|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 31, 2008 9:11 Заглавие: |
|
|
На лични е много лесно да си понесеш критиката,но няма никакъв смисъл-затова ще е тука.
| MockoB написа: | | има си сервизи които са оторизирани за извършване на ремонтна дейност за определени марки. |
И с какво тези сервизи и хората работещи в тях са по-кадърни от всички останали-може би се раждат с поялник ERSA вместо показалест пръст на дясната ръка и като дъхнат към платката могат да свалят BGA-чипове??
Айде стига глупости,щото на толкоз "оторизирани посирания" на уреди съм се нагледал и на толкоз "оторизирани",дето не могат да си преброят пръстите на ръката че...
Има кадърни и некадърни,прости и умни-всичко останало е бошлаф работа.
Това че колегите,които са "оторизирани" тук из форума са наистина големи специалисти не значи че всички "оторизирани" са такива...
Във всяко стадо си има и мърша и "стадото на оторизираните" не прави изключение!
| MockoB написа: | | ремонтирал съм такива плазми които само чудо може да ги спаси |
Умря циганката ли?
| Цитат: | | не се учете за сметка на клиентите |
Айде,айде-ти на какво си се учил...Или си поредния безгрешен бог пръкнал се във форума,който никога не е горил BU,не е чупил кинескоп и не е връщал уред по-зле от колкото е бил...Някога това де-не сега...
| Цитат: | | вярно е че профвсията замира, но вие допринсяте много за това. |
Точно това ша да е причината шъ знайш
Виж сега-човека видимо е техник(поне доколкото съдя от този му и други постове)-така че ако можем-нека му помогнем-това,което и ти си направил в първите няколко изречения.Но всичко останало със огромните армади плазми дето си ги громил и никой друг не може,със оторизираните сервизи и прочие си беше напълно ненужно да го пишеш... _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
MockoB Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 31, 2008 21:31 Заглавие: |
|
|
Bojilov съгласен съм, прекалих, но обясни ми каква памет може да се смени в сервиз, който най-малкото няма необходимите jig-ове за това. Дори и да се намери някой, който да предложи software на колегата, обясни ми как ще извърши той download-a. Ето за такива сервизи говоря, в които има техническата база за извършване на определен ремонт. Другото което е, ще го отворят, открият проблема, и тогава започва мъката с намирането на необходимите елементи, модули, а в случая памет. Правим, струваме, и накрая "занеси го в оторизирания сервиз, там имат части ...". Не съм преборил чак толкова плазми, все пак в България това е технология, която като и беше времето не ни беше по възможностите. Предимството ми е че работя в гаранционен сервиз за една от големите вериги, която няма да споменавам. Другото което е, никога не съм се учил на уредите на клиентите, посещавал съм семинари, чел съм литература, и вмомента в който ми се наложи да извърша даден ремонт съм дотолкова подготвен, все едно съм го правил и преди. Още по грубо е предположнието, че съм връщал телевизор на клиент в състояние по-лошо от това в което го е донесъл. За пояснение, аз никога не се наемам да ремонтирам плазмен телевизор за който нямам документация и необходимия набор от части.
Ако съм обидил някой, искрено съжелявам. Дълбоко уважавм всички във форума, въпреки че рядко влизам, пряко или косвено много сте ми помогнали. |
|
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Нед Авг 31, 2008 21:53 Заглавие: |
|
|
Дълбоко се съмнявам,че "дълбоко уважаваш",когото и да било тук!
Май,най- вече ЕГОТО ти работи в момента?!
Нищо лично,ама нали...  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Авг 31, 2008 22:18 Заглавие: |
|
|
| MockoB написа: | | никога не съм се учил на уредите на клиентите, посещавал съм семинари, чел съм литература, и вмомента в който ми се наложи да извърша даден ремонт съм дотолкова подготвен, все едно съм го правил и преди. |
Ии си се научил да ремонтираш електроника от семинари и книги...смех.
И кучето и то така-гледало,гледало пред кланницата и накрая станало касапин.
От книги можеш да научиш теоретична електроника,радиотехника,електротехника и прочие но не и как на практика да отремонтираш телевизор...
С "белите уреди" малко по-става номера и но дори и за тях не съм съгласен.Освен ако не си от любителите на "поблочния ремонт"-имаше един такъв немец-казваше че има само 2 вида дефекти в телевизорите-"Екран дефект" и "шаси дефект"...Сменя едното,ако пак не тръгне-сменя и другото.Ако и сега не тръгне-пише се брак...Нищо че може да е "шнур-дефект".
Ами ако повредата излезе че не е в този модул който пише в книгата(казали са на семинара)-кво прайм тогава?
Щото електрониката е такава наука,че винаги изненадва с дефекти и много рядко се случват повреди "едно със едно".
| MockoB написа: | | Още по грубо е предположнието, че съм връщал телевизор на клиент в състояние по-лошо от това в което го е донесъл. |
Всеки го е правил.Няма техник,който да не е поразясвал уред,който да не е горил BU,който да не е чупил кинескоп и прочие...Освен този,който никога не е отварял капак на телевизор.
| MockoB написа: | | За пояснение, аз никога не се наемам да ремонтирам плазмен телевизор за който нямам документация и необходимия набор от части. |
Аз ако почна да ремонтирам така трябва половината от уредите,които идват в сервиза да ги връщам...
Ами ако е дефектен шнура или просто в контакта няма ток-кво прайм тогава? _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 01, 2008 9:09 Заглавие: |
|
|
На времето имах един зам.директор в Провадия,в Завода за сол.Още е жив човекът,дано да е жив по-дълго.Та от него съм запомнил два лафа.Първият-"За какво сме приятели,ако няма да се използваме!" и вторият-вечно носеше по нещо развалено и все пъшкахме,като го видим-та тогава викаше"Момчета,учете се на чуждото,та като дойде време да правите вашето,да знаете как става!"
Ами това е живата действителност.Още помня първият ден в сервиза в Провадия.Бях втори курс в ТЕ-Русе.Техникът,малко серт,малко намахано ми вика "Какви оценки имаш?"Ами по туй 6,по другото 5...."Айде,вземай този "АКОРД" и го прави,аз излизам,имам работа!"
Шах!Та после като се върна,радиото беше основно разгледано,но без ефект ,разбира се,започнаха истинските уроци!Семинарите са хубаво нещо,но само с тях не става!Хората са казали"Ръка да пипне..." _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 01, 2008 9:37 Заглавие: |
|
|
На мен малко не ми е ясна дискусията до тук и за какво се води .Общата идея обаче породила дискусията я виждам така:на така наречените оторизирани сервизи основната задача е да одерат кожата на клиента до н та степен в следгаранциония ремонт и да си установят монопол на тази дейност за което обаче останалите сервизи,които коректно и съвестно си гледат работата чисто и просто им пречат .Уверявам господин Москов ,че модули и части за всички апаратури могат да се намерят,независимо от опитите за монопол върху тази дейност.А тези семинари не са нищо повече от едно хубаво напиване с хора занимаващи се със сродни неща.От личен опит го знам. _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 01, 2008 9:53 Заглавие: |
|
|
То, в която и област да погледне човек, монопол=1/конкуренция=сдиране на кожи
Няма такъв, дето по някакъв начин да не го е изпитал...... |
|
|
 |
iwkom Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 01, 2008 11:04 Заглавие: |
|
|
За монопол върху сервизната и ремонтната дейност не може да се говори. Най-малкото заради това, че монопола дава изключителното право само на един да извършва дадена дейност. А при нас(в България всеки който може да държи поялник) се смята за майстор. Макар, че извършвам дейност към оторизиран сервиз, съм виждал такива (ремонти) от други колеги също оторизирани, че вече 3 месеца един уред седи при мен и чакам да ми попадне подходящото нещо, само и само да го отремонтирам и да го върна на клиента.
Не казвам че и аз не съм правил грешки , и не съм скапвал уреди но винаги си поемам вината по един и друг начин. Все пак аз съм само работник в такъв сервиз и то в малък град. След време смятам да си отворя собствен сервиз и засега на това време не мога да си позволя да ми излиза лошо име по две причини.
1. Града в който съм е прекаленно малък и всичко се научава
2. Като ми излезе лошо име как мога да очаквам някакво развитие на моята бъдеща дейност.
Ето от това се ръководя аз и смятам, че ако всеки е на същото мнение нямаше да я има тази тема и да си чешем пръстите по клавиатурите. |
|
|
 |
bakalin Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 01, 2008 11:16 Заглавие: |
|
|
Да си призная
През 80-те на миналия век бях привикан от МНО в "родната казарма".
Понеже привикването беше чак през м.Май то вече бях навъртял 7 месечен работен стаж в телевизионния сервиз. Не знам как се издъних че съм бачкал като телевизионен техник, но няколко дни след клетвата се почна. Първата жертва бе ТВ-то на старшината.
Едно "Осогово", хибридче. Това лампи, транзистори и интеграли на едно място. Който не го е ремонтирал - той не знае защо на клонинга му Мизия викахме Мизерия.....
- ам' старши, то с голи ръце не става! И отнякъде се появи "върха" на мултицетите Ц-20 с пълен кид / т.е. уред, поялник и Бооооже приставка за измерване на h21/. Меря, разпоявам и люскам домашна сливова. Така 3 дена и ТВ-то светна. Гарнизонка с преспиване
Втора жертва - Темп 714 Дъ на взводния. Едно КД такооова дълго изгоряло и дало жертва ламба 6П....Ц. Направо се стопила.
- Ам Другарю Лейтенант, те и по сервизите ги нема.
- Марш 3 дни домашен и без ламба да не си се ... че ще ти се види тежка службата!
Идвам в града, аман-заман на колегите, ама няма. Сега я вапцахме викам. Но широка е душата на ТВ техниците. Сваля се такава от пристигнал за ремонт ТВ и айдее пак при красивата булка на лейтенанта....
Ремонт даден - ремонт приет - и служа на ........
Жертва три
От Божие провидение / гръмотевично/ издумкали 1 бр. Видеорекордер АКАЙ + 1бр ТВ Електрон 380 ДБ. И то на КОМАНДИРА на полка. Ротния нарежда:
- Правиш, струваш, но Шефа ТРЯБВА да гледа видеото. Иначе.....
Такаааа. ТВ-то, бях виждал 2-3 такива в сервиза, ама дава ли ти някой като юнга да се докопаш до тях. Това "модул цветности МЦ2" звучеше като мантра за ТиВи будизма. За видеото витаеха слухове в обществото. Бетамакс и Вехаес бяха главните заподозрени.
Ако искате ще продължа. Как съм се оправил с Командирските уреди де. Как за пръв път в живота си чух звука ссссссссс и нагледно си представих дисципа в Плевен.
Как изобщо оттървах кожата
Ако искате  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Сеп 01, 2008 11:22 Заглавие: |
|
|
Пепи,те дискусиите са няколко паралелни интересни идеи-
-и за това доколко може човек с четене да стане майстор и да му стане толкоз ясно и да е толкоз подготвен "все едно е ремонтирал такъв уред и преди"
-и за монопола,който се опитва да се налага от гаранционните вериги над доставка на части,информация и прочие
-и за това има ли мърша в "стадото но оторизираните".
Та в основни линии нишката си я схванал доста хубво.
От една страна ми е неприятно поредното делене дето се заформя-то не бяхме провинция и столичани,левскари и чорбари,комунисти и седесари...сега ще се делим на "оторизирани" и "простолюдие".
И то интересно че подобна дискусия и делене се захвана не от оторизираните колеги,които безкрайно уважавам и са тук всеки ден и изключително много са допринесли за развитието на този форум (Митачи,Фишев,Вачев,Нанков и прочие-да не изреждам),а от новопръкнал се човек,който не виждам с почти нищо да е допринесъл досега за развитието на форума.Идва поредния "нравоучител",който по нищо не виждам да отстъпва на Карамунчев,който обясняваше че имал авторски права над дъмп и почва да обяснява как "за определени марки си има сервизи и трябва да се ходи там за ремонт"...
И къв е този закон,че нещо се не сещам...
Говоря примерно-
Аз съм прост клиент,разваля ми се телевизора(извънгаранционно).Знам (от отзиви и прочие) че в оторизирания им сервиз работят "тъпани",които не знаят колко уши имат на главата.Същевременно в града има 5 ерудирани специалисти.Та каква е тази законова рамка,която ще ме натика да ида при некадърниците,че нещо ми не стана ясно...
Виж по времето на ТРС може и да ставаше номера...
Ами как да обясня че на същата тази марка за която говорим един гениален ум от оторизиран сервиз в Пловдив...
Телевизора отива 2 пъти.Дефект-понякога изгубва изображение и вместо това дава снеговлеж.Дефекта се явява и при леко огъване на платката.Тунера разчекван и ровен,вътре поено "с кракът" и с много прегорял колофон,станал кафяв...В основни линии-качество на работа не по-различно от на тукашния цигански-майстор с поялника за улуците...Що не го е сменил(стандартно UV1316 дето струва 10лв)-така и не разбрах.След внимателен оглед откривам-IF изхода през един smd-резистор ходи към МЧУ.Да ама единия му край на резистора не е запоен фабрично-площадката си стои медта червена и там никога не е имало калай.Запояваш-телевизора бачка перфектно...
Наложи се и смяна на тунер-щото след намесата на "великио оторизатор" на UHF снежеше че беше смачкал една бобина и така и не можах да я нагодя след него,да стане като хората...
Голям праз че имал хиляди JIG-ове и достъп до тонове сервизна информация...
Та за ремонта на електроника трябват само 2 неща-2 анатомични органа да ги наречем-
единия седи на раменете и освен за ядене служи и за мислене.
другия му викат "ръчички" и е много важно да растат на правилното анатомично място за целта.
P.S.
Бакалин,слушаме с удоволствие и чакаме продължение
Ивком,не си прав-монопол има...когато си отвориш собствен сервиз ще ме разбереш.Разбира се че не е забранено да ремонтират всички останали но им се създават достатъчно много пречки за да упражняват дейността си...
Достъп до резервни части и прочие-да не изреждам.
Принципите на съвременната демокрация и пазарна икономика са създадени от философията на Джон Лок-демек вече са навъртяли 300години.Основния им принцип е "равните възможности"-всички хора са поставени при равни възможности за развитие-оттам насетне-
-ти си кадърен-както казват англичаните-"границата ти е небето"-до там можеш да растеш и да се развиваш.
-аз съм некадърен-фалирам,банкрутирам и отивам да троша камъни в ТКЗСто...
Но и двамата сме поставени при равни възможности.Никой не е подпиран от никъде.Както се вика във спорта-феър плей.
Виж при комунизма и сродните му идеологии беше различно-там се приемаше че всички хора сме равни и имаме "равни условия" и съответно имаше монополи и висша намеса.Ако искаш да сервизираш-в ТРС.Сега като гледам се опитва да се въведе пак същото-ако искаш да оцелееш трябва да си в някое от големите ТРС-та.Само че сега са няколко,въпреки че може и мутрата/политика (пардон безнесмена исках да кажа) вероятно е една и съща и нищо чудно да е син-внук,на този който е седял зад някогашното ТРС. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните!
Последната промяна е направена от Bojilov на Пон Сеп 01, 2008 11:50; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|