Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Стойност на филтриращ кондензатор в усилвател на 5.1 Luxeon

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Crank
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.Варна/Шумен

МнениеПуснато на: Нед Юли 20, 2008 23:00    Заглавие: Стойност на филтриращ кондензатор в усилвател на 5.1 Luxeon Отговорете с цитат

Здравейте,
става въпрос за следното - доста силен брум и в буфера и в колонките - отворих буфера /вътре е и трафа и усилвателя/ и ми направи впечатление следното :
има три филтриращи кондензатора, но единия си личи,че не е за там - крачетата са му свити зверски за да влезе на мястото, а и е от друг производител в сравнение с всички други електролитни кондензатори по платките.... А сега стойностите:
2-та са по 3300мФ на 25Волта, а "изтърсака" е 4700мФ на 50Волта.
Понеже нямам познанията да си проследя /изчисля/ компонентите се обръщам за съвет как да тествам безопасно Wink дали точно този кондензатор ми е виновника за брума /Съмнява ме, че на негово място би трябвало да е такъв със стойности като другите два/.
Системата би трябвало да има обща изходна мощност 40Вата /15+5*5/
Предварително благодаря за съветите!
Живи и здрави!
mishomvp
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Златоград

МнениеПуснато на: Нед Юли 20, 2008 23:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Брума имали го като изключиш колонките от PC-то?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Crank
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Юли 21, 2008 6:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Да има го. Не е от звуковата карта - тествано е Wink
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Юли 21, 2008 6:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Няма какво да мериш.Сменяй ги и трите.Не пречи че са сложили по голяма стойностна единия,не идва от това брума.Провери дали изправителните диоди са здрави.
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Пон Юли 21, 2008 17:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Брум освен от захранването може да влиза и през входа, виж ширмовките, да няма някоя откачена маса. Ако изправителя е с отделни диоди ги разпои и ги премери един по един.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Пон Юли 21, 2008 17:37    Заглавие: Отговорете с цитат

премери и напрежението върху този 4700 uF / 50 V да не е над 25 V защото няма да стане да сложиш 3300uF / 25 V
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Чет Юли 24, 2008 1:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Да питам тези колонки от ставия модел ли са (черни дървени с мрежички и син диод на баса?) ако са от тях мноого се мъчих с няколко бройки и какво ли не смених но си остана бръма и то само от бас канала..много се чува особено вечер като няма сигнал....
Crank
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 29, 2008 22:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Развитието:
Остана ми време - смених ги и трите филтриращи кондензатора и за да не стане грешка преди да разкачам жици - щракнах една две снимки с телефона....
Да обаче когато ги сменях кондензаторите разчитах на означенията по платката и..... единия цъфна ефектно..... Гледам снимките - там обаче единия си е наобратно т.е. малките палави китайчета са се заиграли нещо и объркали означенията по платката...
И наистина брум остана само в буфера - както спомена DJ69VN

Сега обаче /не мога да предполагам дали и преди го е имало проблема или е резултат от "цъфналия кондензатор"/ сигнала от едната платка/с голям радиатор и с елемента TDA2005R/ предполагам усилвателчето за единия канал - няма вътък = слаб звук на колонките закачени на канала. Та принципно възможно ли е ако проблема е в този елемент TDA2005R да има все пак някакъв сигнал към колонките макар и слаб или би трябвало да спре сигнала към този канал въобще?
plamsky
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Сря Юли 30, 2008 11:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Имам същите колонки и горе-долу им знам проблемите. Потенциометрите за усилване-намаляване които са на предният панел се скапват много бързо и почват да се губят ту един, ту друг канал. Отделно като се прецакат вкарват и разни брумове. Проблема с брума в буфера е, че кабелите които отиват от платката към потенциометрите са ментета. Аз успях да изчистя почти нацяло брума като си играх да ги прекарвам през различни места далече от платката. Трябва да си поиграеш с тези кабели според мен. На мен не ми се занимаваше, а и нямам време иначе решението според мен е нови потенциометри и нови свястни кабели.
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Пет Авг 01, 2008 20:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз сменях всички кондензатори с маркови..Добавях още!Сменях "екранираните" кабели.... сменях трафа после го изкарах от вън в метална кутиика и пак бучеше басовия канал след което ги ремонтирах с един 20КГ чук!Имат някъде проблем с масите макарче ги правих по схема "звезден цент."Но много време и нерви ми отнеха и накрая пак.... нищо!Затова ги наказах Twisted Evil
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети