Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Стабилизатор за +/- 14.4V

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
dex13
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 28, 2008 14:34    Заглавие: Стабилизатор за +/- 14.4V Отговорете с цитат

Здравейте,

Имам 2 акумулаторни батерии - всяка 12V 5AH. Трябва да измисля как да става зареждането им. Няма начин да ги зареждам последователно или едновременно паралелно поради причини, които нямам за цел да описвам. Трябва ми стабилизирано напрежение (+14.4V) и (-14.4V), за по ~ 0.5А.

12V aдаптори които се продават имат изходно напрежение да кажем 15-16-17V, което зависи и от напрежението на мрежата. Ще взема 2 такива за (+) и (-), но не мога постоянно да следя батериите до какво напрежение са се заредили, затова ми трябва такава стабилизираща схемичка. Идеята е - пускам да се зареждат и след 1 ден знам че са се заредили без да трябва да ги следя.

Нямам много опит в електрониката, затова моля за помощ.

Ще съм благодарен на всякакви предложения и схеми.

Поздрави! Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Сря Май 28, 2008 17:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Сега, за зареждане на акумулатор няма значение какво напрежение дава източника (би трябвало да е по-високо от това на акумулатора), а какъв ток, и то не възможност да осигури дадения ток, а той да е константен. Това се постига със стабилизатор на ток. А за максималното напрежение на акумулатора трябва схема, която да го следи и при достигането му да изключва заряда. Виж схемата в атача. Тя не е просто зарядно, а захранващ блок със заряд на акумулатора. Трябва да подбереш R1 за необходимия ти заряден ток и R10 за определяне на границите на регулиране на максималното напрежение, до което да се зареди акумулатора чрез R7. VT1, VR1 и VR2 трябва да са на радиатори (VT1 и VR2 може и без, ако е много малък зарядния ток).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
dex13
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 28, 2008 17:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за схемата eler,

Честно казано търся по-просто решение, поради факта че ще трябва да го изпълня в 2 броя... Very Happy

Вредно ли е за акумулаторите, ако се зареждат без генератор на ток, т.е. ако тока намалява постепенно до постигане на максималния заряд? Времето за зареждане не ми е от първостепенно значение.
Върнете се в началото
gakal
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Сря Май 28, 2008 18:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Ето ти едно просто решение:
Два интегрални стабилизатора за + и -15волта.По два последователни диода след стабилизаторите за да намалиш напрежението до около 14,2 волта.Ако така оставиш акумулатора винаги включен той няма да се повреди, но живота му ще се скъси (вместо 4-5 години, ще изкара 2-3 ).Ако 2 пъти в годината му правиш тренировка (контролиран разряд и заряд )може да изкара значително повече от 2 години.Ако добавиш един таимер за около 15 лева да ти прави автоматично цикли заряд- разряд- още по добре.
Това решение не е най доброто, но е лесноизпълнимо и върши работа.
Успех!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
dex13
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 29, 2008 10:25    Заглавие: Отговорете с цитат

gakal написа:
Ето ти едно просто решение:
Два интегрални стабилизатора за + и -15волта.По два последователни диода след стабилизаторите...

Да, мисля че това ще се впише идеално... Very Happy

Благодаря! Wink
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети