|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Grifi Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 05, 2008 8:25 Заглавие: Модулация на лазерен диод |
|
|
Здравейте колеги,
Може ли да ми помогнете с модулация на лазерен диод VCSEL-780 ето и документацията: http://www.thorlabs.com/Thorcat/11900/11921-S01.pdf
Модулирам лазера с честота 500Khz, 50% плътност, във високо състояние тока е 7.6ма, а в ниско 2.5ма.
Диода е инфрачервен с дължина на вълната 780nm, мощност 1.6mw.
Свети много слабо, освен с камера светлината се вижда с не въоръжено око!
Искам да повиша изходната мощност, къде бъркам?
ПС: или дайте съвет, какво да променя.
Благодаря |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Grifi Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 07, 2008 10:42 Заглавие: |
|
|
Здравейте отново с въпрос,
Възможно ли е да използвам монитор-пин диода в лазера за обратна връзка ток/изходна мощност? Идеята ми е следната: да реализирам драйвер с 2 транзистора, като монитор диода да запушва драйвера и да намалява тока пред лазера. Това е класическа схема за константна мощност.
Ако добавя вход в драйвера за 2 състояния на изходната мощност (ниско и високо) и модулирам входа с 500Khz (0/1), има ли опасност да изгори лазера?
Питам за изгаряне, защото монитор диода има Rise/Fall закъснение 300ns, а докато реагира монитор диода при Rise, през лазера ще протича голям ток. Дефазирането изход/генератор не ме бърка.
Моля, посъветвайте ме нещо. |
|
|
 |
saros Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 27, 2008 13:17 Заглавие: |
|
|
Здравей!
Ако още се чудиш над проблема си напиши малко по-подробно какво и как правиш,за да мога да помогна. |
|
|
 |
Grifi Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 03, 2008 20:18 Заглавие: |
|
|
Здравей saros, проблема с модулацията май съм го решил. С удоволствие бих обсъдил това което правя.
Хрумна ми идиотската идея да си направя лазерен микрофон, такъв дето се води специално разузнавателно средство. Споделям го защото тръпката да го завърша почти ме е напуснала (но още има живот, ако някой запали фитила). Завършил съм цялата електроника, само механичното сглобяване и окачване ми остана. Принципа на действие, който съм заложил, е модулиран лазерен лъч с носеща честота ~500Khz се изпраща до наблюдавания обект. (Не съм частен детектив, правя го за ФЪН.) Очаква се приемане на отражение (под ъгъл различен от 90 градуса) и приемане с фото диод, усилване и детектиране на амплитудна модулация. Схемата на предавателя включва полупроводников лазерен диод захранван от осцилатор с керамичен резонатор за стабилизация на честотата. Приемника е от фото диод (BPW34) свързан към трептящ кръг и двугейтов полеви транзистор (BF964) за предусилвател. Основното усилване заедно с АРУ-ти е от МЧУ на TCA440 (AM Receiver), а детектора за амплитудната модулация е диод и кондензатор. Ниско честотен усилвател за слушалки е един LM358.
Лазерния диод е монтиран в кулиматор от детско лазерче и фокусиран в безкрайност. Пред фото диода е сложена леща 60мм (лупа от магазина за 1 лев, монтирана хвърчащо изпълнение). Всичко това съм го тествал само в стая, отражение съм приемал от около 3 метра до стена под ъгъл 45 градуса. На по голямо разстояние не съм опитвал, нито съм пускал схемат от 3 седмици насам.
Приемам всякакви предложения и въпроси.
ПС. Опитах много схеми за приемане и усилване с фото диод преди да направя гореописаната. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|