Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Търся схема на суб-бас коректор

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
PET3
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Сря Юни 04, 2008 16:06    Заглавие: Търся схема на суб-бас коректор Отговорете с цитат

На MP3 плеъра си имам суб-бас функция за преслушване на стари записи смъкнати най-често от аудио-касети. Това е чисто и просто изкуствено повдигане на ниските честоти и изкривяване в НЧ областта.
Но, знаете ли схема с която да се контролира това изкривяване с потенциометър?

Имам записи на аудио касети които са правени с подобни активни филтри настроени според кривата на намагнитване на съответната аудио касета. Крива която присъстваше на почти всяка опаковка на аудио0касета. Записите са правени още преди да се появи творението на Ray Dolby, а записите могат да се слушат и с обикновен касетофон при това с доста високо качество. Мога да ви пратя някои парчета ако някой се усъмнява в думите ми.

Някой има ли схема на такъв филтър? Трябва ми само за басовото звучене с цел слушане в колата.
Благодаря предварително Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
*joda
Гост

МнениеПуснато на: Сря Юни 04, 2008 17:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Потенциометър с кондензатор свързани като обикновен RC филтър. Сещам се дори от къде можеш да вземеш значително по-добър вариант от типа 'Ферари' но като знам как ще ми благодариш след това предпочитам да не споделям.
Върнете се в началото
PET3
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юни 04, 2008 21:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Виж, пет пари не давам за кофти знанията ти. Изобщо не те разбирам кой се опитваш да впечатлиш.
Ако исках пасивен филтър щях да си повикам неволята.
Търся схемата на активен фиртър с нелинейно повдигане на басите.
Има го на някои CD-MP3-плейри.

Между другото ако някой има схема на филтър за смачкване атаката на звука в нискочестотната област да каже. Това също би ми свършило работа. Преди около 10-12 години бях направил такова нещо и беше невероятно сложно, защото тогава хабер си нямах от операционни усилватели. Намаляше атаката в басовия обхват и при слушането на Trance и Techno парчетата можеше да се използва по-голяма част от КПД-то дори и на малък усилвател.
Почти до дупка се усилваше без видими изкривявания от крайния усилвател. Проблема бе, че схемата работеше само в първите няколко секунди след като й загася захранването Smile На изпарения в кондензаторите Smile

Ако не схеми поне някакви идеи по въпроса имате ли?
Върнете се в началото
emilm
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юни 05, 2008 14:07    Заглавие: Отговорете с цитат

За какво ти е необходимо да си губиш времето в изработка на безсмислени схеми,когато това което искаш се прави на компютър със всяка програма за звукообработка която ти е под ръка,пък после си ги слушай със здраве Laughing
Върнете се в началото
OkitO
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Silistra

МнениеПуснато на: Чет Юни 05, 2008 18:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Тази схема съм я правил 3-4 пъти и работи много добре. Такъв филтър не съм виждал просто. Само че не се захранва с 12волта. Трябва ти захранване от усилвателя който ползваш. Начертал съм набързо и схема как да стане номера с понижаването на напрежение от усилвателя (в случая от +-50 на +-12волта)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
PET3
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юни 05, 2008 21:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Голямо Мерси за схемата. Ще я пробвам в близките 2-3 дни.
Колкото до онзи филтър за смачкване атаката на звука, той се получи в желанието ми да направя експандер на динамиката с дискретни елементи. Пък може и да се е получило ама само за НЧ, но аз и до ден днешен не знам точно какво да очаквам от един аудио експандер. Помагай че там ми е малко мъгла.

emilm написа:
За какво ти е необходимо да си губиш времето в изработка на безсмислени схеми,когато това което искаш се прави на компютър със всяка програма за звукообработка която ти е под ръка,пък после си ги слушай със здраве Laughing

Представяш ли си каква загуба на време е да оправям всяка една МР3-ка поотделно за да я слушам на плеъра в колата Very Happy Да не говорим за Trance сетовете от по 100-200МВ.
Аз за вграждане в колата ги мисля тея работи.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети