| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Edward Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 01, 2008 9:48 Заглавие: |
|
|
| PET3 написа: | | Фазоинвертори и бас-рафлектори са почти едно и също нещо. |
Съвсем едно и също е. Думите са синоними.
А иначе темата започна от сглобяването на кутиите и като че ли авторът изгуби интерес към нея междувременно. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
PET3 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 01, 2008 11:22 Заглавие: |
|
|
Бас-рефлектора е вид фазоинвертор и е винаги долу по ръба на кутията и ако няма коляното което спомена или подходяща извивка почва леко да се закривява звука в нискиочестотната област, което не е много добре. Бас-рефлектора винаги се слага ниско долу за по-голямо подчертаване на басите, но и леко криви.
Фазоинвертор е класическото изпълнение и обикновено се слага над басовата мембрана, обикновено до средночестотния говорител. Изкривяванията са най-малки, но е малко по-неизгодно по отношние дължината на тръбата и здравото й закрепяне тъй че да не трепери.
Формата на кутията също има значение:
-Ако e паралелепипед -> едва доловими изкривявания
-Ако е цилиндър с мембрана по околната повърхнина -> изключително малки изкривявания.
-Ако е цилиндър с мембрана по основата -> супер големи изкривявания. Това се случва с повечето цилиндрични туби за кола. Част от звука излиза през тръбата отзад, но тази която не излиза просто се блъска в дъното и се връща отново към мембраната.
-Ако е сфера -> идеално разпределенвие на звуковите вълни.
-Ако е призма -> яко си загазил  _________________ Варна-Бургас-Варна
пишете само на [email protected] или ICQ-то
www.putfile.com |
|
|
 |
unreax Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 03, 2008 11:11 Заглавие: |
|
|
Здравейте! Много благодаря на всички които се отзоваха и са дали препоръки и съвети...но най-накрая съм готов ! Значи направих тонколоната по следния начин:
-плоскостите които ще са едни към други ги намазах с лепило за дърво и отделно от това ги хванах с видий.
-понеже имах много излишен дунапрен ги уплатних с него ... а и ме марзеше да ходя да купувам вата
-след като остана да сложа само лицевата дъска на която са говорителите отвътре уплатних всички ръбове със силикон... ислед това около говорителите сложих също.
смятам че стана долу горе добре .. вързах я в нас на уредбата и свиреше що годе добре но исках да я вържа в кола и да видя там как ще е и преди няколко дена я свързах към CD-то на наща кола и я сложих в багажника и да ви кажа чесно се получи ефекта който аз искам да получа... от един километър да се чува дууум дууум дууум
.Така че в общи линий съм доволен от това което направих ... е ест че може и по добре но за 1-ва колона става .Естествено без ваша помощ нямаше да успея ! Благодаря на всички отново
Снимки може да видите http://www.album.bg/unreax |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 03, 2008 16:16 Заглавие: |
|
|
Ти да не мислиш и втора да правиш ,тогава дуум ,дуум ще се чува от 2 км.  |
|
|
 |
PET3 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 03, 2008 16:25 Заглавие: |
|
|
Хех. Добре, добре
Сега ако не си свързал говорителите последователно +-+- можеш да го направиш. Звука се изкривява в басовата област и думтенето може да ти вземе здравето Чува се далеч по-нисък бас, но малко ще спадне мощността => трябва ти повече мощност
Ефекта се получава от закъснението на тока в бобинките на говорителите и изобщо не вреди на усилвателя. _________________ Варна-Бургас-Варна
пишете само на [email protected] или ICQ-то
www.putfile.com |
|
|
 |
unreax Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 03, 2008 21:32 Заглавие: |
|
|
сега да свържа последователно + и - така ли да разбирам... демек ще получа повече бас ?  |
|
|
 |
valentin subashov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 03, 2008 22:05 Заглавие: |
|
|
За следващите си проекти прегледай този линк на японеца http://www3.ocn.ne.jp/~hanbei/eng-intro.html.Там има и озвучителни тела от японски ПВЦ тръби.
Ако не ме лъже паметта българските тонколони ги лепеха с епоскидна смола.Най-добре твоите ги хвани първо с видии и след това залей ъгъла с епоксидна смола.Смолата може да се разреди с коресилин ако е гъста и да влезе в процепите да ги запълни. |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 03, 2008 22:24 Заглавие: |
|
|
Те затова и така свирят българските колони!
Абсолютно са излишни всякаква смола, силикон и винтове при грамотна изработка! |
|
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 03, 2008 22:58 Заглавие: |
|
|
Браво момчета , акустиката я разбихте отвсякъде.Добре, че всичко беше подкрепено с чертежи ,изчисления.Това ясно ,само ме вълнува как се получава закъснението на тока през бобините че нещо не съм наясно.Другото неясно нещо е как става дифракцията на звуковите вълни при фазоинвертора и защо като се сложи по долу по малко криви.И други работи имам да питам ама по нататък. _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 04, 2008 1:06 Заглавие: |
|
|
Ами докато се завърти по всяка навивка поотделно му се завива свят и на последните едвам взима завоя.
Малка шегичка с най-добри чувства  _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |
|