| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Нед Юни 08, 2008 17:35 Заглавие: FUNAI TV-2000A MK6 -захранване |
|
|
М-дааа,да добавим още малко писаници към този прословут модел...
Проблем със захранването.Същото се стартира,но в определени моменти обратната връзка се сриваше и ефекта е ясен на всички.
Захранил съм го от самото начало през лампа,като в момента обратната връзка/вече изобщо/ не работи.Подмених ценера и транза откъм диодната част на оптрона.Резисторите-разкачвани и мерени.От другата страна на оптрона смених тр-ра с 6821.Оптрона/тествал съм го разкачен/ го смених с друг,но не с този номер.
Какво се получава.При въртене на тримера за 115-те волта,напреж на базата на Q235 се променя м/у 3.5 и 4.5 волта.На колектора в същото време,си стоят 20 волта-твърдо.Разкачих диодната част на оптрона и с мултицета подадох на диода около 3-4 мА ток.Вторичните напрежения намаляха и лампата/на мястото на бушона/ изгасна.
В първичната страна съм сменил електролитите и съм проверил елементите/с изключ. на Q506/.Знам,че оптрона трябва да се смени със същия номер,но в момента нямам такъв.
Ако някой има нерви...да споделя. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ivankrivodol Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 08, 2008 18:05 Заглавие: |
|
|
Кажи какъв оптрон си слагал и не ще - точния му модел/означение. По-скоро не си улучил изводите му нещо. Би трябвало да стане и с друг оптрон, не само с оригиналния.
П.С. Определено не те подценявам, искам само пак да провериш свързването. _________________ All Rights Reserved |
|
|
 |
helios Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 08, 2008 18:27 Заглавие: |
|
|
| Нали писах,че оптрона реагира по определен начин.Изводите не са проблем.Сега ми донесоха РС111 и ще пробвам с него. |
|
|
 |
helios Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 08, 2008 18:50 Заглавие: |
|
|
Същата работа.
В диодната част на оптрона съм сложил 2Т6551. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Юни 08, 2008 18:53 Заглавие: |
|
|
Ще погледна схемата след малко, на това място не е ли pnp транзистор? _________________ All Rights Reserved |
|
|
 |
helios Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 08, 2008 18:58 Заглавие: |
|
|
Не е.
Обаче работата отива на съвсем друго място.През лампа,същата свети слабо и си излиза растер с намален р-ер.Това ме подведе,че след вторичните н-ния всичко е на ред.Ама не било.Задържах повече време ТВ-ра включен и се долови лека миризма.Едната секция на хор. ОБ се нагря и от там мирише.Сложих лампа като товар на В+ и 115-те излязоха и се регулират.
Последната промяна е направена от helios на Нед Юни 08, 2008 19:10; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Юни 08, 2008 19:08 Заглавие: |
|
|
Да, грешката е моя, NPN си е. _________________ All Rights Reserved |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Юни 08, 2008 19:16 Заглавие: |
|
|
Според мен режима на Q235 не е добре. Имам схема на хартия и съм отбелязал - колектор 30, емитер 6 и база 7.2 волта. Прегледай пак хубаво съпротивленията, определящи режима, има и два конд. смени ги. Може и ценера да си е променил параметрите - D251 6 волтов е.
П.С. не видях че си коригирал. Е то лампата за товар си е задължителна иначе дълбаеш в други посоки. _________________ All Rights Reserved |
|
|
 |
helios Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 08, 2008 19:20 Заглавие: |
|
|
Благодаря ти ,че отдели време!
Заблуди ме това,че регулирането на тези 115, беше никакво. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Юни 08, 2008 19:25 Заглавие: |
|
|
Като излезе от режим поради товар е така. Няма нищо нали затова сме колеги да съдействаме. Важното е че си се справил. _________________ All Rights Reserved |
|
|
 |
|