|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
dj_widowmaker Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 24, 2008 12:23 Заглавие: |
|
|
Да казвам, че съм го слушал с часове на 400 вата ще е глупаво. Но на мястото на говорителя сложих товарен резистор и усилвателя работи на пълна мощност в продължение на половин час, резистора загря, даже щеше да изпуши (а беше 50W) и го спрях. Крайните транзистори трудно се охлаждаха, защото радиатора беше малък - 800 кв.см. Но нищо им нямаше, нищо не гръмна и по схемата . Но се съмнявам, че с траф 150W може да извади синусоидална мощност 400W. Това не може да стане. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 24, 2008 17:12 Заглавие: |
|
|
| Ами защо не хванеш и не премериш колко ти кляка захранването при пълна мощност ,тогава ще разбереш и реалната мощност която получаваш ,както го описваш ,едва ли минава 50 вата ,иначе за половин час при 100 вата резистора да е заминал. После напрежението върху крайните се клати ,но с мултицет няма да го хванеш ,най гадния момент е ако загреят до 100-120 градуса и после ги разклатиш без товар на 180 волта -пукотевицата е сигурна ,затова премери как е захранването под товар пък ще говорим тогава. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Юни 24, 2008 20:05 Заглавие: |
|
|
Точно 100W излиза, че е мощността. За синусоидална става въпрос. С какъв зор съм го охлаждал резистора не е работа . Почти 1000 кв.см. радиатор му бях сложил и пак беше пред изпушване. Идеята, която ми беше минала през акъла за +/-90V захранване мисля да я пробвам само, за да видя дали е възможно, но иначе мисля да го захранвам с около +/-60. Чиста работа  |
|
|
 |
*joda Гост
|
Пуснато на: Вто Юни 24, 2008 20:32 Заглавие: |
|
|
Успяхме да свалим захранването на +-60. Успеха не е пълен, но ни дава сила. В следващите 10 поста дали ще те убедим че и +-60 е много? Защо не можеш да разбереш че високото напрежение в случая води най-малкото до:
1. Никакви ползи, затова пък куп недостатъци
2. Опасност от пробив
3. Големи топлинни загуби
4. Заради 3 - големи габарити и тегло
5. Заради 3 и 4 - значително оскъпяване заради материали и високите обороти на електромера в последствие |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 24, 2008 21:46 Заглавие: |
|
|
| Абе 60 на празен ход бива ,като дръпне 100-200 вата ще падне на 50 ,пък и ако го ползва на 8 ома предимно ,ще устиска добре ! |
|
|
 |
*joda Гост
|
Пуснато на: Сря Юни 25, 2008 0:26 Заглавие: |
|
|
На 8 добре. Но доколкото разбирам той си прави сметката усилвателя да работи стабилно и на 2 ома. Т.е. две двойки по 4 ома в паралел. Слага повече транзистори и иска да може да консумира голям ток, но не си прави сметка че загубите ще нараснат драстично, че на всичкото отгоре иска и да завиши захранващото без никаква основателна причина. Като се има пред вид че усилвателя през повечето време ще работи с ниска мощност само началния ток на найсетте транзистора ще занижи значително КПД-то (2 * 12 * начален ток 50mA = ~1,2A * 120V = ~150W + принудително охлаждане + загуби от други КПД-та = >200W загуби при покой). Т.е. дори при покой или ниски нива на музиката усилвателя ще отдава значително количество топлина. А аз съм си сложил енергоспестяващи крушки у нас .. това ме яде
Защо трябва да си правим усилвател който дори в покой ще консумира над 200 вата и ще ги отдава в топлина при положение че няма полза от завишената консумация? А ако има и климатик и иска да му е хладно, климатика ще трябва да гризе допълнително от енергото за да изкара 200-те вата на вън. То верно всеки го е ударил през просото ама мислете малко по-зелено бе хора! А и ще му излезе скъпо удоволствието. При дневна тарифа това са 4-5 стотинки на час. На края на месеца ще станат 20-30 лева. Той усилвател на изплащане да си купи ще му е по на сметка  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Юни 25, 2008 11:14 Заглавие: |
|
|
Добре, за напрежението ясно. А за филтрови кондензатори достатъчни ли са 2х10000 мкф на канал или направо да си сложа 2х22000 пак на всеки канал? То е ясно, че колкото повече толкова по-добре, ама все пак икономия... . Та дали ще стигнат 2х10000 за 200 вата? |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 25, 2008 13:20 Заглавие: |
|
|
| За 200 или за 2х200 ? 22000 е по-добре ,но съм виждал 300 ватов със 16000 -зависи от мерака ,аз на 2х150 турих 2х33000/63В. Колкото повече -толкова повече ,както казва Мечо Пух ! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Юни 25, 2008 14:27 Заглавие: |
|
|
| Аз съм писал по 2х22000 (или 2х10000) за всеки канал поотделно. Затова казах и за 200 вата (единия канал). Кондензаторите ще са за напрежение 72V. Двата канала ще са абсолютно разделени. Отделни трафове (по 320 вата всеки), отделни грецове, отделни кондензатори, отделни крайни стъпала. Усилвателят ще е оформен като 2 идентични моно стъпала, които нямат връзка помежду си. Аз винаги така правя усилвателите си, но досега съм правил най-много 2х120W та затова се интересувах за напрежението... |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|