Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Вход "синхронизация" на осцилоскоп
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Milen_haskovo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София/Хасково

МнениеПуснато на: Сря Юли 16, 2008 18:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Виждам че навлизаме в непозната за мен материя - телевизия, там съм чел отгоре-отгоре и съм извел това което ми е нужно при ремонтиране, другото ми се вижда сложна работа Confused Ще взема да поосмисля отново написаното и да видя какво мога да доизмисля... В тоя ред на мисли по близък метод може с лека преработка да се направи измерител на ВАХ за лампи, което също ми се иска да го направя Smile Но друг е въпроса с каква точност ще мери...
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Сря Юли 16, 2008 18:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Ето приблизително какво ще ти покаже осцилоскопа:

По X е честотата, а по Y амплитудата.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Сря Юли 16, 2008 18:40    Заглавие: Отговорете с цитат

eler написа:
При моята идея гледаш на осцилоскопа амплитудно-честотната характеристика на усилвателя без да си играеш да местиш честотата стъпка по стъпка......

Идеята е добра ... всъщност това е начина за "сваляне" на АЧХ , но тази идея е трудно рализируема , не може да се направи за час-два Smile .

А идеята на адаша Laughing Милен май няма как да стане ... поне и с осцилоскоп , който има само вход за синхронизация . До колкото разбрах , той иска осцилоскопът му сам да се синхронизира и автоматично да си избира и подходяща честота на развивка Confused , е-е ами и сам да си върти копчето на сигналгенератора не искаш ли ? Laughing ?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Milen_haskovo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 16, 2008 18:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Е, тогава за къв чеп са лепнали оная дупка "синхронизация" на предния панел Laughing
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Юли 16, 2008 19:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Твоя осцилограф няма ли режим единия вход да е Х ,а другия У ?
http://qrz.ru/schemes/detail/758 ,ето оттук схемата ,май има изход от ХР ,ползвай го него ,както ти даде колегата схема !

Последната промяна е направена от ELP на Сря Юли 16, 2008 19:23; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Milen_haskovo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 16, 2008 20:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Нямам си напредстава...
http://www.astena.ru/c1-55.html

http://archive.espec.ws/section531/file12199.html - кликате на "Скачать литературу Тех.описа...."

Имам такъв изход, преди малко го видях Smile
ikarlo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Чет Юли 17, 2008 18:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Milen_haskovo написа:
Иска ми се да направя така, че да мога да меря синхронизиран сигнал подаден от генератора и минал през аудио усилвател, да се опитам да меря АЧХ.

Защо трябва да виждаш формата на сигнала когато сваляш АЧХ? Достатъчно е да мериш амплитудата, а за това не е необходимо сигналът да е синхронизиран. Аз, например, нарочно избирам такъв обхват на развивката при изключена синхронизация, така сигналът (синусоидален, разбирасе) да се вижда като светеща хоризонтална лента. Променяш честотата и гледаш дали се променя "дебелината" на лентата - отчиташ я по вертикалната скала и толкоз!
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Юли 17, 2008 18:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Абе човек ,той не иска сигнала да синхронизира развивката ,а развивката да е синхронизирана с девиацията на честотата ,или обратното в случая ,за да може картината на екрана да съответства на диапазона на изменение на същата ,а какво ще се вижда -то колегата Eler го показа по горе -първото си е АЧХ ,а второто за което говориш ти е запълнена крива ,не е много удобна за отчитане !
Върнете се в началото
ikarlo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Юли 18, 2008 15:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Цялата тази работа отдавна е измислена - НЧ анализаторите това правят (Брюел и Кер, например), само че, тези уреди са доста скъпи и не стават за любителска изработка. Всъщност, има доста любителски вобелгенератори, но за тях стана вече дума. Честотните анализатори делят обхвата на терци, октави, четвъртдекади, или по друг начин, но изработването на филтрите с определени параметри и то 10 - 30 броя е над представите ми за домашна работа. Трябва да мериш поне 10 - 15 усилвателя на ден, за да ползваш анализатор рентабилно.
Върнете се в началото
Milen_haskovo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юли 18, 2008 16:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Точно това е, като любител едвам успях да намеря осцилоскоп на поносима за мен цена, да купувам готов анализатор е неоправдана покупка... За меренето без синхронизация - все пак е добре да гледам какво меря, че ако искам да меря сигнала на максимално ниво без клипинг - няма как да стане работата Sad
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети