Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Управление за оборотите на Винтоверт 12В.
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
connectix
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 08, 2008 16:57    Заглавие: Управление за оборотите на Винтоверт 12В. Отговорете с цитат

Здравейте! Казвам се Камен и за първи път участвам в този форум, затова ме извинете, ако не задавам въпросите си както трябва. Тъй като съм начинаещ във сферата на електротехниката, моля за Вашето съдействие!

Имам акумулаторна бормашина, която работи на 12В. Китайска е и не мога да кажа други нейни характеристики като мощност, а и нямам качествен амперметър за да определя тока при товар. Оказа се че не е предвиден регулатор за оборотите/напрежението, а само цк ключ и бормашината работи само на максимални обороти. Мога ли за направя/закупя схема за управление на оборотите на моторът с потенциометър, или да се задоволя с ключе с три степени - изкл./бавни-намалено напрежение/ бързи-максимално напрежение. Ако е възможно предложете ми най-простите схеми за намаляване на напрежението от 12в. на 10,8,6 с приемливи загуби.

Благодаря предварително!

ПП И аз като Вас съм на мнение,че просто трябва да си закупя по-качествена машинка, но ме влече интересът към подобряването на тази Smile, ако е възможно и ако аз съм способен!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
rbd72
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пон Сеп 08, 2008 17:44    Заглавие: Отговорете с цитат

В случай че има определен брой клетки (батерията),можеш да изведеш различни изводи.
iwkom
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.Чирпан

МнениеПуснато на: Пон Сеп 08, 2008 19:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Другия вариант е да се направи постояннотоков регулатор, но в момента не мога да намеря схемата. Имах някакви но мисля че бяха за по-малка консумация.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
connectix
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 08, 2008 20:03    Заглавие: ... Отговорете с цитат

Батериите са 8бр. свързани последователно. Засега замислям да монтирам превключвател, който да свързва два блока от по 4 батерии (6волта всеки) в паралел и последователност - ще получа изходи 6В. и 12В. Дали поради ниския волтаж при паралелното свързване ще изгубя въртящия момент на мотора наполовина или по-големия ток (А), който батериите ще дадат ще компенсира понижаването на волтажа?

Благодаря Ви за съветите!
Върнете се в началото
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Сеп 08, 2008 20:24    Заглавие: Отговорете с цитат

DC/DC импулсен преобразувател, даже и дросел не му трябва.

Има прости решения в готови интегрални схеми, но за малки токове - до 3А. Тук трябва м/у 10 и 30А в зависимост от машинката. В случая фабричните такива машинки ги правят с външен транзистор, а интегралната схема е специализирана. Няма проблем да се направи с обикновена PWM интегрална схема.

Всякакъв друг вариант за случая е немислим, заради големия ток.

П.С. С превързване на батериите ще си навлечеш само проблеми. Ще се износват различно, вследствие на което докато се усетиш на групи ще заминат всичките.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ivankrivodol
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 08, 2008 21:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Обикновено ги правят така (винтовертите), че оборотите зависят от силата на натискане на пусковия бутон - ако стискаш леко, са ниски обороти, ако стиснеш докрай бутона се получават максималните обороти. При междинни положения съответно се променят оборотите. При теб не е ли така?
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 08, 2008 21:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Това е позиционен превключвател - всяка позиция е точка от резисторен делител и това определя коефициента на запълване на ШИМ.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
joda
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 08, 2008 22:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Недей прави изводи от акумулаторите! Ако използваш едни клетки а други не, системно ще се разреждат само едни клетки. При заряд обаче зареждаш всички на куп. Така едни от клетките ще се презареждат до значителна степен и ще ги скапеш за 0 време. Само ШИМ те оправя, но по принцип електрониката е по-малкия проблем. Докато нагласиш механично всичко зор ще видиш. Не знам дали си струва ....
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Вто Сеп 09, 2008 0:11    Заглавие: Отговорете с цитат

За това да не се вадят изводи от клетките - съм много съгласен и го подкрепям.Ето една проста схема за регулатор http://www.cpemma.co.uk/pwm.html
И няколко по-прости http://www.cpemma.co.uk/ef.html но не са за предпочитане!

Успех
connectix
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Сеп 09, 2008 9:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за идеите. Схемата http://www.cpemma.co.uk/pwm.html ми се струва изпълнима. Къде в София мога да си набавя компонентите и платка?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети