Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Контролер за вентилатори ON-OFF-ON със LM317T - свързване?

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ribolovec2
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 23, 2008 22:28    Заглавие: Контролер за вентилатори ON-OFF-ON със LM317T - свързване? Отговорете с цитат

Имам идея за такова у-во за управление на компютърни вентилатори (12V). От ключа ON-OFF-ON се задава дали вентилаторът да е включен директно на 12V, дали да е изкл., или да е вкл. през волтажен регулатор с LM317T. Проблема е, че не мога да измисля свъзването с ключа. Отначало мислех + на вентилатора да отива на средното краче на ключа, +12V (от захранването) да отива на едно от крайните ключета, а на другото крайно краче да оитва +12V, "прекаран" през регулатора (това е като гледате ключето отзад, с пинчетата към Вас). Проблема така е, че самият регулатор постоянно ще е под напрежение дори когато вентилаторът не е вкл. през него. Тази работа на празен ход ме пртеснява. Другият вариант е ето този:

Само че така, когато вентилаторът е вкл. на +12V, на входа на регулатора ще постъпи напрежение. Затова реших на мястото на стрелкичката да добавя един Шотки диод, само че той ще даде известен пад(0,5V). И понеже самият регулатор дава пад 1,5V, вече стават много. За това моля ви дайте някакви идеи и съвети.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Юли 23, 2008 22:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Тури двойно ключе и забрави ,има ги навсякъде .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Сря Юли 23, 2008 22:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Ako питате мен ... регулатори + термо датчици се продават на достатъчно ниски цени за екстрите си!Ако искаш да си правиш не те съветвам да ползваш регулатор от този тип тъй като при ниско напрежение електрониката на вентилатора е нестабилна.. Помисли за шим регулиране най просто с един променлнив честотен генератор който управлява мосфет и от там вентилатора .. тоя ЛМ трябва да го храниш поне на 14В за да може да достигне нормално 12те волта за вентилатора иначе нямаш достигане до 100%!Успех
ribolovec2
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 24, 2008 7:50    Заглавие: Отговорете с цитат

@DJ69VN: Ами значи реших си аз да си правя. А иначе за ШИМ-а съм чел,
че внася допълнителни смущения в системата. Знам, че 317 дава пад при макс. отпушено състояние 1,5V и за това правя олелията с това ключе, за да мога да ползвам и пълните 12V. Така интервалът на регулиране ще стане [2;10.5]u[12] и няма да мога да ползвам иденствено (10,5;12)

@ELP: Какво точно имаш предвид? Да не би да е DPDT?
И как трябва да го свържа, за да се получи крайният резултат?
Върнете се в началото
sbirov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 24, 2008 8:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Вържи си го по първоначалната си идея - ключа след регулатора.Аз съм така вече втора година и нямам проблеми.
Върнете се в началото
ribolovec2
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 24, 2008 8:41    Заглавие: Отговорете с цитат

А не му ли пречи работата на празен ход?
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Юли 24, 2008 11:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Какво точно имаш предвид? Да не би да е DPDT?
И как трябва да го свържа, за да се получи крайният резултат?[

Елементарно Уотсън ,едната половина както си е по твоята схема ,другата общия към вентилатора ,а двата към 12 волта или към изхода на 317 ,така тя няма да е под напрежение когато си директно ,нито от входа ,нито от изхода. Пък ако си вземеш от ключетата с 3 положения ,ще имаш и напълно изключено в средното !

Последната промяна е направена от ELP на Чет Юли 24, 2008 11:21; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Carl_Cox
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Gabrovo

МнениеПуснато на: Чет Юли 24, 2008 11:20    Заглавие: Отговорете с цитат

има yправления реализирани със TL494,на обратната връзка слагаш терморезистор и може да си го нагласиш на каква температура да ти върти вентилатора(смятай че докато температурата се покачва вентилатора си върти бавно,полсе се усилва лека полека докато достигне мах. а и няма да ти вдига толкова шум)
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети