|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 27, 2008 9:53 Заглавие: Да помогнем на техникума А.С Попов |
|
|
Преди два дни по покана на браншовия съюз заедно със заместник председателя на съюза Бойко Божков присъствувах на държавния изпит по практика на сега завършващите курсисти.
Докато отивах към изпита силно се притеснявах за нивото си на компетентност и си мислех, че нещата са отишли много напред и нагоре.
Когато с колегата влезнахме в залата останах изумен.
Държавния изпит се провеждаше върху телевизорите на които преди 30 години аз държах държавния си изпит по практика:София 31 и два три София 21. В другата зала беше изпита по телекомуникации. Пред децата беше сложен по един телефон,помните ги, бял с шайба, модел може би от 70-те години. В третата зала бяха дали на децата по едно радиокасетофонче от най евтините китайски боклуци. Но най ме изуми това, че на едно момче бяха дали един лентов магнетофон Тесла ако го помнят по старите колеги, един заоблен такъв с мека дръжка като колан, модела след Мамбото.
След всичко това, когато излязох от стария добър техникум много се натъжих и размислих за много неща
Едното от тях беше: как да очакваме да назначим на работа в сервизите си млади добре обучени хора завършили техникума, като си мисля, че е така и в другите техникуми в страната.
Много ми се ще да помогна по някакъв начин. Никога дори и не ми е минавало през ума, че ще ми се прииска да върша някаква обществена работа. Идеята ми е да дадете акъл как да помогнем. А може би и съюза да инициира някаква инициатива към министерство на образованието. _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 27, 2008 10:08 Заглавие: |
|
|
Защо трябва да се разчува дарението,сума народ сте Софиянци от този форум,в раковито имате доста дараци които са супер модерни спрямо Софиите,събирате по 2,3 и правите организация за доставката им.А в другия случай когато се разсмърди работата,това не е дарение а показност  |
|
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 27, 2008 10:17 Заглавие: |
|
|
В никакъв случай не съм написал това за да си трупам имидж,а идея за показност в този случай би била тъжна и жалка.
Как да разберат хората за този проблем ако някой не напише.Средството са двата форума.Колкото повече хора откликнат толкова повече смисъл ще има. _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |
zapad Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 27, 2008 10:50 Заглавие: |
|
|
| Пепи,много похвално е това предложение,като се знае образованието на какво дередже е скоро няма да могат младите кадри да се обучават на по-модерна техника,и от там да излизат по-добри специалисти,но нещата са само в нашите ръце.Както предложи адаша/old4/ще е най-добрия вариянт според мене. |
|
|
 |
vladi46 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 27, 2008 13:37 Заглавие: |
|
|
Аз пък се учудих, когато преди 3-4години ми казаха, че няма кой да оправи осцилоскопите им! Че то там щом няма, закъде са? А отговорът беше, че онези учители, които можели такива работи отдавна ги нямало. _________________ Кажат ли ми, че ще грее слънце, веднага слагам зимните гуми! |
|
|
 |
fikret Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 27, 2008 14:01 Заглавие: |
|
|
| То в университетите не останаха свестни преподаватели ,ти за техникумите се кахъриш. |
|
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 27, 2008 14:58 Заглавие: |
|
|
Интересното е друго,то щом се е почнало ще се направи но кой ще преподава как работят новите ТВ Доста работа ще отворите на даскалите първо те трябва да се научат а после да го преподават  |
|
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 27, 2008 15:03 Заглавие: |
|
|
То си има учебни програми, разработени и утвърдени от министерството, не може току така да се проявява самодейност в учебния процес  |
|
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Пет Юни 27, 2008 15:21 Заглавие: |
|
|
Истината е, че доста от учениците, които учат в специализираните училища нямат намерение да учат това за което са приети. Малцина са тези които са по сериозни и имат някакви амбиции. За останалите е начин да се отбива номера със средното образование. Преди 2 години съм завършил подобна професионална гимназия и мога да кажа, че от целя поток, който сме завършили около 100 човека най-много да имало 15-20 които да се занимават по сериозно с електроника. Останалите са за допълване на паралелките. Повечето закона на Ом незнаят да не говорим за нещо по сериозно. Хем, че в Монтана все още действа кръжок по електроника, който доста спомага за интереса на младите. Единственото което все още крепи да има любознателни ученици е до някаде нашумялата аудио-техника. С по-младите поколения нещата са все по трагични. От 6-7 години ходех на кръжок по електроника и наблюденията са ми, че след всяка година все намаляваха кръжочниците. За преподавателите положението също е "без думи" все по малко са свестните преподаватели, които наистина разбират. Една голяма степен от преподавателите са инжинери които никога не са влизали в производство нямат практика. По голяма част са жени. Заплащането на учителите е ниско и затова кадърните инжинери работят по производства и нямат интерес да преподават. Тези които остават са хора, които не могат да се реализират като специалисти и се принуждават да станат преподаватели. Какво може да те научи човек, който не е виждал телевизор отвътре как изглежда. Плюс всичко една голяма част от преподавателите които са доволни от работата си не претприемат нищо за научаването на новостите в света на техниката. Материалната база, която има по училищата също е много остаряла и вече почти не използваема. Просто нещата отиват на все по зле. Идеяата е хубава, но дали ще се приеме с радост от учениците.  _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
al_bundy316 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 27, 2008 16:16 Заглавие: |
|
|
the_bull, напълно подкрепям това, което мислиш. От 900 ученика в нашия техникум, ако има 10, които знаят за какво са тук ще е добре. Останалите просто не са могли да влязат в "елитните училища". Аз в момента съм 11 клас в "ТЕТ - Ленин" в Пловдив и положението е плачевно... Мизерия голяма. Елементи не достигат, понякога се налага да свързваме 3-4 резистора паралелно или последователно, за да получим желаната стойност . С кондензаторите същата работа. Транзистори - 70 на 100 ако не и повече са дефектни. Поне придобих добрия навик винаги да си меря транзисторите преди да ги запоявам.. . Като стана въпрос за транзистори, късмет ще е, ако намериш точно този, който ти трябва. Дори понякога (в повечето случаи ) се налага да се използват германиеви транзистори (от сорта на SFT-тата или руски). Повечето елементи са със счупени изводи, налага се да се запояват проводници, за да могат да се използват. Ако ти трябва кондензатор 100 nF много често можеш да получиш вместо него 5 паралелно свързани по 22 nF. Това само за пример. Интегрални схеми... Половината логически елементи, съдържащи се в тях, не работят. Налага се да се използват 2-3 интегрални схеми (с по 1-2 работещи лог. елемента), за да изпълняват ролята на 1 работеща. Ако случайно ти се падне повреден елемент не е изключено да те набедят, че ти си го изгорил, за да те накарат да го възстановиш в троен размер. Мда, откъде мислите, че техникума си набавя елементите? Естествено от нас... За мизерията в кабинетите и стаите няма да говоря. И всичко това носи гордото "ново" наименование "Професионална гимназия по електротехника и електроника"  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|