|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 24, 2008 14:46 Заглавие: |
|
|
Има си бутон за целта.
И като си тръгнал да коригираш-марката се казва не ,а Tandberg _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
vladi46 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 27, 2008 1:16 Заглавие: |
|
|
Момче, момче! Ако правилно съм се досетил, искаш да направиш интерференция между 2 звука-единият е някакъв нежелан шум, а другият същият като него, но в противофаза. И да се получи ефект гасене, т.е. обезшумяване. Това беше и моя мечта преди повече от 25г. когато бях ученик. Но като студент по физика разбрах, че нещата не са така елементарни! Звукът се разпространява във вс. посоки и се пречупва и отразява от какво ли не. Как ще бъдат уловени вс. тези звукови вълни за да им се обърне фазата? Ако беше нещо като светлинен лъч, може би щеше да е много по-просто. Колко микрофона, колко усилватели, инвертори и високоговорители трябва да съдържа такава с-ма, за да действува добре? А и въпр. шум не е синосуидален, нали?
А пък за целия звуков диапазон 20Hz-20kHz, направо нямам думи! Аз това не го виждам да стане на 1честота дори, ако шумът е синусоидален. Електрониката може да се справя с най-различни шумове, но това все пак е разпространение на звук в пространството. Вярно, че и най-сложният сигнал може да се представи като суперпозиция от синусоидални, но какво от това?
Ако звукът се разпространяваше само в 1посока, решението на проблема щеше да е лесно, но за голямо съжаление не е така. _________________ Кажат ли ми, че ще грее слънце, веднага слагам зимните гуми! |
|
|
 |
hehopmajieh Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 27, 2008 17:12 Заглавие: |
|
|
Да всичко това го знам и знам че е много сложно да се направи, но при мен проблема е по лесен защото знам честота и формата на звуковата вълна.
В случая разстоянието м/у гнератора и изсточника на шума е прекалено малко за да се наблюдават страничните ефекти от разпространението които описвате.
След една камара експерименти се оказа че е постижимо и наистина работи, компютър играе ролята на генератор като с помоща на софтуер променям фазата, когато налучкам фазата на шума интензитета му се увеличава, а в противофаза почти изчезва.Целта не е напълно убиване на шума а намалаването му доколкото е възможно.
Проблема се явява в това че ми трябва устройство което плавно да върти фазата след генератора. |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 28, 2008 1:32 Заглавие: |
|
|
| hehopmajieh написа: | | Проблема се явява в това че ми трябва устройство което плавно да върти фазата след генератора. |
От преди 15годинки съществува такова устройство и се нарича DSP. |
|
|
 |
vladi46 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 28, 2008 2:19 Заглавие: |
|
|
Е, успех! _________________ Кажат ли ми, че ще грее слънце, веднага слагам зимните гуми! |
|
|
 |
hehopmajieh Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 29, 2008 0:17 Заглавие: |
|
|
Благодаря Ви ще ми е нужен
Както писах по горе в темата електрониката ми е просто хоби не съм специалист, затова си зададох въпроса тук.
По въпроса за сигналните процесори и аз стигнах до зивода, че ще стане.
Просто бях изпаднал в заблуда, че може да се направи нещо по просто, но явно няма да стане!
Пак благодаря на всички отзовали се ! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|