| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
DukeNukem Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 09, 2008 10:58 Заглавие: Правя си усилвател и имам някои друг въпрос. |
|
|
| Имам кутия от един усилвател + "готин" трансформатор (1x63V & 2X22v). Та съм се спрял на TDA 100W mono . 63-те V са перфектни за захранване. Става ли да ползвам за усилвател TDA 2X22 а тея 100W-товите като краини стъпала или ще им доиде много входа от 22W? А ако да,как да намаля изходите от 22v на 12V (за усилвателя и охлаждането)? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Nikolai_1 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 09, 2008 11:52 Заглавие: |
|
|
Най-добре вземи това "100 ватовото стъпало " и си го вържи на 2х22 волта ( трябва да устиска на такова напрежение ) , щото той и без това си иска двуполярно напрежение .
А иначе най-добре ако питаш мен транзисторен усилвател с такова захранване ще е екстра. Не си мисли ,че тая интеграла може да ти извади 100 ватареално мисля ,че бяха около 50-60 вата . За домашен имах такъв с тия TDA-та и скоро го смених с транзисторни стпала . ЕЙЙ братче направо се родих - вълшебен звук прави транзисторния усливател , но това е друга тема .
Успех! _________________ Таз година булка , догодина...- две ! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Юни 09, 2008 15:25 Заглавие: |
|
|
Аз се спрях на интегралите,а и от много време ме гризе отвътре:)
Добре,направих си двуполярното за 100W-товите. Остават 2та изхода по 22V. TDA 2X22 ще издържи за 2v повече:) А от другия изход 22v как да изкарам 12v? |
|
|
 |
hunter_88 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 09, 2008 15:43 Заглавие: |
|
|
| 22 волта може да ги намалиш с стабилизатор 7812 и ще ти станат 12 волта колкото искаш. Много ще са ти тези 22W за предусилвател. |
|
|
 |
Yassen Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 09, 2008 16:44 Заглавие: |
|
|
30V изправено никак не са много за предусилвател но в случая си прав, за конкретния са си множко  _________________ Младото поколение трябва да възроди Българската електроника |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пон Юни 09, 2008 22:28 Заглавие: |
|
|
| hunter_88 написа: | | 22 волта може да ги намалиш с стабилизатор 7812 и ще ти станат 12 волта колкото искаш. Много ще са ти тези 22W за предусилвател. |
тоз стабилизатор не го виждам как ще работи смяташ ли каква активна мощност ще се отеля  |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пон Юни 09, 2008 22:37 Заглавие: |
|
|
| ако го ползва за охлаждане на стъпалото ще му издържи |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Юни 09, 2008 23:38 Заглавие: |
|
|
Направо се омотах
Направих захранването и като го замерих на изходите бяха някакви абсурдни стоиности . Одарете едно рамо за захранването! Утре ще се постарая да ви дам снимки на трафа. НЕ знам как се води тоя трансформатор. Представлява една "топка" мед от която излизат жици:) Спрях се на тоя предусилвател,защото ми харесва как свири. Ще му пусна по-малко ток и ще стане работата. Тока на изходите беше няколко пъти над очакваното (2X63V & 1X45V). Може ли да се е бъгнало заради тоя стабилизатор? Даите съвети!
П.С: Трансформатора е от тоя вид  |
|
|
 |
*joda Гост
|
Пуснато на: Вто Юни 10, 2008 1:59 Заглавие: |
|
|
Аз на трафа виждам 2х21,5 и 220 волтова намотка. Изводите за 110 ги оставяш свободни. Понеже имаш еднакви цветове трябва да замериш кои са ти за вторичните. Към синия и белия трябва да дадат връзка съответно един черен и един червен кабел. Другия черен и кафявия са за 220. Дано не бъркам ... мери. Намотката за 220 трябва да е най-високоомната.
След това от вторичните взимаш по един кабел от двете намотки и ги връзваш (събираш). Като замериш на другите два свободни напрежението да е 43 волта (а не 0 волта). Ако е 0 разменяш кабелите на едната вторична. Като даде 43 значи че са свързани последователно и напреженията се събират. Така вече имаш средната точка (двата събрани кабела). Двата края на които си замерил 43-те волта през по два диода (грец) към кондензаторите съответно за + и -. На кондензаторите при свободен ход трябва да излязат по около 31 волта.
Вържи го през крушка за 220-те волта ако не си сигурен. Въпреки крушката при правилно свързване ще излязат напреженията.
Откровено казано за използване на ватови усилватели (крайни стъпала) като предусилватели би трябвало да получиш поне 5 години ефективна присъда за изнасилване на електронни елементи. Ама щом си решил .... и сте ми много интересни като седнете да правите разни 'сложни' работи а едно захранване не можете да свържете. Вярно никой не се е родил научен ама захранването ти е половината усилвател. Него ако не докараш като хората и на 10-ия добре препечен чип ще се откажеш. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Юни 10, 2008 4:06 Заглавие: |
|
|
Затова си прав че никои не се е родил научен. Ама съм сигурен че и ти имаш практика при пърженето на чипове,както и повечето от форума. Да кажем че съм прецакал 1-2чипа. А за захранването си намерих грешката. Изхода 63V го правя на двуполярно. Вързах кабел от 1вата и кабел от 2рата намотка на къго. Така освен 2та кабела за 63V остават 3 (жълт,бял и 3тия зелен+син накъсо). И от там си изкарах 2X22V (жълт & зелен+син; бял & зелен+син). Остана само да сложа стабилизаторите. 22W-товия TDA си работи прекрасно и без предусилвател,поради което и не мисля да слагам. Поради което вместо "предусилвател>усилвател>краино стъпало" минавам на варианта "усилвател>краино стъпало". Не знаех че не могат да държат на 22W вход (~14-15реални W). Заблудих се по | Цитат: | | ..Входа на усилвателя е с делител R1,R6,което позволява да се "атакува" с по-голяма мощност... | Основата за изработка на захранване си я имам,а тук си допълвам знанията от по-напредналите:) На колко вход могат да издържат 100ватовите TDA? Не е проблем да вържа 22ватовата интеграла на по-малко напрежение,в следствие на което ще извади по-малка изходна мощност.
П.С: Отдавна съм се одучил да вързвам интегралите докато захранването е в процес на изработване,без предварително да е тествано
Имам още едно въпросче. Как от стереото да извадя 3ти канал за "център" (в него да са обединени 2та канала)? |
|
|
 |
|