| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
vdimitrov Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 19, 2008 22:41 Заглавие: |
|
|
Milen_haskovo Погледнах - всичко е правилно.
Въпреки, че при свалянето на старите гледах дали маркировката на дъното съвпада с маркировката върху тях - да съвпадаше. После при поставянето също гледах преди и след като поставях всеки.
Чувал съм, че от българските имало серия с обърната маркировка, дли тук няма подобно нещо (не изглежда вероятно)?
Другото е че върху сменените кондензатори няма напрежение.
Върху 3-те където отива четирипиновия конектор VCPP_12V има напрежение около 10V. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 19, 2008 22:45 Заглавие: |
|
|
Offtopic//
| vdimitrov написа: | | ....Чувал съм, че от българските имало серия с обърната маркировка, дли тук няма подобно нещо (не изглежда вероятно)?... |
По-скоро би трябвало да си чул, че при тях се маркира(ше) плюса (по руски тертип).
Но слухове ходят всякакви така, че може и това да си чул. |
|
|
 |
vdimitrov Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 19, 2008 23:07 Заглавие: |
|
|
\beggin{OffTopic}
RC Ето къде е било, тук на форума:
Да поговорим за кондензаторите
Вторият пост на Петров
| Петров написа: | | ...Conis ги пропуснах само поради неприятна случка с серия чийто поляритет беше обърнат и се наложи подмяна на голям брой кондензатори, а мнението ми за тях е много добро... |
\end{OffTopic} |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 20, 2008 0:50 Заглавие: |
|
|
Напреженията които си замерил са сериозно завишени?
Смени ли кондензаторите в вторичната.
| vdimitrov написа: | | Другото е че върху сменените кондензатори няма напрежение. |
Окъсил процесор или кондензатор може и MOSFET ако става въпрос за кондензаторите около процесора |
|
|
 |
vdimitrov Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 20, 2008 10:26 Заглавие: |
|
|
Петров да напреженията са такива. Преди смяната на кондензаторите мерих 5 и 12 от конектора на CD-то. Стойностите бяха като сегашните. Но:
| vdimitrov написа: | | Системата работи около 30 минути и рестартира след което угасна. Почивка, още един старт и работа от около 5 минути, след което повече не иска да тръгне. |
Т.е. не прилича на полупроводников елемент - наблюдава се нещо като изтощаване на акумулаторна батерия. Изтощава се, но като се изгаси и почине може да поработи още малко.
Така го виждам това поведение, може и да греша.
Точно за кондензаторите около процесора става на въпрос.
Кое наричате вторична верига? Четирипиновия допълнителен конектор на процесора VCPP_12V? Или за захранването или други кондензатори става на въпрос?
Но за което и да става на въпрос - не съм ги сменял.
На входа на четирипиновия конектор VCPP_12V са 3 Nichicon 1000uF, 25V и върху тях се наблюдава напрежение от около 10V.
Ако дадете идея как да премеря MOSFET-ите ще е добре. Прочетох това нещо но е доста общо. Ако има и конкретен пример ще е по-добре. Тук пише за сигнали на управляващата схема.
Това което разгадах от схемата са три групи с SC1205, и транзистори B45NF3LL и B70NF3.
В момента търся схемата, която ги управлява.
Да отбележа че се използва вграденото видео и захранването на AGP слота не влиза в работа. Там трябва да са два транзистора B45N03 |
|
|
 |
dreadx Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 20, 2008 11:42 Заглавие: |
|
|
| vdimitrov написа: | | (По форума на badcaps.net има изказвания за фалшификации на подобни маркови кондензатори из китайските заводи. И изглежда е истина.) | Да, виждал съм например: Rulycon.. ;)) Ти пробвай с друг процесор, ако имаш възможност. Или процесора на друго дъно. |
|
|
 |
mihal Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 20, 2008 12:15 Заглавие: |
|
|
| виж охлаждането на процесора дали контактува добре с радиатора ...смени пастата, |
|
|
 |
vdimitrov Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 20, 2008 12:42 Заглавие: |
|
|
mihal ще почистя старата паста и ще я сменя. Изглежда контактува, слагах я след като смених кондензаторите, но ми си струва че е много.
Тя е бяла, керамична, не е от металните, но все пак опасно ли е ако е протекла по крачетата на процесора (евентуално някое крайно краче, не е чак толкова много)? Защото съм виждал транзистори работещи на над 100V изолирани от радиатора но зацапани с паста и работят без проблеми.
===
Разгадах честта от схемата, където участват кондензаторите:
Управляваща схема - ON Semiconductor CS5323 (Three−Phase Buck Controller with 5-Bit DAC)
Драйвери на MOSFET транзисторите - SC1205 (Dual MOSFET Driver)
MOSFET транзистори - B45NF3LL Q1, Q3, Q5 и
B70NF3LL Q2, Q4, Q6
Това е по схемата от даташита на CS5323. Напрежението горе на трите кондензатора (реално те наистина са толкова) обозначени като C13 е около 10V. Друго не съм измервал.
Сега въпрос - как да проверя изправността на тази част от дънната платка? Дали е кондензатор, транзистор, драйвер управляваща схема или процесор? |
|
|
 |
nobodyshadow Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 20, 2008 14:09 Заглавие: |
|
|
При изключен компютър премери:1върху кондензаторите които се водят по схемата на СS5223 C16 и С20 да нямаш късо.
2.на всеки от транзисторите между 2и3 краче да нямаш късо. _________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно! |
|
|
 |
vdimitrov Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 20, 2008 15:44 Заглавие: |
|
|
nobodyshadow ето резултатите (Измервам всичко както е на платката):
(Включил съм на режим диоден тест, което при мен е 2000 Ома. На изключен компютър, свалени кабели на устройства, без процесор и памет.)
B45NF3LL
+ на Сорс --- около 700 Ома
+ на Дрейн --- голямо, извън обхват
B70NF3LL
+ на Сорс --- около 60 Ома
+ на Дрейн --- около 60 Ома
Кондензаторите --- около 60 Ома
Изглежда тук се измерват B70NF3LL.
Всъщност, като се гледа схемата, не точно - всеки път се измерват доста паралено и последователно свързани неща.
Реални резултати - само ако се свалят от платката.
Но 60 Ома късо съединение ли е в случая?
Последната промяна е направена от vdimitrov на Нед Юли 20, 2008 17:30; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
|