| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
todor943 Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 10, 2008 19:27 Заглавие: Допълнение |
|
|
| Реших че проекта се радвоявя.Единия е за миниатюрен предавател за 100 метра max.Другия е по сериозен предавател и ще е за предпочитане да не е с фиксирана честота.Мощността на големия ще е относително малка нещо от рода на 5W колкото да покрива Пловдив (не мога да ги смятам тия неща поправете ме ако не съм прав Very Happy ) Проблема е че не знам кои транзистори ще поддържат такава мощност при нещо като 400MHz.Не съм експерт, но до сега не съм виждал транзистори за над 100MHz.За ефира сте прави, че е много претъпкан.Освен това не знам кои са държавните честоти като пожарна, полиция, летища и т.н. 2 клас радиолюбител не е непостижима цел щом в изпита има въпроси от рода на "Колко херза има в 1 килохерц" |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Milen_haskovo Опитен потребител

Регистриран на: 11 Фев 2005 Мнения: 1404 Местожителство: София/Хасково
|
Пуснато на: Нед Авг 10, 2008 19:53 Заглавие: |
|
|
5 вата хич не е малко. Като ги пуснеш, ако са на забранена честота ще дойдат едни лоши чичковци с микробус дето има въртяща се антенка на покрива и най-малкото ще ти конфискуват техниката... Приказвал съм с няколко "радио пирати" дето по комунистическо време освен че им взимат техниката и им тръшнали солидна глоба, са им теглили и по един сериозен пердах  _________________ Както си работеше и спря... |
|
|
 |
Mhz Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 10, 2008 20:00 Заглавие: |
|
|
Абе Клас 2 радио любител е от 350 до 440Mhz ако не се лъжа и може до 5W и 2-та изпита хич не са трудни така че ако има желание човека да го вади. 5 вата реално погледнато на равнинен терен може 20-на километра да ги хвърлят. Ама да покрие целия Пловдив в тоя натоварен ефир и то със самоделка малко трудничко, не малко ами много. По добре да си купи една станция 2-3W втора ръка. А пък за малък FM предавател аз съм правил с 1 транзистор и модулатор и го изкарах на честотата на радио веселина . Ама повече от другата стая не хвана верно че те стените дебели. Мъчих и с по-мощни транзистори от сорта на 500-600mW ама резултата не беше задоволителен,не повече от 20на метра и то СЪС страшни смущения.
П.П Транзистори има и по 2Ghz пример BFR53
Edit: май имаше и по 5ghz ама не помня кой беше точно...  |
|
|
 |
Milen_haskovo Опитен потребител

Регистриран на: 11 Фев 2005 Мнения: 1404 Местожителство: София/Хасково
|
Пуснато на: Нед Авг 10, 2008 21:58 Заглавие: |
|
|
За имането - има Някакви BFG имаше в Комет, на 5 и 7 GHz... _________________ Както си работеше и спря... |
|
|
 |
todor943 Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 10, 2008 22:30 Заглавие: /offtopic |
|
|
| /offtopic Впрочем някой да знае пиратска станция в Пловдив? |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 12, 2008 17:48 Заглавие: |
|
|
Пиратски станции в Пловдив ( в УКВ обхвата няма ).Ако мислиш да правиш нещо там не ти го препоръчвам защото в нашия град има филиал на КРС и освен подвижния автомобил с "антенката" има и стационарна "Антенка" която сканира ефира.Ако отиваш към Метро по бул."Санкт Петербург" погледни наляво върху бившето АОНСУ и ще я видиш.
Все пак да не бъда негативен- във Викиват мисля,че има КТ610 с който спокойно можеш да получиш 1-2 вата.Има ги и в Кузмов.
КТ920, КТ922- до 10 вата УКВ.
КТ 930- до 25 вата УКВ
За 300-400 Mhz търси UHF power transistors.Те се намират по рядко по магазинната мрежа.За маломощните стъпала е пълно с транзистори които могат да работят на тези честоти-няма какво да се изброява.
По-важно е, че работата на тези честоти с мощности над 1-2 вата изискват определен опит и наличието на по-специфична апаратура-поне 500 MHz-ов осцилоскоп ( няма да споменавам спектроанализатор и измерител на мощност).Не искам да те разубеждавам, но ако искаш да станеш радиолюбител имаше добър съвет да си купиш готова станция-няколко вата.Ако все пак искаш да си правиш нещо можеш да ми пишеш на лични- ще ти помогна с каквото мога.
Успех! |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Нед Авг 17, 2008 21:23 Заглавие: |
|
|
| Aбе как ги правите тия предаватели, голяма нестабилност. Тука съм си играл с 1 транзистор, платката двуслойна (долния слой служи за екран) метална кутийка, екранираща от 4 страни. Даже запоих отгоре и отдолу ламаринки. т.е. масата екранира отвсякъде и пак като хвана захранващите проводници се разстройва. Освен това излъчва без антена. Предполагам че излъчва през захранващите проводници. Как става като има дросел на захранването. Какви ли не магии съм правил и неще и неще да стане стабилно. |
|
|
 |
Mhz Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 17, 2008 21:39 Заглавие: |
|
|
| Мислел съм да провбам с кутийка от тунер... |
|