|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
showMANiak Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 10, 2008 12:44 Заглавие: Тъп въпрос за един инвертор |
|
|
Реших (повече за спорта отколкото щото ми трябва) да си направя тая схемка:
http://www.repairfaq.org/sam/samschem.htm#schssi
Обаче нямах под ръка неелектролитен 1микро и сложих електролитен и промених резистора на 2.2к понеже със тоя 4.7 излизаше ,че честотата е около 200Хц и не изкарваше 220В на изхода (вероятно заради високата честота) а със 1к е около 45Хц и на изхода си дава 220 .Проблема обаче е,че кондензатора загрява доста след кратко време работа без товар.Това от това ,че е електролитен ли е или просто му е малко работното напрежение (за 63В е)
И още нещо-като измерих напрежението на входа при работещ инвертор излезе кажи речи 20В а стабилизатора ми е 14В.НА какво се дължи това?И последно-може ли да я използвам в колата тая схема (всмисъл притеснявам се за това ,че се увеличава входно напрежение да не земе да се прецака нещо акумолатора ) _________________ Може и да бъркам..... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 10, 2008 13:28 Заглавие: |
|
|
Сложи неелектролитен кондензатор !
Схемата не е особено надеждна и е много чувствителна на промяна на входното напрежение , променя си честотата в широки граници , при дадено напрежение може да спрат генерациите .
Това че вдига вх. напрежение е по-скоро заблуда , сложи електролит на входа , не е перпетум мобиле все пак , по-скоро прави "яки"пикове . Бъди спокоен , няма да вдигне напрежението на акумулатора в колата ти ( де да можеше ... ) , обаче много здраво ще шуми (радиосмущения имам предвид ....)
Впрочем 45Hz или 45kHz ?? |
|
|
 |
showMANiak Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 10, 2008 20:14 Заглавие: |
|
|
А то реално каква е разликата между вариантите да е със електролит или неелектролитен?
Въпроса ми беше дали няма да навреди на акумолатора по някакъв начин а ,че няма да му вдигне напрежението това е сигурно
Впрочем честотата си е 45Хц с тия елементи
Между другото има ли вариант да вдигна честотата и да си навия един импулсен траф? _________________ Може и да бъркам..... |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|