|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
alexandro28 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 02, 2008 22:03 Заглавие: Родните ни производители на промишлена апаратура. |
|
|
Колеги отдавна се каня да подхвана темата за родните ни производители на промишлена апаратура и колко "промишлена е тя!Ще приведа няколко
примера от последните няколко месеца сблъскали ме с родни продукти и решението ,което намерих.
Искам да подчертая дебело ,че нямам нищо против производството на промишлена апаратура в БГ-напротив,но това са фактите за съжаление
1.Процес индикатор 4-20ма на ф-ма "Делта Инструмент"Монтирани 3 уреда
на машини задвижвани с честотни преобразуватели "Данфос" 160квта.
При стартиране на задвижването индикатора се побърква ( на първата машина) ,а на останалите 2 показва абсолютно неверни стойности.В същото табло работи безупречно PLC Simatic S7-300 с операторски панел.Решението:сменихме индикаторите с такива на Омрон-НЯМА ПРОБЛЕМ!!!сигналните и захранващи кабели са екранирани...
2.Терморегулатор с ПИД на "Комеко"-Невъзможен авто тунинг и абсолютно нестабилна работа на регулатора.Решение: сменен с такъв на "Омрон" на почти същата цена (10% разлика)-перфектно и стабилно
ПИД регулиране.
3.Закупени 5 броя Pt100/4-20ma трансмитери от "делта инструмент" .Трансмитерите са "заводски" калибрирани.След проверка с професионален калибратор на фирмата "Gossen Metrawatt" -отклонение
от стойностите с повече от 30% РЕШЕНИЕ: Сменени с такива на фирма "JUMO" ,след проверка с калибратор най-голямата отчетена грешка 0,4%
4.Pt100 температурни сензори закупени от фирма "Сензотех" ,след проверка с калибратор отклонение с повече от 5 градуса ,при еднакви параметри на платините ,еднакви условия на провеждане на тестовете.
Решението:Закупени такива на фирма ИФМ Германия -проверка с калибратор -0% грешка ,разлика в показанията на всички датчици -0%
5.Честотен преобразувател на фирма "Електроинвент".След едномесечна работа дефектира охлаждащ вентилатор (евтин китайски боклук)-"бил замърсен от прах".В същото помещение и при същите условия работят няколко данфоса-от 3-4 години .Решението :Сменен с "Данфос" поради критичност на процеса.
Имам още доста примера ,но не ми се пише повече .
Има разбира се и читави фирми ,една за ,която се сещам е фирма "Тинел" .Закупих от тях 4 драйва за управление на стъпкови мотори.Цената е перфектна ,машините са на непрекъснат режим и повече от 18 месеца -никакви проблеми-Изкараха си парите
А да сетих се Индуктивни ,капацитивни и отични датчици на STS Gabrovo ,"За Бога колеги не се вкарвайте в беля"
Много ми се иска да споделите и Вие своя опит ,дано пък аз съм попаднал на скапани бройки.... _________________ Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 03, 2008 6:35 Заглавие: Re: Родните ни производители на промишлена апаратура. |
|
|
| alexandro28 написа: |
Има разбира се и читави фирми ,една за ,която се сещам е фирма "Тинел" .Закупих от тях 4 драйва за управление на стъпкови мотори.Цената е перфектна ,машините са на непрекъснат режим и повече от 18 месеца -никакви проблеми-Изкараха си парите
|
Извинявай, че въпросът ми е малко не в темата. Дай инфо точно какво си купил, цени и т.н.
Аз тук се молих като пръв прошляк да ми се продадат няколко чипа за управление на стъпкови двигатели. Един се отзова и после се покри. Няма да му ям хляба, ама на! Ако цената е наистина добра, ще купя направо готови устройства. _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Сеп 03, 2008 8:37 Заглавие: |
|
|
http://www.tinel.com/products/drivers.php
Това е сайта на фирмата.Моделът ,който ползвах е STP-140-012.Можеш по твой избор да зададеш броя на микростъпките ,в зависимост от драйва и мотора разбира се,при мен бяха 1200 микростъпки на оборот.От тях си взех захранванията и моторите.Те ми подбраха мотора при зададени от мен само Nm.Цената на драйва по спомен беше около 60лв. _________________ Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!! |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 03, 2008 9:35 Заглавие: |
|
|
Благодаря! При такава цена ще се свържа задължително с тях.
Успех! _________________ --------------------------------------------------
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 03, 2008 18:38 Заглавие: |
|
|
За Делта Инструментс съм напълно съгласен - пълни боклуци. Досега съм вземал два прибора от тях -оборотомер и брояч. Оборотомерът гръмна още при включването. Броячът два пъти се връща в София и пак не стана както трябва, въпреки подробните обяснения какъв е проблемът и потвърждение, че разбират за какво става въпрос. Естествено трети път не съм си и помислял да взема нещо от тях. /Имаше май един два температурни индикатора, които работеха нормално/.
За Комеко - не съм купувал от тях, но наскоро ми попаднаха за проверка десетина бройки термоконтролери мисля, че бяха RT08/28. В интерес на истината, въпреки скептичното ми отношение към фирмата само 1-2 бяха сдали багажа, а са работели при отвратителни условия. Отворих ги - изработката беше сякаш ученици от техникума са се учили да запояват.
Преди време имах главоболия със смарт релетата на Телемеханик -Зелио /захранването на 24 волта/. Всички три-четири бройки които ползвах показаха един и същ дефект - понякога след изключване и включване на захранването програмата вместо да тръгне отива на стоп и трябва да я подкараш ръчно. Колеги са споделяли, че 220-волтовите направо са им гърмели.
От СТС съм ползвал индуктивни датчици като цяло не съм имал проблем, но поради една специфична технологична особеност не ги ползвам в някои случаи.
Като цяло ползвам Омрон - досега не съм видял нещо, което да създава проблеми, а техни апаратури по корабите има много. Гледам напоследък, че прозводството е в Китай - дано се запази качеството. От няколко срещи с Jumo - добри впечатления. Мисля, че вече имат представителство в България. По непотвърдена информация, цените им май са височки.
Има и още, но по-нататък. |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 03, 2008 20:41 Заглавие: |
|
|
От Комеко съм купувал само един брояч, но си бачкаше. Беше внос, а не тяхно производство. Един колега си купи някакъв друг, като изрично им беше казал какво точно трябва да прави ... и той не го правеше. След някакви телефонни разговори, пращания, връщания и т.н., броячът беше отворен и преправен за да отговаря на конкретното техническо задание. Преправянето стана на местна почва. Да не би някой да се е заблудил в реалността. Абе, всички са търгаши. _________________ --------------------------------------------------
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 04, 2008 17:33 Заглавие: |
|
|
Проблемите и при мен са идентични, по скоро е изключение ако нещо тръгне и работи както трябва. Изпълнението на устройствата е кошмарно пътечки 15-20mil включително и масата, аутоплейс и ауторуут, спойки под всякакава критика. По тези причини не използвам нашенски самоделки от години. Опитите да използвам габровските датчици също завършиха с пълен провал. мнението ми е че трябва да си мазохист за да работиш с подобни устройства. За Тинел съм чувал само добри отзиви и се радвам че се потвърждават.
В последно време приятно ме изненадаха няколко китайски решения: Контролери LS MASTER-K series Стабилна и надеждна работа, отлична документация Възможност за директно четене и запис на портовете - (IO модул) и не на последно място перфектна цена. Реле време SAWANA JS48S без забележки. Инфра червен термометър-трансмитер (нямам в момента данните му) също отлична работа. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Сеп 04, 2008 21:09 Заглавие: |
|
|
Колега ,ако не се лъжа LS са Корейски производител (Южно разбира се) .ЛС е търговската марка за промишлена апаратура на LG.Ползвам доста тяхна релейно-контакторна апаратура,а честно казано не знаех ,че вече ТМТ Елком са започнали внос и на Аутомейшън дивайс.Релейно-контакторната им апаратура по нищо не отстъпва на прехваления "Шнайдер",който аз по лични съобръжения не понасям.Не само ,че не отстъпва ,а и е доста по-евтина.Ето тези http://www.vigorplc.com.tw/eng/product.htm Тайвански контролери използвам от няколко месеца и съм очарован от възможностите ,цената и надежността на тази апаратура.Софта е безплатен с перфектен хелп и документация ,адски много програмни функций -каквото се сетиш направо.Тайванците са винаги на линия относно технически съпорт.Е пуши ти главата няколко дни докато свикнеш със софта ,но за предложеното качество и цена се приема.Само за инфо PLC с 16входа(четири бързи) ,16 транзисторни изхода (2 бързи) + разширителен модул 8входа/8 релейни изхода+ аналогов модул 4 входа 4-20ма/0-10в +кабел за комуникация с ПК +комуникационен модул (оптоизолиран RS485) + доставка до БГ ми излезе малко над 400 долара -Няма такива цени!!! _________________ Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!! |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 04, 2008 21:30 Заглавие: |
|
|
За релейно-контакторната апаратура /най вече релета; контактори май нямат кой-знае колко/ основно предпочитам Relpol. Навремето всички български кораби са били оборудвани основно с техни релета. Сега, след 20-25 години експлоатация в тежки условия, могат да се дадат само положителни отзиви. В последните години разшириха гамата на предлаганата продукция, представителството им е във Варна, има доста налична стока и хората, които рабтят там са компетентни и отзивчиви. Цени - за предлаганото качество - добри. Единствено не ми харесва, че ако няма нещо в наличност се чака месец за изпълнение на заявката. Последният път ми трябваше нещо спешно и предложих да си платя за куриера и спешна доставка, но въпреки всичко поляците отказаха Добре, че момчето в офиса измисли друг вариант и спаси положението. |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 05, 2008 0:27 Заглавие: |
|
|
| Да колега на LG са но вече изцяло производството им е базирано в Китай за това си позволих да ги нарека китайски. Много приятно ме изненада с цената и възможностите на тия вигорски PLCта и ще ги проуча. Виждам че също предлагат и машинни панели което беше и една от причините да се насоча към LS. Също така интересни решения за автоматизация предлагат и Сезомат ООД от които съм използвал датчици на TRUCK и енкодерите на KUBLER, както и доста непретенциозните но с интересни възможности контролери COMAT BoxX чийто сериозен минус е постната документация. А що се отнася до това че ще си поблъскам главата с някой нов контролер, положителния резултат накрая компенсира напълно вложените усилия. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|