| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Cho Гост
|
Пуснато на: Пет Май 23, 2008 3:29 Заглавие: Предаване на данни от RS232 към ЦАП AD7520 |
|
|
Здравейте, имам нужда от малко помощ относно въвеждане на двоичен сигнал от серииния порт към този ми ЦАП. Проектирам генератор, чиято честота трябва да въведа чрез този ЦАП и това доста ме спъва.
(занимавам се твърде повърхностно със цифрова и аналогова схемотехника, та дори не бих се нарекъл любител, така че имайте го пред вид )
Ето и datasheet на AD7520:
www.chochin.data.bg/7520.pdf |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
yani kokas Опитен потребител

Регистриран на: 14 Юни 2006 Мнения: 326 Местожителство: Дупница/София/
|
Пуснато на: Пет Май 23, 2008 10:08 Заглавие: |
|
|
Данните от серийния канал във какъв вид ще са - нещо стандартно за RS232 -8N1, 7E1,ako са в такъв вид ти трябва и транслатор на нива нещо от рода на MAX232 +UART 16550, 8251.Обаче UARTa иска и процесор да го управлява ,другият вариант според мен е контролер с вграден UART,което е май най удачно .
Ако пускаш данните по серийния канал само като единици и нули ще ти трябва само транслатора на нива +някакъв преобразувател на серийни данни в паралелни,или пак някакъв контролер който да ти пакетира данните по 10 или 12 бита паралелно. _________________ Всеки щепсел контакта да си знае ,да се пази
да не се зарази и ако клемите зацапа,
некой друг да тока да изцака... |
|
|
 |
cho Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Май 23, 2008 11:54 Заглавие: |
|
|
Така, реших, че ще бъде с MAX232A + "някакъв преобразувател на серийни данни в паралелни,или пак някакъв контролер който да ти пакетира данните по 10 или 12 бита паралелно."
Аз стигнах до преобразуването на двоичните данни в TTL/CMOS нива.
Нататък?
 |
|
|
 |
Edesign Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 23, 2008 13:39 Заглавие: |
|
|
необходим ти е контролер, с който да направиш протокол. Контролера е свързан към РС232, 10 изхода са свързани към АЦПто. В програмата на контролера си залагаш камнди --> т.е. през хипер терминал или друга терминална програма задаваш число от 1 до 10 бита.
Но ще е необходим софтуер и контролер, например с PIC.
Можеш да се обърнеш към фирма или някои който може за да ти го разработи.
Поздрави |
|
|
 |
cho Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Май 23, 2008 14:13 Заглавие: |
|
|
Не съм се занимавал с embeded systems, така че пратих мейл със запитване към една фирма занимаваща се с това.
А иначе, въвеждането от MAX232 към AD7520, не би ли могло да стане с Serial-in, parallel-out shift register? |
|
|
 |
Edesign Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 23, 2008 15:35 Заглавие: |
|
|
| Възможно е да се направи, но PC софтуера трябва да работи по-специално. Т.е. практически ти няма да управляваш порта като порт със сериен протокол, а ще управляваш шините RTD- DTR ß CTS като входно изходни. |
|
|
 |
guitman Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 23, 2008 19:23 Заглавие: |
|
|
Edesign, какъв е проблема да ползваш RS232 интерфейса, просто пращаш числа и ги вадиш на ЦАП-а.
cho, мога за кратко време да ти разработя хардуера. Ако искаш и софтуер ще трябва повечко време. _________________ home studio |
|
|
 |
yani kokas Опитен потребител

Регистриран на: 14 Юни 2006 Мнения: 326 Местожителство: Дупница/София/
|
Пуснато на: Съб Май 24, 2008 12:29 Заглавие: |
|
|
Проблема е че RS-232 e сериен интерфейс ,а тоя DAC приема данните паралелно.Задачата може да се опрости ако се ползва вместо тоя DAC ,контролер с вграден UART и DAC,примерно MSP430 ,ама работата става дебела с 16 битов контролер,по малко елементи ама повече програмен код. _________________ Всеки щепсел контакта да си знае ,да се пази
да не се зарази и ако клемите зацапа,
некой друг да тока да изцака... |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 24, 2008 17:16 Заглавие: |
|
|
| А защо не опиташ с LPT ,помня че едно време с такива ЦАП-ове бях налепил звуков изход на компютъра ? |
|
|
 |
Niakoi Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 24, 2008 18:58 Заглавие: |
|
|
| yani kokas написа: | | ....,ама работата става дебела с 16 битов контролер,по малко елементи ама повече програмен код. | Всеки, който знае какво прави, се стреми да постигне точно това  _________________ Жица, на която не виждам двата края, не я пипам! |
|
|
 |
|