|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
madjurov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 19, 2008 15:20 Заглавие: Re: Управление не реле. |
|
|
| bassss написа: |
|
Извинете, а къде е релето? _________________ Бъдете здрави! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 19, 2008 15:39 Заглавие: |
|
|
| Yassen написа: | eler, правилна ти е схемата, но няма да е лошо първия транзистор да не се оставя с висяща база, че не се знае с какво ще го управлява. Един резистор от 10к от базата към маса би свършил добра работа  |
Прав си. На схемата пише обаче, че се свързва към PIC, а аз мисля, че контролера винаги има високо или ниско ниво (но не съм сигурен, не разбирам много от микроконтролери). Правя аналогия с логическите схеми. Е, има и такива с изходи с три състояния. Затова за по-сигурно нека свърже резистор между базата на първия транзистор и маса.
| gakal написа: | | Ако релето е маломощно ( с ток на управление под 100мА ) един транзистор е достатъчен по последната схема. |
Мисля, че няма да стане с един транзистор, понеже тогава релето ще включва при подаване на високо ниво, а питащия явно иска при ниско ниво. |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 19, 2008 18:25 Заглавие: |
|
|
| Прав си, eler, убягна ми, че питащия иска да го комутира с ниското ниво. |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 19, 2008 19:27 Заглавие: |
|
|
| gakal написа: | | Прав си, eler, убягна ми, че питащия иска да го комутира с ниското ниво. |
Е , може ако се изхвърли първия и се управлява директно втория . Но колегата , който пита хич май не е наясно дори какво иска ... |
|
|
 |
bassss Гост
|
Пуснато на: Чет Юни 19, 2008 20:48 Заглавие: Управление не реле. |
|
|
Благодаря на всички които писаха без заяждане. Напълно съм наясно какво искам просто НАРОЧНО не писах с подробности за да не почват заяжданията това за какво ти е, онова за какво ти е, и защо точно така го правиш, и става мазалото (е то не че пак не стана ама...)
Релето е вързано на мястото на лампата и е със защитен диод. Тук въпроса беше само в инвертирането.
На входа винаги има ниско ниво (тоест нула). Целта беше когато отпадне нулата или се прекъсне кабела веднага релето да щракне. Целта е да се отчита прекъсната връзка която се сигнализира чрез друга верига. Понеже кабела е дълъг и се повдига нулата (няма да описвам защо) наи ми допадна идеята на ji4kajiataс 1М към + захранване. така го и направих и работи идеално. Още веднъж благодаря на всички който дадоха схеми и конкретни идеи, и нямаше заяждане в постовете им.  |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 19, 2008 21:25 Заглавие: Re: Управление не реле. |
|
|
Колега , никой не мисля , че иска да се заяжда с теб , но при такава оскъдица на информация от твоя страна , колегите хвърляха боб за да се опитат да разберат какво точно имаш и какво искаш да направиш .
А това до колко и ти самият знаеш .... може би за себе си да , но от това което пишеш ........
| bassss написа: | | ..... така че когато на входа се подаде +12V релето да не включва, а когато отпадне това напрежение релето да се включи. ....... |
и после :
| bassss написа: | | На входа винаги има ниско ниво (тоест нула). Целта беше когато отпадне нулата или се прекъсне кабела веднага релето да щракне. |
аз пак не разбрах . Дано вината е в "моя телевизор" ! |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 19, 2008 21:48 Заглавие: |
|
|
И аз не знам що за "колега " е този гост ,писал е две противоположни задания ,неясноти пък после някой се бил заяждал -ами мисли си го сам -даваш схема без реле ,пък викаш че трябвало да се включва ,пишеш | Цитат: | | На входа винаги има ниско ниво (тоест нула). Целта беше когато отпадне нулата или се прекъсне кабела веднага релето да щракне. | Ха обясни на технически издържана терминология какво значи "релето да щракне " -то щрака и при включване и при изключване!
И какъв е този сигнал от PIC пък бил от дълъг кабел ,вьобще колегите са прави или не знаеш какво искаш ,или не можеш да го обясниш технически издържано ,така че се благодари за насоките ,които получи и не се заяждай ти с останалите участници ,не се знае кой ще разбере следващия ти пост правилно ! |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 19, 2008 23:11 Заглавие: |
|
|
Нищо не е направило момчето само си чеше ...............  |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 20, 2008 6:54 Заглавие: |
|
|
Темата приключи.
А момчето има как да е само едно (хем си пита, хем си отговаря "правилно" и след това си благодари ...) |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|