|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 12, 2005 21:34 Заглавие: Цифрови потенциометри ??? |
|
|
Някой ще ми обясни ли какъв е принципа на действие на цифровите потенциометри. Интересувам се от чисто любопитство. Може ли един такъв потенциометър да замени напълно функциите на обикновения или всичко това се прави за по-евтин продукт... Наблюденията са ми, че всички нови ресиври и усилватели са ФУЛЛ ЛОДЖИК,а това на мен много не ми допада. Едно е да хванеш 2 потенциометъра (другите да са ти под ръка) и да преценяваш как се изменят параметрите на звука, друго е всеки параметър (усилване, бас, баланс, среди и т.н) да го мениш индивидуално и тогава да си правиш извода... Та мисълта ми е,че това е една измислица - дислеи на които да ти показва +- колко децебела си усилил даден параметър и темподобни ненормалштини. Според мен една интегрална схема управляваща всичките тези неща е многократно по-евтина от 4-5 качествени механични такива и това е наложило внедряването на ФУЛЛ ЛОДЖИК. Да не говорим за Волумето (нали постоянно критикувате да се пише на Кирилица) ако е с ел. мотор управяван от дистанционно. Това ли са причините да се наложат толкова тези напълно непрактични за мен ( надявам се и за всички останали които разбират от електроника) конструктивни решения.
Очаквам с нетърпение отзиви по темата....  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
bongo Опитен потребител

Регистриран на: 17 Окт 2003 Мнения: 347 Местожителство: Нова Загора
|
Пуснато на: Съб Фев 12, 2005 23:23 Заглавие: Електронии потенциометри |
|
|
Хи-Фи уредбите си имат обикновенни(механични) потенциометри, да ама са доста скъпички.....Та затова слагат електронни - не че са по качественни - ПРОСТО СА МНОГО ПО-ЕВТИНИ.......Щото съм виждал разни системки с дистанционно дето струват колкото 2 маркови потенциометъра. Та цената е определяща в случая. Другото е че се управляват по-лесно и с един чип управляват 10-ина параметъра(от което звука не става по-добър обаче). За серийно производство е по-лесно да няма механични части и по-малко ръчен труд. _________________ Георги Влаев, LZ3GH |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|