Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Гръмна ми микровълновата - помогнете
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
miro_m
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Съб Фев 12, 2005 13:49    Заглавие: Гръмна ми микровълновата - помогнете Отговорете с цитат

Здравейте прецака ми се микровърновата печка , за първи път ми се налага да се боря с микровълнови и затова се обръщам към знаещите значи като я отворих намерих два изгорели бушона един на входа на захранването 6.3А и един малко преди транформатора вътре 1.25А след трансформатора има един доста голям бушон той си е здрав след него има един RC филтар и един диод вързан към маса - HVR-1X и съответно паралелно на него е магнетрона(или поне така си мисля че се казва Embarassed ) та интересно ми стана че когато мерих диодът(HVR-1X) с мултицета не успях да премеря нищо, меря го като стандартен диод и ми показва 1-ца и в двете посоки реших че е изгорял(помислих си - колко ли може да струва един диод ще взема да го сменя за пробата) и тръгнах днеска да го купувам ама се оказа че струва 8 лв и реших първо да се консултирам дали при това положение е гръмнал диода, така ли се мери - че този се явява някъв специално за микровълнови и може и да не го меря по правилния начин. а може ли да е гръмнал магнетрона? - все пак микровълновата е на 7-8 години.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Noel
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 12, 2005 13:59    Заглавие: Отговорете с цитат

С обикновен уред не можеш да премериш тези диоди освен ако не са дали на късо. За да се отпушат е нужно високо напражение. Щом не са дали на късо , смени бушуните и е възможно да тръгне. Може да са изгорели ако си слагал нещо метално в печката. Иначе , ако кондензатора не ти дава утечка и магнетрона е здрав / това ще се разбере след като смениш бушоните / би трябвало да заработи.
Успех!
bamze
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Съб Фев 12, 2005 14:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Когато смениш предпазителите откачи от магнетрона единия край този от кондензатора и вклячвай смело ако пак нещо даде накъсо тогава откачи самия траф.Ако е наред сменяй диода. И едно питане от мене към колегите. Ремонтирам 900W със пробил магнетрон на sanyo .Това което може да ми се достави със същото закрепване e 800w na LG.Такава смяна удачна ли е ?
Върнете се в началото
miro_m
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 12, 2005 14:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Много мерси и аз се опасявах че диода ще да е по специален и добре че не се набутах с 8лв ще пробвам да сменя бушоните пък да видим
Върнете се в началото
Joniks-serviz
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: България-Пловдив

МнениеПуснато на: Съб Фев 12, 2005 14:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Погледни си за всеки случай й гарнитурата на магнитрона ако има такава.Обикновенно те пробиват също .Възможно е и от там да са изгорели предпазителите!! Smile
РЕМОНТ НА ТЕЛЕВИЗОРИ,LCD,PLASMA,АУДИО И ВИДЕО,ЛАПТОПИ- ТОТАЛЕН РЕМОНТ,ИГРАЛНИ КОНЗОЛИ- X-BOX,PS3, BGA-REBALLING,КОМПЮТРИ И ПЕРИФЕРИЯ,LCD МОНИТОРИ,GSM,ДИГИТАЛНИ ФОТОАПАРАТИ,ВИДЕОКАМЕРИ,МИКРОВЪЛНОВИ ПЕЧКИ, КЛИМАТИЦИ, ЗАРЕЖДАНЕ НА АВТОКЛИМАТИЦИ.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя AIM Адрес Yahoo Messenger MSN Messenger
blueice
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Plovdiv

МнениеПуснато на: Съб Фев 12, 2005 15:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Провери първо дали слюдата(пластмасата) вътре в печката не е прегоряла.Ако има черни петна я свали и огледай отзад сигурно се е овъглила,това води до проверка на шапката(антената) на магнетрона ако е стопена -нова.Второ примери двата извода на МАГНЕТРОНА към корпус,ако даде на късо-нов магнертон или се сменя куплунга от друг.Трето по ключалката на вратата има поне 4 микрека(микро превключвателя) те следят дали е добре затворена за да не "избягат" микро вълните.Огледай ги добре ли се натискат пъпките им до край или са напълно свободни(при затворена врата на печката)Трансформатор много рядко гори 1/1000000 случва се но при ментетата.Ако не се справиш сам пиши какво си направил за още съвети.Успех!
Върнете се в началото
JETSERVICE>
Гост

МнениеПуснато на: Съб Фев 12, 2005 15:29    Заглавие: Отговорете с цитат

bamze написа:
Когато смениш предпазителите откачи от магнетрона единия край този от кондензатора и вклячвай смело ако пак нещо даде накъсо тогава откачи самия траф.Ако е наред сменяй диода. И едно питане от мене към колегите. Ремонтирам 900W със пробил магнетрон на sanyo .Това което може да ми се достави със същото закрепване e 800w na LG.Такава смяна удачна ли е ?
ако захващането съвпада нямаш никакви проблеми.И тези магнетрони са доста добри ние сме слагали много таки.Успех Laughing
Върнете се в началото
JETSERVICE>
Гост

МнениеПуснато на: Съб Фев 12, 2005 15:48    Заглавие: Re: Гръмна ми микровълновата - помогнете Отговорете с цитат

miro_m написа:
Здравейте прецака ми се микровърновата печка , за първи път ми се налага да се боря с микровълнови и затова се обръщам към знаещите значи като я отворих намерих два изгорели бушона един на входа на захранването 6.3А и един малко преди транформатора вътре 1.25А след трансформатора има един доста голям бушон той си е здрав след него има един RC филтар и един диод вързан към маса - HVR-1X и съответно паралелно на него е магнетрона(или поне така си мисля че се казва Embarassed ) та интересно ми стана че когато мерих диодът(HVR-1X) с мултицета не успях да премеря нищо, меря го като стандартен диод и ми показва 1-ца и в двете посоки реших че е изгорял(помислих си - колко ли може да струва един диод ще взема да го сменя за пробата) и тръгнах днеска да го купувам ама се оказа че струва 8 лв и реших първо да се консултирам дали при това положение е гръмнал диода, така ли се мери - че този се явява някъв специално за микровълнови и може и да не го меря по правилния начин. а може ли да е гръмнал магнетрона? - все пак микровълновата е на 7-8 години.
Провери си блокировките(микро превключвателите)и часовника за диода мисля че разбра.Повечето бели се дължат на тези блокировки.Успех Laughing
Върнете се в началото
miro_m
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 12, 2005 17:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Като заговорихме за блокировки има едно (обаче май е за температурата) монтирано е отгоре върху горната ламарина на вътрешноста като го измерих даваше накъсо но ако е термореле може би да е нормално по схема би трябвало да има още едно отдолу ма не ми се разглабяше да го търся последно преди да изгори печката е била мита (от баща ми а той мие доста обилно Confused ) но все пак е престояла 24 часа и не мислех това да е проблем обаче ако въпросната гарнитура (не я знам какво претставлява) е попила вода... абе ще я рачастя цялата и ще кажа в понеделник мерси много на всички
Върнете се в началото
bamze
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Съб Фев 12, 2005 19:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако е със въртяща чиния мого често се пълни редуктора на мотора затяга и гори.То също си работи на 220 и ако укъси . Тези термо предпазители са биметални и трябва да има верига.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети