|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
NeychoDamgaliev Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 14, 2008 22:02 Заглавие: |
|
|
мульо.
Прав си. Много от нещата не са ми ясни. Познанията ми в областа на електрониката са минимални. Имам мнооооого базови познания и малко технически умения. Практиката ми е показала, че ако човек иска да научи нещо, най-добрия начин е като ти се наложи. В противен случай, трудно се намира време. Това с което съм се захванал не ми се налага, но пък го искам много. Опитвам се да навляза в област, която ми е "тъмна индия". Имам предвид микроконтролери и като цяло електроника. Чета разни материали из интернет, опитвам се на си направя програматор, за да мога да експериментирам и да се упражнявам. Всяко нещо по реда си. На първо време събирам информация. Имам известен опит в програмирането, за това предполагам, че ще се справя със софтуера.
Относно предпоследния ми пост: Човече. Това не ми е работата. Просто си разсъждавам. Опитвам се да следвам някаква логика. Все пак, предполагам, че в този форум се събират хора които са МНОГО ПО-НАПРЕД от мен и може да са се сблъсквали с проблеми който се опитвам да разреша. Ако ти трябва нещо за геодезия съм насреща, но за електроника...... За това и търся информация и идеи тук.
Не ме разбирайте погрешно. Просто се уча в движение.
С най-добри чувста: Neycho Damgaliev
 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 14, 2008 22:20 Заглавие: |
|
|
1.5м кабел не е проблем.
В схемата е проблема. Всичките (почти) схеми със захранване от ком-порта имат проблеми. По стандарт изхода на порта за лог"1" е м/у +7 и +12V. Трябва да използваш външно захранване. От него правиш 5V за VCC, за MCLR при програмиране - виж в дейташита - мисля че трябваше 13V. То трябва да може да се включва през транзистор.
Най-добре намери друга схема, която има посочените особености. (ЕДИТ: Търси схема с MAX232 за ком-порта.)
После - правиш схемата и за всеки извод който отива към контролера слагаш контролен светодиод. Настройка на ИЦПрог правиш от менюто "hardware test" и гледаш кой диод кога светва - така се настройва кои сигнали да са инвертирани и кои - не (естествено без да си вкарал в цокъла и изгорил ПИК-а).
Това е евтиния, но труден начин. По-лесния - Microchip ICD от Комет за около 200лв, работещо и с възможност за in-circuit program/debug. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Авг 14, 2008 22:30 Заглавие: |
|
|
| Хехе.... твърде малка мишка съм за такива програматори. Та аз още си нямам идея за какво става въпрос. Искам нещо с което да мога да програмирам PIC 16F84A-04I/P. Това ми трябва за сега. Все пак искам да натрупам малко опит и познания, преди да се засиля за такава инвестиция. Виж програматор за 30'тина лева взимам веднага. След време вече, каквото сабя покаже.... |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 16, 2008 10:50 Заглавие: |
|
|
| Оценявам желанието ти, затова и пиша по темата. Критиките са съвсем доброжелателни. Светът на електрониката е необозрим, затова се насочи към конктретната задача, която решаваш. Вземи си един готов програматор, примерно от http://programatoribg.com/index.htm , цените не са толкова високи. Иначе ще затънеш в задачата за правене на програматор /не, че това няма да е от полза/, което ще те отклони от основната цел. Прочети малко теория и се опитай да стигнеш до някаква практическо решение по което да експериментираш. Тогава ше задаваш и по-конкретни и смислени въпроси. Успех! |
|
|
 |
vladimir_ki4ev Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 16, 2008 21:05 Заглавие: |
|
|
Захапали сте турбинния датчик и гоните от него точност.Но проблема е ,че при малки обороти въртенето започва да зависи и от съпротивата на лагеруването на турбинката.Това посмъртно не можете да оправите.Всяко замърсяване ,някакъв наклон ръжда и нещата се променят.Руската схема с двата цилиндъра е взела идея от време оно.Та първоначалната версия представлява една грубо казано бензинова помпа с два входа и два изхода (помпа от Москвич).Като единия вход и единия изход са на нормалните си места а другите са от долната страна на мембраната.По точно това са два капака на помпата обърнати един срещу друг.по средата мембрана която херметично разделя горното и долно пространство.На входовете и изходите има елмагнитни клапани и чудото работи като се отварят клапаните на едината камера на входа и и на другата на изхода и обратно Горивото влиза първо от едната страна на мембраната но не може да напусне камерата и надува мембраната .Датчик следи изместването на мембраната и в точно определена позиция отваря противоположните клапани.Процеса тече обратно до другото крайно положение.там втори датчик превключва отново първата група клапани.По този начин се отчита сравнително голямо количество гориво (десетина грама) но абсолютно точно. Та като имаш точно количество гориво и точно разстояние изминато с това гориво смята го пикчето и ---точно показание за разхода на гориво.Практически колкото по големи са количествата гориво на едно превключване на горивния датчик толкова по-голяма ще е и точността,в предвид че ще имаш повече импулси от жилото на километропоказателя (не скоростомер).
А схемката на датчика я имаше нявга в руските списания ма каде  |
|
|
 |
iavor4o Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 18, 2008 15:55 Заглавие: |
|
|
Ето готовото, за което казах на човека
качестовото е малко кофти, ама с телефона - толкоз  _________________ Направи нещо идиотоустойчиво и те веднага ще създадат по-съвършен идиот |
|
|
 |
kris11 Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 29, 2008 16:58 Заглавие: |
|
|
| имам показното от iavor4o останало от времето. |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 30, 2008 0:51 Заглавие: |
|
|
По въпроса за програматорчето:
Аз си бях купил един такъв кит преди време от Неомонтана. Работи. Вземи си и ти - 10-тина лева е (транспорта отделно, както дойде).
НО:
1) Не е изчислено хубаво разсейването на мощност върху едно миниатюрно стабилизаторче 78L05. Изхвърли го, и си купи за левче 7805 от някой магазин - ще го познаеш по солидния корпус
2) Като ще слагаш нормалния 7805, махни единия ценер (дето уж 'помага' за намаляване консумацията на изправителя). 'Помага' дръжки от чушки
3) Измисли някаква кутия, запаси се с винтове, гайки и епоксидна смола, щото програматор без кутия не става
4) Захранване отделно - трябва ти адаптер за 15-18 волта. Аз нямах такъв подръка и ми се наложи да го правя (трафче за 19в, грец, и цялата останала шашмалогия)
Финансово погледнато, не си струват изобщо усилията да го подкараш. Но ако седенето с поялник в ръка те кефи, ти препоръчвам тази опция  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Авг 31, 2008 15:58 Заглавие: |
|
|
| Програматора вече го сглобих, остава само да го тествам. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|