Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпрос за автомобилен усилвател Tunder
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
PET3
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Чет Юли 24, 2008 10:49    Заглавие: Въпрос за автомобилен усилвател Tunder Отговорете с цитат

Още не съм включил захранването и ........
Купих си и Tunder-2125, монтирах го на задната кора и с ужас разбрах, че загрява до горещо (човек не може да си задържи ръката) само от слънчевата светлина нагряваща кората над него. Отдръпнах го с гумени тампони, но разликата е малка. Усилвателя 2х125W почти не е оребрен. Черен за по-добър топлообмен. Радиатора оформя 2 AL тръби на които си помислих, че мога да поставя вентилаторчета за да развяват дяволите.

Под задната седалка гледах да го сложа, но корпуса е на вълни. Така е фабрично на Фиат Типо 1989г. Там няма да грее от слънцето, но ще има ли достатъчно охлаждане?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Чет Юли 24, 2008 18:16    Заглавие: Re: Въпрос за автомобилен усилвател Tunder Отговорете с цитат

При мен беше под задната седалка но бяха 3 броя правени! които пак си грееха и сложих 4 перки 80мм за комп. 2 вкарват и 2 изкарват въздуха.. като е на запален двигател си работеха на 12В а като е изгаресен на 6В да не се чуват мн мн ... и нямах проблеми!
PET3
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юли 25, 2008 19:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Я сега и въпрос за звученето, че е отвратително. Аз не успях да доловя кънтене на баса, а само нещо като набиване с чук в ушите ми.
Вградения басов филтър на стария ми усилвател 2х25W също беше ужасен.
Затова си сложих един Т-образен филтър самоделка който бях правил докато бях още ученик в електротехникума. Беше правено на ухо, но звученето беше супер яко. Точно такова квото ми харесваше.
Мисля да пробвам с него и на новото изчадие.
Какво ви е мнението за вградените входни филтри в крайните стъпала?

Имам също проблем с изкривяването на звука. Усилвателя е Tunder-2125, което ще рече 2х125W, а може да се чува добре без осезаеми изкривявания само до около 30W. От там нагоре е нещо отвратително.
Басовите ми говорители са български (Благоевград) 4Ом 80W.
Не мога да разбера къде е проблема.
Имате ли някакви наблюдения с Tunder и български говорители?

Аз досега само български говорители сам ползвал и не съм имал такива проблеми затова си мисля че проблема е в усилвателя или филтрирането на входния сигнал.

Последната промяна е направена от PET3 на Съб Юли 26, 2008 6:27; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юли 25, 2008 23:20    Заглавие: Отговорете с цитат

НЕ се обиждай ама тундер...... са отватителни според мен!Правил съм много от техните продукти и не мисля, че е на ниво!Наскоро един приятел посегна към тази марка.. и му казах като го взема да види цената и на блаупункта тъи като те имат много добро съотношение цена/качество и се оказа,че разликата е 30 40 лева и взе "синята точтка" аз съм слагал много такива и за тия пари са повече от идеални!
Та на въпроса Ти! БГ басове не даржат много на сила и тормоз които ще има....Китаиските също НЕ!Според мен на синята точка тубата за около 150лева си оправдава много повече цената.Има и друго тъй като си с тъндер вече избягвай да го пънеш докраи дори и да не се чува съм го виждал на осцилоскопа при голямо усилване си пуска доста прав ток в изхода което.. никак не е добре за говорителя!Виж в ljclub.net има модове мисля, че на тъндер имаше!Какви захранващи кабели му сложи като квадратура...
PET3
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юли 26, 2008 6:30    Заглавие: Отговорете с цитат

4 квадрата. Би трябвало да му стига поне за 60W бас, а то от 100W вади едва 30W и то изобщо не прилича на звук, а все eдно ти бият тава за баница на ушите, а от там нагоре е супер изкривено Smile
Добре че за средните и пищялките съм си запазил стария усилвател, че той поне не криви.
Тундера само за баса трябваше да е, но не очаквах чак толкова зле да се представи.
Говорителите са ми монтирани на заданата кора. УСилвателите също. Достатъчно тежко е. Имам и басрефлектори на пластмасите отстрани.

Странно, не се чува истински нисък бас, а само някакво блъскане. Както, че ли от усилвателче на малко радио. Супер ограничено от към ниски честоти.
Цъках копчета, въртях потенциометри, и в крайна сметка възможностите му явно са толкоз.
Пробвах го с MP3 плеъра. Слагах му трансформаторни връзки на входа. Няма брате.
После с лаптопа. Играх си с Уинамп, е все аз. Криви като за олипиада в Пекин Smile

По едно време мислех, че съм разменил началото и края на единия бас и затова баса изчезва, но като изгасих единия канал пак си беше същата гадория. Значи проблема не е в това.

За мощност 200W колко дебела тел предлагаш за бобините на НЧ филтър. Викам да ги пренавия старите, че бяха с паяжинка като за 15W, а аз ги пеках на 25.
Върнете се в началото
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юли 26, 2008 10:27    Заглавие: Отговорете с цитат

4 квадрата Ти е захранващия кабел към ампа?Тези нч филтри къде? м/у ампа и баса?Какви говорите ли са за баса?Toзи ли е ампа http://www.ljclub.net/auto-audio/amps_new/Thunder-2007/thunder-tca-2125/thunder-tca-2110_B.jpg
PET3
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юли 26, 2008 15:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Да, 4mm^2 ми е захранващия.
Филтрите бяха предназначени да се слатат между ампа и говорителите, но преди да го направя мисля да пробвам един такъв филтър да го включа между MP3 плеъра и усилвателя - като входен.
Не мисля че проблема е от говорителите, макар че мембраните им не са от твърдата нерафинирана целулоза както при Boshman.
Я да погледна гаранционната карта - Made in "Високоговорители" АД - Благоевград. Модел ВКН10230/80W/4Oм.
Точно за същия амп стама дума.
Върнете се в началото
Tokio
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Ямбол

МнениеПуснато на: Съб Юли 26, 2008 18:16    Заглавие: Отговорете с цитат

4 квадрата захранващ кабел е прекалено малко за тови усилвател. При 30 вата изходяща мощност имаш по 4 волта пад върху кабела.... Нима очакваш този усилвател да работи нормално с 8 волта захранване???
Усилвателите на Thunder са много добри за парите си. Аз също съм ги тествал и мога да гарантирам, че при добро захранване (поне 12 волта на входа) тези усилватели без проблем покриват обявените параметри. Лично аз не съм видял да има прав ток на осцилоскопа, но то няма и как да стане това. Който поне малко разбира от електроника ще разбере.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
PET3
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юли 26, 2008 18:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Наистина в упътването пишеше 8mm^2, но аз 2х4 квадрата съответно за + и - едва успях да навра под корите, а камоли 2х8mm^2.

Има и още нещо което е моя грешка. Сега го видях. Преди време бях почнал да правя една систем Hafler за пространствено звучене и бях сложил едни средчестотни говорители, ама ме домързя да им направя отделни кутийки и да ги напълня с вата.
Мисля най-после да им направя кутийки. От техните мембрани също се очакват големи изкривявания.
Върнете се в началото
Bobcho
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Юли 26, 2008 20:17    Заглавие: Отговорете с цитат

PET3 написа:
Наистина в упътването пишеше 8mm^2, но аз 2х4 квадрата съответно за + и - едва успях да навра ........

Колега по това дето си написал да разбираме ли че си пуснал и минуса по кабел до отзад Question Явно не си чел упътването както трябва или там са пропуснали да напишат Exclamation За минус се използва възможно най-къс кабел. Което ще рече че минуса се връзва на купето а не се пуска кабел до акумулатора. Вземи пусни един хубав плюсов кабел поне 8 - 10мм^2 и тогава няма да имаш проблеми Wink
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети