Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Помогнете изграждане на ел инсталация на апартамент
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
teodor1
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Авг 22, 2008 12:02    Заглавие: Отговорете с цитат

във всяка стая имам по 3 контакта за бушоните важно ли е
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
machinow
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Авг 22, 2008 14:03    Заглавие: Отговорете с цитат

не.
Но в кухнята трябва да имаш повече от 3 май ......
Върнете се в началото
f0x0ff
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Авг 27, 2008 10:18    Заглавие: Още няколко въпроса Отговорете с цитат

Здравейте, на мен също ми се налага да преправям стара инсталация в апартамен и имам няколко въпроса:
1) Някакъв инстумент за търсене на кабели в стени (за да разбера по-лесния начин къде точно минава старата инсталация)
2) Предложения за ползване на канали (не ми се иска да кова проводниците в стена, предпочитам да са в някакъв канал/тръба за да не си усложнявам живота за в бъдеще, разбира се въпросните канали трябва да са негорими)
3) Идеи за лесен начин за прокарване на каналите в стените (чувал съм, че имало инстументи по-интелигентни от чука за тази цел)
4) Слаботокова инсталация - на едно изложение гледах фирма предлагаща точно такива табла - интернет/кабелна/телефон, всичко в една кутия.
Върнете се в началото
ikarlo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Сря Авг 27, 2008 11:29    Заглавие: Отговорете с цитат

От известно време апартаментните табла се правят с автоматични предпазители /АП/. Удобно и не особено скъпо. Дотук добре, но помни ли се, че АП са предназначени да сработят само ТРИ - ЧЕТИРИ пъти (справка в сайта на VALTRONIC разделът за Шнайдер), след което не се гарантира тяхната основна функция. Ако се спазва това изискване, цената става твърде висока по моите представи, като се има предвид и начина на подмяна на АП (на всичкото отгоре, трябва да си водиш дневник кой АП колко пъти е сработвал, при положение, че броят им в едно жилище може да надхвърли 12). Знам, че ще ме опонират тези, които ползват АП от години, знам, че случаите на успешни сработвания на АП е многократно по-голям от този на неуспешните и че практиката опровергава горното твърдение. И все пак, ако се касае за изплащане на застраховки и обезщетения (не дай боже!) горното правило влиза в сила, и тогава щетите могат наистина да бъдат колосално по-големи в сравнение с удобството на ползане на АП.
И така, да живеят старите "бушони" (стопяеми предпазители)!

П.П. Ще ми бъде интересно да прочета мненията и на други по този въпрос.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
iavor4o
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Чет Сеп 04, 2008 18:02    Заглавие: Отговорете с цитат

ikarlo написа:
само ТРИ - ЧЕТИРИ пъти

Shocked
Жалко, че не работи в момента сайта на Валтроник, да го видя това. Предполагам обаче, че става въпрос за случая при който се комутира пределния ток за апарата.
ikarlo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Сеп 04, 2008 20:40    Заглавие: Отговорете с цитат

При второ прочитане видях, че е САМО ТРИ ПЪТИ! Това го имаше в един install.pdf на сайта на Шнайдер. Сега, като се опитах да го намеря, видях, че сайта е основно преработен и има страшно много информация, включително и нормативни документи. Този install.pdf го имам записан, само, че е в служебния ми PC. Утре, ако не забравя, ще го атачна.

Опа, намерих го! Google - Шнайдер - Електроразпределение - Инсталационна техника - Наръчник на инсталатора, стр.5

http://web.schneiderelectric.bg/bgnew/downloads/ed/install/Installers_Guide.pdf
Върнете се в началото
iavor4o
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Сеп 05, 2008 7:14    Заглавие: Отговорете с цитат

"Това е максималният ток на късо съединение, който автоматичният прекъсвач трябва да може да изключи 3 последователни пъти" - значи все пак бях прав Smile
Това на практика в битови условия няма как да стане. Реалният електрически живот е между 3000 и 8000 комутации за различните производители.
ikarlo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Сеп 05, 2008 12:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Съгласен съм с теб, iavor4o. Ако прочетеш внимателно първия ми пост, това съм го казал, макар и не толкова точно. Въпросът не е толкова технически, колкото юридически - дали застрахователите, надзорниците и останали чиновници, от които в някаква степен всички зависим, го тълкуват по начина, който ти си изразил. В "Наръчника" е доста ясно казано - три пъти тока на к.с., без да уточняват параметрите на инсталацията, дали е битова или промишлена. Звучи доста смущаващо. Лично аз имам служебна тестова инсталация за ремонт и проверка на мощни импулсни захранвания до 2kW, защитена с АП. Няма нужда да казвам колко пъти съм правил к.с. - волно или неволно - има няма, по две три седмично, и - нищо, работи си от десет години един и същ АП. От друга страна трябва да отбележим, че стопяемите предпазители (ако не се слагат самоделни) имат много благоприятна характеристика - най-голям ток "издържат" като нови и след това, макар и бавно, токът на изключване непрекъснато пада, докато дойде времето да изгорят "сами", т.е. без да става к.с. (това се брои като недостатък при процеси, изискващи непрекъсваемо захранване). Практически пре тях е невъзможнен ефекта на несработване (залепване на контактната система). Освен това, при ремотни дейности, осигуряват "видима междина" (когато са свалени).
Ниската им цена също е важна. Друг е въпроса, че в нашата страна, разпространената керамична арматура е под всякаква критика. Но съм виждал модерно изпълнение на такава арматура, за евро шина, със солидни клеми - абе да ти е кеф да ги свързваш. Да не говорим, че съществуват трифазни агрегати от стопяеми предпазители, които действат като АП, зареждат се с пружинен механизъм. Един да изгори, касетата изхвърля и трите. Разбира се, предпазитерите са специални.
В крайна сметка не съм срещу АП, нито техен върл привърженик. Просто ми е интересно как би се решил казус от причинени вреди и щети, когато има толкова крайни становища (имам предвид сайта на Шнайдер и практиката, която го опровергава).
Върнете се в началото
iavor4o
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Сеп 05, 2008 17:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Хм въпроса с правото в България за съжаление е доста... особен. Виновни обикновено няма. Мисля, че е трудно доказуемо колко пъти и какъв ток е комутирал един АП. Но пък ако стане беля, след един преглед на проекта и на изпълнението му мисля, че може да се направи някаква оценка на ситуацията.
При правилно направена инсталация, табла и т.н. един прекъсвач едва ли някога ще комутира максималния си ток. За съжаление факт е, че една немалка част от проектантите подписват като селски кметове и работят предимно по метода на копи-пасти. Не един и два пъти при нас са идвали проекти, дето са толкова объркани, че няма накъде повече.
А, стопяеми има - просто не се предлагат активно, а и в кварталния магазин едва ли ще има вложки 10х38 да речем. Иначе и ние си внасяме такива за дин шина, щото за определени неща са незаменими - все пак 120 kA комутационна способност си е доста Wink
А btw зимата правихме една установка, дето таблото беше правено в германия и германеца на захранването - само стопяемо. Има едни модули на Siemens - директно на шините се монтират и от тях се захранват отделните неща.
Така, че съвсем не е изгорял добрия стар бушон Smile
Милен
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Сеп 06, 2008 20:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Това че АП-то трябва да изключи 3 пъти, при максимален ток на късо е изискване на международния (а вече и български) стандарт БДС EN 60 898. Но това не е болка за умиране. Изключвателната възможност на масово разпространените битови предпазители е 6кА, което е рядко достижима стойност (ако трафото е близо може и да се надхвърли ).
Ако някой се притеснява от така формулирания стандарт, спокойно може да си сложи АП-та с по голяма изключвателна възможност. Например на Шнайдер C60N/E60N e с 6кА, C60H e 10kA, a C60L e 25kA изключвателна възможност. Други фирми предлагат и евтини серии с 4.5кА които по лесно могат да се достигнат. Изключвателната способност на апаратурата се съгласува с параметрите на захранващата мрежа още при проектирането на инсталацията.

Не е чак толкова трудно да се прецени какъв ток е комутирал даден повреден АП. За целта си има лаборатории които правят няколко измервания и след няколко сметки може да се определи максималния ток на късо съединение на шините на трансформатора в трафопоста и максималния възможен ток на късо съединение на захранващите шини на таблото с въпросния предпазител. И ако тези измервания и анализи се направят от акредитирана лаборатория, няма как застрахователите да не ги вземат под внимание.
Ако някой е заинтересован, подобни измервания се извършват от лабораториите по електробезопасност - вече се наричат: Орган за контрол от вида С. Лицензираните за 2008г може да намерите в http://www.nab-bas.bg/?cat=22 като се уточни в полетата за избор: Орган за контрол / ОКС / Електробезопасност
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети