Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

разлика между дистанционните на климатик и TV

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ivpav
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Хасково

МнениеПуснато на: Нед Юли 06, 2008 12:12    Заглавие: разлика между дистанционните на климатик и TV Отговорете с цитат

Налагало ми се е да сменям IR приемници на климатик и като сложа такъв от ТV има проблем. Дистанционното работи на много близко разстояние,от малък ъгъл и други такива ефекти. Слагам IR приемник от друг климатик и всичко е наред. Наблюденията ми са само от два климатика така, че не знам дали е правило, или просто съм попаднал на аномалия. Предполагам че честотата им е различна от 38KHz и за това е този ефект. Съжалявам, че тогава не обърнах внимание какво пише на приемниците, но сега ми попадна като задачка. Има ли някой информация и знае ли , има ли стандартна честота за RC на климатиците ? Или всеки производител си мисли своя?
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 06, 2008 17:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Не е много коректно използването на термина честота в смисъла който често се влага при IR обмена.
Когато говорим за МОДУЛИРАНИ протоколи на обмен (защото не е задължително и не всички са такива) въпросната честота е само носеща информацията която се предава. Т.е. тя е модулирана (по различен начин) от информационния сигнал.
Като носеща най-често се използва честота от порядъка на 36-38kHz, но има протоколи където е 30kHz, при други 40kHz и над 50kHz, а при някои 400kHz (тези са доста стари и почти вече не се срещат в нови неща).
Фотомодула е настроен (къде по-добре, къде по-зле в зависимост от производителя) на определена носеща и това до някъде се ползва като един вид допълнителна защита от смущения въпреки, че в самия протокол като правило има достатъчно други елементи на защита и проверка дали приетото е по правилата (валидна команда).
Няколко килохерца разлика при масовите китайски модулчета обикновенно не е проблем, при приемниците на Vishay и други "по-маркови" може да възникне подобен проблем особенно при някои протоколи.
При климатиците обаче има и други подробности по отношение на протокола особенно при такива в които има таймери и часовник на реално време.
Това което се предава там при всяко натискане на бутон е доста по-сложно като количество информация. При всяко едно излъчване освен данните за конкретния бутон се предава и целия текущ статус.
Смисъла на това е тялото да "знае" какво се иска от него и какви са всички (или почти) текущи настройки дори и по някакви причини да е пропуснало предходната команда. Връзката като правило е еднопосочна от дистанционното към самия климатик.
Примерно когато натискаш бутона за увеличаване на температурата макар бутона да е един и същ не се предава само командата up, а реалните градуси които показва дисплея на пулта плюс всички останали активни режими и реалното време (ако има часовник).
Так, че е добре да се гледа какво се сменя.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ivpav
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 06, 2008 18:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря RC за изчерпателната информация. За миг и не се усъмних кой ще ми я даде. Може би и аз бъркам,че като си задавам темите не разяснявам достатъчно въпроса но бях сигурен, че само ти ще ми отговориш така подробно. Всъщност таркаляше ми се по едно време дистанционно за климатик.На моя тестер, който е направен от приемник на стар TV PHILIPS (вътре с LC филтър на 38KHz ), не показваше да работи добре а на климатика работеше идеално. Сега ми възникна задачка с климатици. Сетих се какви проблеми имах дистанционните като им търсех приемниции. Мислех си дали мога да използвам техните оригинални дистанционни, като същевременно използам в приемника модулчета на 38 KHz (по- лесно се намират и са по-евтини). За това и повдигнах темата. Сега като се замисля доста сложен им е протокола на оргиналните дистанционни и за всеки климатик е различен Sad. По-добре с някое по-просто и евтино китайско дистанционно и IR приемник от TV. А оргиналното с платката на климатика на боклука.
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 06, 2008 18:38    Заглавие: Отговорете с цитат

ivpav написа:
.....На моя тестер, който е направен от приемник на стар TV PHILIPS (вътре с LC филтър на 38KHz ), не показваше да работи добре а на климатика работеше идеално. ...

Подобни филтри са много добре настроени и те работят на резонанс.
При стари телевизори с подобни модули може да се окаже, че не чуват (въобще или лошо) пултове които по принцип са за тях но поради някакви причини носещата не е точна, като в случая не говорим за 1-2 kHz, а дори за порядък по-малко разминаване.
При старите системи където се ползват такива резонансни модули те са основен елемент за защита от "лъжливи" сработвания.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ivpav
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 06, 2008 19:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Точно за това споменах, че съм имал проблем с още два климатика и IR приемници от TV. Тогава ги правих " на колянце" Smile и не се замислих много. Сега съпоставих фактите и си помислих, че модулиращата честота е била различна.
Така или инче няма как да използвам оргиналните дистанционни но е хубаво да се изяснят нещата. Не знам дали ще мога да я хвана с честотомер честотата(най- вероятно не ) за това питам.
Сега да питам нещо друго, какъв бодрейт мога да постигна с приемник на 38 KHz или да си експериментирам Smile
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 06, 2008 19:08    Заглавие: Отговорете с цитат

ivpav написа:
... Не знам дали ще мога да я хвана с честотомер честотата(най- вероятно не ) за това питам.

Не!
Предават се модулирани пакети.
Уреда е - подходящ осцилоскоп който да успее да се синхронизира.

ivpav написа:
... Сега да питам нещо друго, какъв битрейт мога да постигна с приемник на 38 KHz или да си експериментирам Smile

Погледни линка по-горе на Vishay, там има данни за техните приемници.
Върнете се в началото
ivpav
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 06, 2008 19:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Хмм ето, че май съм бил в заблуда Sad . До сега си мислех ,че ако разклатя един IR светодиод с 38КHz срещу IR приемник на изхода ще се получи постоянно ниво, а според таз картинка от даташита излиза, че си има максимална дължина на импулса в завсисимост от модулиращата честота. Правилно ли съм разбрал или бъркам ?!
Този чертеж със времената само за дължината на фронтовете ли е или е за ограничение на дължината на сигнала.
Таблицата е в атачмента.
Но така като се замисля главното е периодите да са 10Х(периода на модулирашата честота). Значи спокойно може да е 2400 бода но мен и 1200 ме устройва.
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 06, 2008 21:08    Заглавие: Отговорете с цитат

При фотомодул на който активното ниво е ниско (а повечето са такива), изхода му ще бъде в ниско ниво (близо до нулата) когато се "засвети" с честотата за която е предназначен.
В зависимост от това доколко добре е настроен спрямо носещата си времето за което е засветен ще бъде "пресъзданено" най-точно като активно ниво (в случая - нула).
Отдалечавайки се от неговата резонансна честота в началото ще изкривява импулса (времето няма да съответства на входното), а след това ще престане въобще да реагира.
На неговия изход ще имаш "логически" нива - демодулиран сигнал.
Скоростите за които пишеш не трябва да представляват никакъв проблем за който и да е стандартен модул.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети