|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Пон Авг 18, 2008 8:43 Заглавие: |
|
|
Aз казах... просто тия схеми с по 1 транзистор са голяма боза....трябва да има поне още един след осцилатора.....Иначе като му кривнеш леко "антената" и си сменя честотата...... _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пон Авг 18, 2008 17:32 Заглавие: |
|
|
| Ми и с 2 още по-голяма боза. Може би трябва и буферен транзистор както е описано тука. Иначе на тоя с 1 транзистор не му слагам никаква антена, пак излъчва отнякъде и пак не е стабилно. Аз си мисля, че след като е екранирано не трябва да излъчва. На захранването какви ли не дросели и кондензатори. Примерно резистор 1 Мом 2 вата с навит отгоре проводник 0.25 до запълване. |
|
|
 |
LZ5UE Нов потребител

|
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 18, 2008 20:56 Заглавие: |
|
|
Разбира се, че ще излъчва.Ако искаш да намалиш излъчването трябва да ЗАЗЕМИШ металната кутия на предавателчето си, но пак ще излъчва малко.Ако искаш стабилност:
1- Генератор с PLL- доста е сложно за реализация в любителски условия- така са направени всички професионални предаватели.
2.-Кварцово стабилизиран генератор- кварца е сравнително нискочестотен- генератора се настройва да работи на 3 или 5 хармоник на кварца-схемата не е трудна, но се настройва достатъчно неприятно ( така е направена 3 схема в предишния пост ).
3. Между генератора и антената има поне 2-3 усилвателни стъпала- всяко в отделна екранирана "кутийка".Разбира се целия предавател също е в метална кутия.
4.Колкото по правилно е изчислена и направена антенката за да е съгласувана с изходното стъпало толкова по -малко е нейното и на околни предмети влияние върху честотата на предавателя ( ако той не е кварцово стабилизиран.)
Дано съм бил полезен. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|