Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпрос за автомобилен усилвател Tunder
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
PET3
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Съб Юли 26, 2008 21:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Сигурен ли си?
Гледах едно клипче във Vboxa в което разправяха, че минуса не трябвало да е вързан за купето. Много тъпо ми се видя. Но беше супер яко заклеймено. Минуса трябвало да е на отделен проводник, а за купето се свързвал корпуса на усилвателя.

Е, смело напред тогава. Ще прекарам още 4 квадрата.
Между другото, намерих си и пропуск. Като съм запоявал кабелната обувка за минусовия проводник не съм я зачистил преди да я завинтя и е останал доста тънък слой колофонец.
Зачистих я и сега е по-добре. Като махна минусовия още по добре ще стане.

Само да попитам за бобините на НЧ филтъра. Колко дебела тел ще ми препоръчате за 150W. Като си спомня само какво беше едно време. Спъвахме се в медна тел, дори на тел се простираше, а сега е кът и във Варна по магазините няма никъде. Само с връзки ми казаха че ставало от някой си там склад.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
PET3
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 27, 2008 11:51    Заглавие: Отговорете с цитат

МММмммм сложих L-C филтрите на входа.
С качеството всичко е на 6 сега.
Въпреки че са самоделки, разликата между R-C и L-C е огромна в полза на L-C филтрите.
Аз тъкмо мислех да ги продавам, но в тоя случай ще си продължат вярната служба и тук.
Върнете се в началото
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Нед Юли 27, 2008 12:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Би ли обяснил защо неможе да излезе правток в изхода, че нещо немога да се съглася.......И според теб изкривяванията дори и да не се чуват.. какво са ?
PET3
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 29, 2008 20:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз не мога да разбера що за простаци правят усилвателите Tunder. Сложили едни мизерни безкрайно евтини R-C филтри на входа които потижават качеството на слуховото възприятие с пъти. В продължение на 3 дни имах чувството, че е с фабричен дефект и щях да го връщам гаранционно.
Вместо келяво съпротивление и кондензатор е трябвало да добавят L-C Т-образен филтър с две бобини от два болта и малко медна паяжинка по тях. Разликата в качеството е от земята до небето.

Проблема с правия ток не може ли да се реши с един бая голям последователно свързан кондензатор. Примерно 5000uF или 10000uF?
Върнете се в началото
PET3
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 30, 2008 19:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Други две простотии с Tunder:

1) Пластмасовите декоративни колонки почнаха да се топят и стичат от слънчевата таплина. При разкачено захранване и усилвател забучен под кората.

2) Пластмасовите декоративни колонки явно не са сложени за да затрудняват евентуално бързо развинтване с цел кражба, а само за да създават максимално неудобство при монтажа. Бях си забравил шестограма в къщи, опитах да напъхам кръстатата отверка за да развия здраво натегнатите самонарязващи винтове. И нямаше ни най-малък проблем.
Tunder се краде супер лесно. Буквално съм като гръмнат.
Върнете се в началото
joda
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Юли 30, 2008 20:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Не се шашкай толкова. При положение че един сносен 4х150 усилвател със се филтрите струва 150 лева надали някой ще се загрижи за тъндера ти. Ако някой ще краде нещо е по добре да се сваля лесно че иначе ще ти строши нещо по колата а то е по-скъпо и то в случай че го намериш.

Edit: тези кондензатори дето си ги нарочил за справянето с правия ток, ако въобще го има, са прекалено големи и само ще се вътриш. Според долната ти гранична честота си ги сметни. Има едни прости формулки там.
PET3
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Авг 01, 2008 12:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Eм той тъндера струва 150 котки. То няма какво да й строши на колата. Ламарините ли. Доста ще трабва да се потруди с ъглощлайфа Smile Без да се гръмне в резервоара Very Happy

Я сега кажете с каква срязваща честота да направя входния ВЧ филтър на малкия усилвател (средни и високи). От 500Hz добре ли е. Т.е. пропускането да е само от 500Hz нагоре.
НЧ филтъра (L-C) за големия усилвател съм го направил да пропуска честоти от 500Hz надолу.
Добре ли е? Как ви се струва?
С вградените в усилвателите R-C филтри е пълна мизерия. Вчера пробвах малкия усилвател като превключив входния му филтър на High, но за съжаление средночестотните ми говорители щяха да изскокнат от бас. Опасявам се, че нама ли бобина (т.е. L-C) шунтираща баса просто мога да се сбогувам с чудната им честотна характеристика завинаги.
Върнете се в началото
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Пет Авг 01, 2008 20:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Добре де тоя амп няма ли активни разделителни филтри?Демек Cross Over? Аз имам няколко от тая марка и са със по няколко операционни усилвателя и р-ц звена..
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Нед Авг 03, 2008 10:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Понеже някъде се спомена в темата -> варианта с отделен + и - от акумулатора до усилвателя никак не е лош Idea , само че е по-скъп !
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
PET3
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Авг 03, 2008 16:29    Заглавие: Отговорете с цитат

DJ69VN написа:
Добре де тоя амп...

Абе той има, ама де да ставаха за слушане. Боя се че филтрите на тъндъра само са минали покрай активните. Освен баса пропуска и доста средни честоти и буквално ти ги набива в ушите като с чук. Не се получава мек и приятен за слушане басов звук, атаката на звука в баса е доста завишена. Което говори за евтин R-C филтър привидно закеркенечен за операцоинка. Не е нормално звучене което да ти гали ушите. Няма начин да ме убедите, че това е активен филтър.

Ходихте ли на Транс-Техно партито на Бузлуджа тази събота и неделя? Там баса беше почти същия като от R-C филтри, ама и акустиката на баира оказа влияние с реверберацията. А за диджеите родни и чужди (няма дя кажа кои бяха бяха Wink) зарад които тълпата се разреди, че чак замръзнах от студ просто нямам думи Very Happy
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети