Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпрос за усилвател със крайно стъпало Quad405
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Огнян
Гост

МнениеПуснато на: Нед Фев 13, 2005 21:24    Заглавие: Въпрос за усилвател със крайно стъпало Quad405 Отговорете с цитат

Здравейте,

Имам един въпрос, но моля да се обяснява като за улигофрен - защото съм тотално скаран с физиката, моля за простички и точно значещи отговори - Да така е, не е така, но е така ...
Благодаря предварително на отзовалите се.

Проблема е следния. Взех си две крайни стъпала Quad 405 от един магазин на пиротска.

1. Тези стъпала ги имам за 200 ватови, но мой познат спомена че всъщност тези 200 вата са пикова мощност а реалните са 100 вата, това така ли е ?
2. Каза ми също, че за да ги ползвам като 100 ватови стъпала трябва да взема 200 ватов траф, оптимално на 45 волта, така ли е ?
3. Има ли някакъв шанс - "модване" така че да засвирят със 200 вата мощност, естествено няма да го правя аз а инжинер (роднина)
4. Някой който е правил усилвател с тези стъпала имал ли е проблем с мощността, по-точно един мой приятел си прави със ТДА7294 и съвсем отговорно мога да кажа че свири много зле - мощността водеща се за 100 вата е не повече от 20 вата, я може и по-малко без да е включил "предусилвател" - изразяващ се в един касетофон. Без касетофона свири много посредствено като мощност и качесто, със касетофона свири прилично силно но отново НЕкачествено, но темата не е за това. Питах дали има такива моменти и при Quad405. Това го твърдя на базата на слуха си - имам един 2х35 вата по дин паяниър и с него храня в момента едно 15" съб-че а преди това 2 събчета със 10" бас.
5. Аз вече съм си взел 2 схеми и очаквах от тях като 200 ватови уж да хранят 1 съб 15" и 2 колони (да вържа последователно колоните, защото са по 8 ома, а четох че Quad-a работел и на 4 и на 8 ома сиреч няма да е никакъв проблем да храни и 2те колони, наблягайки на мощност не на качество толкова много. Питанката в точка 5 беше дали ще трябва да се ръся със пари за траф 400 за да мога да слушам 2х100.
6. Да приемем че ми трябват 400 вата, трябва ли да се ръся и за отделни 200 ватови захранвания, защото много хора ми казват че е много по-добре да са 2 захранванеията.
7. От къде бихте ми препоръчали да си взема/поръчам захранвания/е като искам да мина максимално тънко, но това да не означава че ще е скапана история.
8. Не мислите ли че то излиза по-добре да си вземе човек 1 готов усилвател 2х100 вата за 150-180 лева (реални мощностти) втора ръка - заводски, от колкото да си прави такъв, имайки предвид цените (поне тези които на мен ми казаха) 60 лева траф 500 вата + 15 лева токоизправител до тук 75 лева + толкова за стъпалата - 150 лева + кутия, врътки, радятори и тн. то излиза май толкова близо 180-200 лева ?
9. Какво бихте ме посъветвали да правя в момента като се има предвид, че имам двете стъпала (Quad405) и радятори за тях, нищо повече. Като искам да постигна нещо средно качество, даже и по-нагоре, и мощности от 100 вата на горе - едно предназначено за съб-а ми с 15" говорител и 1 усилвател 2х100 поне предназначен за колони 2х180 по дин (2 колони с по 2 12" баса, 2 6" среди, 2 2" високи), като искам 2та усилвателя да са отделни.
10. Приемам всякакви критики и предложения по темата, естествено без обидни квалификации и лични нападки 8| Very Happy
Върнете се в началото
NIX-E
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Фев 13, 2005 23:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Кефиш ме!
Аз преди година и повечко си направих един quad, получи се добре, сред суматии глажобласканици,питаници и т.н. се получи. И н края на новата година (2003-2004) го изгорих. Но както и да е. То си е мои проблем. Поне го направих и останах много доволен. Имам един бас (самоделка с 30 сантов говорител от Китай за 35 лв.) и този усилвател го захранваше, но майката му беше да му дадеш много стабилно захранване. Не знам ти от къде си научил за тази схема (аз от Млад Конструктор), но си купих и импулсното им захранване като го направих на една платка с + и - (следеше само единия край, а другия - кот ще да става.напраих го така, щото исках за кола да го ползвам-бях малък и не разбирах толкова много:)). Но не ставаше работата щото нямаше мощност. Кат удари баса, няма мощност за усилвателя. Накрая се ядосах и си купих траф 100VA за 39 кинта и ... сичко беше идеално докато не го изгорих.
Да ти кажа, че поне на мен този услилвател ми задоволи нуждите на бас, но не знам как ще се представи на средни и високи честоти.
За това изчакаи и други коментари, в момента имам тази бас самоделка (как ли доживя до сега, не знам) с една Блаъпункт туба в къщи, захранвани с Блаупункт усилвател за кола, а ток от траф за луминисцентни тела. Че така е вкъщи. Кат излизам с колата - пренасям усилвателя и тубата в колата. Готово -> 2 в 1 Smile
4а0 от мен и успех
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Фев 13, 2005 23:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Огнянчо Laughing
Преди малко боядисах кутията на един куад и като изсъхне го сглобявам! Трафа му е със сечение 10кв.см което ще рече 100Вата.
Какво става когато го натоваря
1. Консумация от +44В кам 2А
2. Консумация от -43В кам 2А
3. Трафа лееееееко загрява 35С
4. Напрежението пада с 1В при консумация 2А
5. Не ти трябва друг траф стига да е навит като хората
6. Можеш да вържеш 8ом тонколоните успоредно и става 4ом съпротивление
7. Мощността е 180-200В,но:
7.1. Взима се синусоидата
7.1.1. Имаш консумация 2А*44В=88Вата за +44В
7.1.2. Имаш консумация 2А*43В=86Вата за -43В
7.1.3. Изходна синусоидална мощност 88+86=174Вата
7.2. Иска се товар 4ом
7.3. Може да използваш захранване над +-40В аз сам пробвал на +-66В единствения дерт беше че горяха ценердиодите а от там и цялата схема почти затова кажи на врачеда ти да внимава Very Happy
- Само че ти препоръчвам да използваш 3 краини транзистора пак дарлингтон, базовия им ток е малък и може да слагаш наволя
8. Не се оставяй да те разиграват заради това че неразбираш!
9. Другият ми савет е ПРАВЕТЕ КАКВОТО РЕШИТЕ
10. Няма
11. Интегралите sux Twisted Evil
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Гост

МнениеПуснато на: Пон Фев 14, 2005 13:34    Заглавие: Отговорете с цитат

ами благодаря ви за помоща, човечеца дето ще го прави ще има достатъчно инфо, пък к'вото ще да става. Каквото излезе таквоз, пък от тук на сетне ще знам че вместо да си блъскам главата, направо отивам и търся нещо 2ра ръка с гаранция, поне ще знам че е ОК.

Добре ти казваш че синусуидна мощ вади 17* вата, обаче един пич в един друг форум сподели че съм напълно прав че вади 100, а 200 са пик. Човечеца каза че е правил такъв усилвател, а и така обяснява, че на дали и мойта госпожа по физика ще схване - прекалено научно Smile Което по идеята за тъпотията и лъжата - обясняваш максимално научно и със много подробно обяснение и всяка лъжа минава за истина стига този пред теб да не е специалист в тази област. та той така обяснява така че на мен ми се видя точно, ето какво писа той, а на него ще му дам какво сте писали вие, та да приема средното като най-точно Rolling Eyes Embarassed
Върнете се в началото
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Пон Фев 14, 2005 13:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Отдавна не бях срещал коректно зададен въпрос. Темата я местя където и е мястото и я правя ВАЖНА, така че да служи като FAQ.

Звукови усилватели клас B имат к.п.д около 2/3 при музикален сигнал. Така че ако искаш 200W изход трябва да имаш 300W захранване. Много добри резултати дават руски мрежови трансформатори, вит магнитопровод. Можеш да си ги намериш практически без пари.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Пон Фев 14, 2005 15:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами то тази синусна мощност няма да се отдава постоянно, и затова сигурно е възможно да се използва такъв траф. Другата причина която ми се струва, че е тя е, че много ги завишават мощносттите, без реално да са толкова големи (послъгват Laughing ).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пон Фев 14, 2005 15:48    Заглавие: Отговорете с цитат

200 вата е много сериозна мощност и като я постигнеш,ще видиш че написаните по говоритвлите ти ватове са измислица,когато ги пратиш в небитието.2х200 вата в едно помещение,дори и да е много голям хол е меко казано рисковано начинание,от здравословна гледна точка.Иначе "Quad"-a не се упва толкова лесно до 200 вата защото трябва да му преизчисляваш моста,а това не е толкова просто.Освен това захранването ти трябва да е поне 700 вата,а това са токове и напрежения ,които правят всичко на пепел и въглен и при най малка грешка.Така че по добре е да си пуснеш кротко 2х100 да се увериш че наистина е така и после да решиш дали не ти стига.TDA7294 е добър чип и свири много добре до 60-70 вата ако се подкара грамотно,но в никакъв случай няма да изкара 100.
Върнете се в началото
harleybg
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 14, 2005 23:17    Заглавие: Отговорете с цитат

TIReX,
Какви са филтровите кондензатори след Греца?
Върнете се в началото
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Фев 15, 2005 12:53    Заглавие: Отговорете с цитат

3x10 000uF ili ob6to 6 broiki na 63V. Zeh si gi ot tuka6noto DZU no mislq 4e ve4e sa svyr6ili. mislq 4e sa mnogo no neka da se 4uvstva izobilieto. Po starata formula deto u4ihme po TZU trqbva da sa kam 22 000
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Гост

МнениеПуснато на: Вто Фев 15, 2005 14:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Колко процента са допустими за пулсациите на напрежението?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети