Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Какво да очаквам от този кабел

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Юни 16, 2008 18:49    Заглавие: Какво да очаквам от този кабел Отговорете с цитат

Винаги досега съм избягвал алуминиевите кабели, но благодарение на една грешка, си купих точно такъв. Кабелът е 4х16mm2 и всяко жило е съставено от по четири усукани по-тънки проводника, всяко със сечение 4mm2. Какъв ток приблизително може да издържи всяко жило на този кабел?
По принцип ми трябваше захранване с 4х16mm2 - меден проводник и е заложено да издържи 40А. Останалото е презапасяване. В момента нямам нищо подръка, за да видя за алуминиевите кабели каква е спецификацията.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Пон Юни 16, 2008 18:55    Заглавие: Re: Какво да очаквам от този кабел Отговорете с цитат

Какво ще захранваш и на колко волта?Попринцип с медния ще има по малки загуби...
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Юни 16, 2008 19:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Ще захранвам работилница. Ще има монофазни и трифазни консуматори-електрожени, преси, осветление. В момента са го захранили с 4х6mm2 меден кабел, но аз заменям захранването до таблото с предпазителите. Кабелът, който идва до шахтата под таблото е 4х95mm2, а после са го редуцирали много идиотски. Това искам да поправя, но не обърнах внимание, че ми натрисат алуминиев кабел. Сега трябва да реша дали да си карам както знам и да преглътна 10 метра кабел (т.е. да си купя меден) или да го оставя. По принцип винаги съм имал предубеждения към алуминиевите кабели и просто съм ги игнорирал. Видях, че е нещо тънка цената в предварителната сметка и дори се обадих да питам да не са сбъркали. Ама изобщо не ми дойде на ума, че ще ми пратят алуминиев!

Май върви на смяна на кабела. Не обичам да правя нещо, в което не съм сигурен. Ровя из нета, но нищо не си намирам. Освен това мислех въпреки пресоването, да запоя кабела за обувките. Сега това би ми вгорчило живота.

O.K. Видях и другата дискусия във форума. Просто ще сменям кабела.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
*joda
Гост

МнениеПуснато на: Пон Юни 16, 2008 20:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Мисля че допустимия ток за алуминиев кабел беше наполовина като за меден. Ако не си поискал алуминиев можеш да го върнеш. Защо да ти натрисат нещо. 10 метра при това сечение не са пари за банички.
Върнете се в началото
bobykafe
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Пон Юни 16, 2008 22:19    Заглавие: Отговорете с цитат

По стандарт специфичното съпротивление на медта е 0.0175 ом*мм2/м а на алуминия е 0.026, т.е. медта провежда 1.5 пъти повече ток.... според мен по груби сметки можеш да разчиташ на до 50 А ток при това сечение, изхождайки от принципа квадрат- киловат... и това при звезда свързване, а не знам какви са ти товарите... ама ти си решаваш.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети