|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Popov Активен потребител

Регистриран на: 24 Окт 2004 Мнения: 83 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пет Дек 17, 2004 20:47 Заглавие: |
|
|
Следващата ти стъпка е да се насочиш към PN-преходите. Ако успешно ги научиш и разбереш, чак тогава се насочи към диодите и транзисторите. Право и обратно включване на PN прехода, тоест кога забранената зона е прекалено голяма и кога тя се стеснява за да преминават токоносителите?!  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
borkata Гост
|
Пуснато на: Съб Дек 18, 2004 2:23 Заглавие: |
|
|
| Popov написа: | Следващата ти стъпка е да се насочиш към PN-преходите. Ако успешно ги научиш и разбереш, чак тогава се насочи към диодите и транзисторите. Право и обратно включване на PN прехода, тоест кога забранената зона е прекалено голяма и кога тя се стеснява за да преминават токоносителите?!  |
Е точно това в PN прехода не разбрах, за забранената зона
От както Stoy40 ми даде този линк по-горе, до сега (2:00 АМ) още чета и превеждам. Доста интересни неща се намират там. Но товасъс забранената зона не ми стана ясно  |
|
|
 |
Zdrav Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 18, 2004 12:52 Заглавие: |
|
|
Ако не си навлязал вече в квантовата физика трудно ще ти е "да го разбереш". За подобни неща като за начало си изгради някакви сравнения и др. подобни по-примитивни представи, а после с времето и опита ще разбереш и подробностите.
Например забранената зона е като един ров, изкоп, яма на пътя на токоносителите и само тези които притежават достатъчно енергия т. е. които са засилени достатъчно могат да я прескочат. Ширината на тази "яма" не е постоянна а се управлява с поляризиране на кристала.
А сега ако модераторите ми позволят и няколко думи които не са в центъра на темата но ми минават ей така тангенциално през главата.
Ако беше толкова лесно да се разбере PN прехода сигурно щеше да бъде открит далеч преди 1948 и не от Джон Бардийн и Уолтър Братайн а от някой си Джон Анастасофф в някое гаражче, а не в лабораториите на "Bell". А ако знаеш японците колко са се потили до като са пуснали в производство първите си транзистори...
Други хора обаче вярват че транзисторът е взет от паднала летяща чиния щото ние Земляните не сме чак толкова ...
Та да знаеш че около този PN преход има много история, а колко още схеми...
Успех.
И потърси нещо на български например книга от Атанас Шишков. _________________ Знанието е лично преживяна истина. |
|
|
 |
borkata Гост
|
Пуснато на: Пон Фев 14, 2005 17:55 Заглавие: |
|
|
ЗдравейтеЧ Пак съм аз. Този дето пусна темата.
Да се похваля, че вече съм доста напред с материала. Взех си преди 2 седмици първият изпит по ПолуПроводникови Елементи с 4 И съм много доволен. Учих с голямо желание и постигнах съотвено желаният успех.
Сега ми предстои ППЕ 2. Незнам какво ще да е то, но мисля да ми бъде пак интересно  |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 14, 2005 18:52 Заглавие: |
|
|
Много е хубаво това,продължавай в същия дух!!!  |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Вто Фев 15, 2005 23:50 Заглавие: |
|
|
Да точно така продължавай, важното е че ти е интересно . То като има интерес има желание и лесно се научава материала.  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|