Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Ел. инсталации - няколко въпроса...

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
nafo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 16, 2008 20:45    Заглавие: Ел. инсталации - няколко въпроса... Отговорете с цитат

Интересува ме може ли да се изкара някакъв курс с цел придобиване на документ, позволяващ работа като монтаж на ел. инсталации в различни битови и промишлени обекти... Става въпрос за Пловдив... или поне да ми дадете заглавия на литература в тази насока... Благодаря предварително...
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 16, 2008 21:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Какво по-точно те интересува: курс или литература? За Пловдив не знам, но има обособени центрове за квалификация на кадри, които са регистрирани и имат лиценз за издаване на документи. Подобни дейности, доколкото знам извършват и Центровете за следдипломна квалификация на техническите университети. Проблемът е, че ако няма кандидати, се отива на индивидуален план (ако разрешат) и тогава е доста соленичко.
За човек, който няма познанията и най-вече опита, мисля, че след придобиване на документа, поне пет години трябва да работи с някой майстор, за да може да заработи сам. По принцип за електромонтажните работи мнозина си позволяват да казват, че са "баламска работа", но това са глупости, защото има доста тънкости за наглед стандартни ситуации. Един пример: Преди доста време, почти няколко години работехме екип от няколко души-уж все опитни и всеки път "прозвънявахме" петожилните кабели с мултицет, за да не обърнем фазите на машините, докато един ден не дойде един стар електричар, който ни се изсмя и ни каза простичката истина, че само като погледнем отпред цветовете-кой до кой проводник е(черен до син, черен до жълто-зелен), никога няма да сбъркаме...

Документът дава много коварна сигурност!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
zapad
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 16, 2008 21:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Разходи се до ТЕТ-а и там попитай
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
nafo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 16, 2008 21:38    Заглавие: Отговорете с цитат

В ТЕТ-а не е надежда, тази година го завърших и знам, че няма такова нещо...
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 16, 2008 21:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Нещо такова ти трябва:
http://www.navet.government.bg/assets/cms/File/arch_cpo/sections/200211102.html

Ето от тук отваряй и виж къде най-близо има. Това е списък с издадените лицензи:
http://www.navet.government.bg/assets/cms/File/arch_cpo/sections/

Ст.Загора. Има и за промишлено електрообзавеждане:
http://www.navet.government.bg/assets/cms/File/arch_cpo/sections/200211038.htm

Това е Бингото, вероятно- ПЛОВДИВ!:
http://www.navet.government.bg/assets/cms/File/arch_cpo/sections/200212021.htm

(Поправях си мнението, че си намерих правописни грешки)

Последната промяна е направена от emil74 на Сря Юли 16, 2008 22:15; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
peshoman_sz
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Сря Юли 16, 2008 22:01    Заглавие: квалификационни групи Отговорете с цитат

Аз съм в такава фирма /в Ст. Загора/ за придобиване на квалификационна група за работа. Според зависи каква работа ще се работи се изисква различна група... Според зависи какво образование е завършил човек се определя първоначалната група. После в зависимост от стажа до момента може да се вземе по-висока група след обучителен курс и изпит... Обикновено трябва да се сформира група от определен брой хора. Иначе само за пример: ако си с ел. ВО си с трета квалификационна група. Повече за групите може да намериш в тези книги по Техническа безопасност...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 16, 2008 22:07    Заглавие: Отговорете с цитат

НЕ БЪРКАЙТЕ КВАЛИФИКАЦИОННИТЕ ГРУПИ ПО БЕЗОПАСНОСТ С РАЗРЕДИТЕ!!!
Има пет квалификационни групи по безопасност, като реално от трета до пета са за електротехническия персонал. Но групата се издава на основание на квалификацията (документа за професионална квалификация-кода, шифъра на професията) и заеманата длъжност.
Говорим за курсове по квалификация-придобиване на документ, позволяващ извършване на определени самостоятелни дейности!!! Вид диплома.
Такива препратки съм дал!!!
Забележете, че това са официално издадените лицензи на центрове, имащи право да издават удостоверения за завършена професионална квалификация. След определен стаж се явявате на нов изпит за повишаване на професионалната квалификация.
Едно време това бяха ПУЦ и разреди, които даваха. Сега са разни центрове.

------------------------------------------------------------------------------------

Лиценз № 200212021

Издаден на Център за професионално обучение kъм "КРАС" ООД, гр. Пловдив на основание чл. 22, ал. 6 от Закона за професионалното образование и обучение (ЗПОО) с решение на Управителния съвет на Националната агенция за професионално образование и обучение (протокол № 10/ 18.09.2002 година)
Лиценз № 200212021

Седалище и адрес на управление:
Град: Пловдив
Област: Пловдив

Статут: нов център
Предлагани квалификации
....
Професионално направление "Електротехника и енергетика"
(реш. на УС на НАПОО прот. № 10/ 18.09.2002 г.)
01. Електрически инсталации
....
7. Професия “Електромонтьор”, код 522020
7.1. Специалност “Електрически инсталации”, код 5220201 - втора степен на професионална квалификация. (т.е. втори разред-мое уточнение)
Върнете се в началото
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Сря Юли 16, 2008 22:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако мога да ползвам темата и аз да попитам, имам завършено средно-специално образование с квалификация електромашинен монтьор втора степен. Не съм работил по тази специалност, т.е. нямам стаж. При това положение каква група имам по ТБ?
Върнете се в началото
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 17, 2008 0:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Все още никаква, ако не си ходил на изпит, за да я получиш. Най-вероятно би получил трета група. Първа и втора са за неелектротехнически персонал и се получават след устен изпит.
За трета, четвърта и пета се изисква полагане на писмен изпит.
При успешно полагане на изпита се издава удостоверение, в което пише коя квалификационна група се притежава. Това удостоверение трябва да се носи и без него не се допуска до работа.
Удостоверението е със срок на важене една година, освен за инженерния електротехнически персонал, за който важи две години.
Стажът не е единственото изискване. Може да имаш и висше образование и пак да имаш трета група, ако заеманата длъжност не изисква по-висока.
За работи в електрически уредби с напрежение над 1000 волта, минималната изисквана група е четвърта.
Например ръководителите на отдели обикновено имат четвърта група, а за останалия електротехнически персонал се издава трета.
По правилник за определени дейности, изискващи наряди се изисква притежателят на по-високата група да е наблюдаващ, а този с по-ниската-изпълнител на работите.

Повече по въпроса:
http://www.bcee-bg.org/dyrjaven_vestnik_2005/broi_21/7.htm
Върнете се в началото
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Чет Юли 17, 2008 18:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети