: Отговорете с цитат

tankovbg написа:
emilm написа:

Значи подавам +12V с реле което беше на платката с алармата,и се управлява от нея т.е релето включваше за няколко секунди след активирането на алармата което ти е напълно достатъчно като време да се вдигне стъкло ако е отворено.С две думи -имитираш натискането на локалните бутони за управление,като диодите съм ги сложил за да разделя управляващия ток към 4-те бутона.Ако използваш реле с повече контакти не ти трябват и диоди.Е,няма екстри като последователно вдигане на стъклата,повторна проверка и др.
Върнете се в началото
gmg_service
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Шумен

МнениеПуснато на: Чет Май 22, 2008 22:38    Заглавие: Отговорете с цитат

emilm написа:
tankovbg написа:
emilm написа:

Значи подавам +12V с реле което беше на платката с алармата,и се управлява от нея т.е релето включваше за няколко секунди след активирането на алармата което ти е напълно достатъчно като време да се вдигне стъкло ако е отворено.С две думи -имитираш натискането на локалните бутони за управление,като диодите съм ги сложил за да разделя управляващия ток към 4-те бутона.Ако използваш реле с повече контакти не ти трябват и диоди.Е,няма екстри като последователно вдигане на стъклата,повторна проверка и др.

Shocked Shocked Shocked

И алармата как разбира колко е отворено стъклото????А да речем ,че не е отворено??

Това с диоди или с релета ми звучи много несериозно.
Продават се модули за ел. стъкла(20-30лв.).
Върнете се в началото
emilm
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 22, 2008 23:16    Заглавие: Отговорете с цитат

gmg_service написа:

И алармата как разбира колко е отворено стъклото????А да речем ,че не е отворено??

Това с диоди или с релета ми звучи много несериозно.
Продават се модули за ел. стъкла(20-30лв.).

Приемаш че стъклото е напълно отворено,и изчисляваш продължителността на импулса на тази основа!А какво ще стане ако не си махнеш пръста от бутона когато стъклото се е затворило....?Сам си отговори!Ами от практиката знаем че една схема с минимум елементи е доста по надеждна от друга такава но доста по сложна,а също така знаем че до преди 5,6години се справяхме и без микроконтролери Very Happy !
Поздрави
Върнете се в началото
tankovbg
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 23, 2008 7:53    Заглавие: Отговорете с цитат

emilm написа:
tankovbg написа:
emilm написа:

Ясно, но всичко зависи от начина на управление на стъклата за всяка конкретна кола и монтираната аларма. На първо време трябва да проверя продължителноста на импулса (-12 V) от изхода на алармата за управление на стъкла. На второ място да проверя бутоните как комутират управлението на моторчето т.е. с положително или отрицателно напрежение.
Едва тогава може да се расъждава за начин на изпълнение.

Но в крайна сметка ако Премиера в Topspeed е така, както е описан няма нужда да откриваме топлата вода, просто го купуваме за 15 лв и го слагаме.

Модул за 2 стъкла Premier Цена 15.00 лв.
Стандартни възможност:
Независимо интелигентно управление, обезпечаващо последователно затваряне на прозорците.
Интелигентното управление реагира на наличието на препятствия при затваряне на стъклата.
Съвместимост със всички аларми с дитанционно.

Значи щом реагира на наличието на препятствия при затваряне на стъклата, то явно има токова защита.
Дано само не е търговски трик.
Върнете се в началото
мармот
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Май 23, 2008 8:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Пичове,пишете с големи букви че не се чете Mr. Green Изтървах съспенса.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети