Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Подарявам два антикварни компютъра за ретро-маниаци

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Купувам / Продавам / Заменям - Buy / sell / trade

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
PET3
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Съб Юли 12, 2008 12:40    Заглавие: Подарявам два антикварни компютъра за ретро-маниаци Отговорете с цитат

Настъпиха някои драстични промени в живота и реших да отворя нова страница.
Старите спомени предпочитам да ги засиля на някъде и почнах да изхвърлям на поразия какво ли не. Всичко застояло.
Доста време бях отделял на времето за реставриране на старинни щайги - компютри, радиоапарати, магнетофони) и ако на някой му се иска да продължи от там до където съм стигнал просто да каже.
Подарявам:
Кутия - Pravez АТ-386/40MHz
Захранване - AT от дъно Pentium-MMX 200W май
Дъно - немско качество, само трябва пак да се поизчистят цоклите на дънната памет, че са клеясали - за да се ползва целия МВ докрай.
Чипсет - Headland /Germany/ - 4 слота за D-RAM в SIMM слотове. Кеширане на Биосите. Позволява включване на IDE HDD до 40GB - от любопитство го пробвах.
Процесор - AMD80L286/16MHz
Копроцесор - липсва. Цокъла е за 80287.
6 16-разредни ISA слота
2 8-разредни ISA слота
------------------------------------------------
Звук - Avance Logic 16-bit 44kHz стерео -> до дупка
Контролер за: FDD, IDE HDD, COM1, COM2, LPT, Joystick
SCSI контролер HP
Мрежова карта с RJ-45 и BNC към нея давам и PCI-карта от същия вид за връзка с цивилизацията.
Видео карта - Trident SVGA със изходи Cannon-9 и VGA. 256kB. Цоклите до 512kB са празни. Типа на памета е изписан на отдолу.
HDD Western Digital 210MB IDE.
FDD 1,44MB 3,5" мисля че беше TEAC
FDD 1,2MB 5,25" Panasonic работещо безотказно все още
CD-ROM Creative 2x почти неупотребяван със страхотна оптика все още. С тази антика Nero 7 на новия компютър го инсталирах за час и половина и то орязано.
http://www.hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=115258
Всички кабели са си на мястото.

До една две седмици го хвърлям. Новата страница в живота ми го изисква Smile

Другата щайга е ИЗОТ 16-ка с цветен EGA монитор с тръба Philips и копче за размагнитване. Запазени цветове. 12" май.
Захрандане с два вентилатора като самолет.
FDD - 360kB супер старо с двойна височина.
HDD - 10MB пак с двойна височина.
Оригинална кутия. Щях дя слагам усилвателче 2000W в нея и, но после ми мина мерака.

Подаряват се и дискетите:
1 пакет от 10 дискети по 1,2MB 5,25"
3 пакета, найлонова торба и PVC твърд калъф от 14+12+11+11+6+4 дискети по 360kB 5,25" общо стават 58 бройки по 360kB софтуер, дос, игри. Простотия до шия. С дискетите с лоши сектори се накефих като ги запалих. Заляни с А'95 горят доста добре Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
PET3
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 13, 2008 6:08    Заглавие: Re: Подарявам два антикварни компютъра за ретро-откачалки Отговорете с цитат

Ми вече 2-ма от Варна се заинтересуваха. Тъкмо де не се занимавам с куриери.
Сега се сещам, че имаше проблеми с ИЗОТ-а:
-флопито и харда бяха кодирани само за системите на ИЗОТ. Пробвал съм ги на друго и не подкарваха. Само на ИЗОТката вървяха. Все пак дълги години е събирал прах във военен завод.
-колкото и да ги правеха железни мисля, че нещо EPROM-a му почна да издиша и не може да зареди. Минава POST-a и дава грешка във видеото. Сменял сам CM607 чипа, но без резултат. Не съм му търсил много проблема.
-Вчера видях че се е скъсал единия краен крак на чипа на тактовия генератор. Забравил съм да го оправя. Един фин отвор с мини-дрелката и една капна калай свършиха чудеса при толкова много чипове в други щайги, ама тоя съм го подминал. Ако не друго поне за части за реставриране на друг ИЗОТ 16-ка става.
- на монитора трябва да се пренастроят потенциометрите, че ги бях развъртял за да го включвам към VGA през 2 D-тригера. Става, ама на 16 цвята е убийствено тъпо. Потенциометрите му са завряни и се настройват с дълга тънка отверка при включено състояние. Не е особен проблем. Картината се оставя малко свита до около 11" за да има по-голяма яркост. Така беше фабрично. Малко хоризонталната и вертикалната развивка трабва да се мръдне. Като се изчисти кабела за високото напрежение (~20-:-25kV) от всякакви прахуляци и сажди утечките изчезват и яркостта скача доста.

Клавиатурата е оригиналната с CM601 на борда. Една от първите клавиатури с процесорен контрол Wink
Върнете се в началото
PET3
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 17, 2008 19:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Изота с дискетите е запазен.
AMD 286-ката е подарена.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Купувам / Продавам / Заменям - Buy / sell / trade Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети